• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Ako si nezabiť orchideu? Musíte sa vyhýbať týmto 5 chybám

  • 20:23 08.01.2023
  • Bratislava
Ako si nezabiť orchideu? Musíte sa vyhýbať týmto 5 chybám

Týmto 5 chybám sa vyhnite, ak chcete, aby vaša orchidea prosperovala aj nasledujúce roky.

Orchidey sú krásne izbové rastliny, ktoré ozdobia domov, ale môže byť veľkým sklamaním, keď si všimnete, že rastlina vädne, zhnedne na okrajoch alebo opadáva.

Keďže ide o jemné rastliny, tak potrebujú aj delikátnu starostlivosť, aby sa im darilo. A to od množstva vody až po nároky na svetlo. Odborníci na orchidey z Orchid Resource Center sa s portálom Express podelili o päť bežných chýb v starostlivosti o orchidey, ktoré môžu vašu rastlinu rýchlo zabiť. Týmto sa určite vyhýbajte.

Orchidea je umiestnená na priamom slnečnom svetle

Mnoho izbových rastlín, ako sú sukulenty, si užíva plné slnečné svetlo a darí sa im, keď sú umiestnené na parapetoch orientovaných na juh. Orchidey sú však dosť citlivé na priame svetlo. Preto je aj podľa profesionálov veľmi jednoduché náhodne zabiť orchideu, keď ju umiestnite na priame slnečné svetlo. Radia:

„Pri umiestňovaní orchidey majte na pamäti, že vo voľnej prírode orchidey rastú pod hustými tropickými baldachýnmi a užívajú si strakaté slnečné lúče. Najlepšie je umiestniť orchideu do miestnosti s dostatkom nepriameho svetla, aby rastlina mohla absorbovať životne dôležité slnečné lúče bez toho, aby sa poškodila."

Ak listy orchidey sčervenajú alebo sú vyblednuté, jednoducho presuňte rastlinu na miesto pár metrov od okna.

Príliš chladné prostredie

V správnych teplotných podmienkach orchidey rastú a kvitnú bez námahy. Ale v príliš chladnom prostredí môžu orchidey trpieť spomaleným rastom a vädnutím kvetov.

Ak orchidea vykazuje známky nespokojnosti, zvážte jej premiestnenie na teplejšie miesto, ale určite sa vyhnite umiestneniu izbovej rastliny vedľa vykurovacích telies. Profesionáli radia, že optimálna teplota pre orchideu medzi 16 až 24 stupňami.

Pred trvalými úpravami sa odporúča skontrolovať teplotné potreby vášho typu orchidey. Niektorým typom orchideí môže premiestnenie v noci do chladnejšej miestnosti podporiť rast rastlín a stimulovať kvitnutie.

Nepoužívate misku na vodu

Väčšina orchideí sú tropické alebo subtropické odrody a využívajú podmienky dažďového pralesa. To znamená, že udržiavanie správnej úrovne vlhkosti by malo byť súčasťou vašej rutinnej starostlivosti o orchidey. Odborníci pre britský portál Express povedali:

„Ak sa listy orchidey začnú stáčať dovnútra alebo jej kvety neočakávane opadávajú, zvážte mierne zarosenie rastliny a ponechajte ju na vrchu misky s vodou. Vaša rastlina absorbuje vlhkosť zo vzduchu cez mikroskopické prieduchové póry pozdĺž svojich listov a rýchlo sa vráti do svojho zdravého stavu."

Príliš časté zalievanie

Podľa odborníkov je nadmerné zalievanie číslom jeden, ako neúmyselne zabiť orchideu. Ako väčšina epifytických rastlín, orchidey majú unikátne koreňové systémy, ktoré sú vysoko náchylné na hnilobu koreňov a ak sú jej korene ohrozené, nedokáže absorbovať životne dôležité živiny zo svojej kvetináčovej zmesi.

Dávajte pozor na koreňový systém a ak korene orchidey zhnednú alebo sa zdajú byť kašovité, potom je to neklamný znak, že izbová rastlina je príliš zalievaná. Je dôležité orezať všetky kašovité korene, presadiť rastlinu do čerstvej, dobre odvodňujúcej zmesi na pestovanie orchideí a zaliať ju.

Používanie viacúčelového záhradného hnojiva

Ako všetky rastliny, aj orchidey potrebujú potravu a výživu, aby kvitli a prosperovali v interiéri. Ale bežné hnojivá môžu byť príliš tvrdé na jemný koreňový systém orchidey a môžu rastlinu ľahko spáliť. Špecialisti radia:

„Najlepšie hnojivo na orchidey bude používať jemné zloženie špeciálne navrhnuté na starostlivosť o orchidey. Hľadajte hnojivo na orchidey, ktoré je dostatočne jemné, aby sa dalo bezpečne aplikovať pri každom zalievaní.“

Zdroj: Info.sk, MB, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.