• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Patent legendárnej stavebnice Lego zaregistrovali pred 65 rokmi

  • 6:07 28.01.2023
  • Billund/Bratislava
Patent legendárnej stavebnice Lego zaregistrovali pred 65 rokmi

S pestrofarebnými kockami z lega žije už niekoľko generácií.

Majú milióny priaznivcov a patria medzi najobľúbenejšie hračky na svete. Na svojej viac ako 90-ročnej púti sa stalo Lego postupne celosvetovým fenoménom. V roku 2000 vyhlásila Britská asociácia hračiek Lego za "hračku storočia". Od zaregistrovania patentu na umelohmotnú kocku uplynie dnes (28. januára) 65 rokov.

Keď začal dánsky stolár Ole Kirk Christiansen v roku 1932 vyrábať pre svojich synov drevené hračky, iste ani netušil pri zrode akej prevratnej veci stojí. O dva roky neskôr založil firmu Lego, názov ktorej odvodil z dánskych slov "Leg godt", čo voľne preložené znamená "Hraj sa dobre". Z krajiny Vikingov začalo lego postupne dobíjať celý svet.

Rodinnú tradíciu zdokonaľoval a rozvíjal jeden zo synov zakladateľa firmy Godtferd Kirk Christiansen. Práve jemu sa pripisuje kľúčová úloha pri vývoji dizajnu kociek, ktoré začal vyrábať z ľahšie spracovateľného plastu.

Prvý veľký krok od drevených hračiek smerom k výrobe plastových urobila spoločnosť po druhej svetovej vojne v roku 1949. Spočiatku sa však nestretli s veľkým úspechom, zlom nastal vo chvíli, keď došlo k vylepšeniu výrobnej technológie a tiež celkového dizajnu, čo si nechala spoločnosť patentovať. Patent na umelohmotnú kocku dnes už legendárnej stavebnice Lego zaregistrovali 28. januára 1958.

Z malých kúskov lega možno postavať obdivuhodné veci. Tak napríklad otázka koľko kombinácií sa dá vytvoriť zo šiestich lego kociek bola prvýkrát oficiálne zodpovedaná v roku 1974. Matematici došli k číslu takmer 103 miliónov rôznych kombinácií, pričom toto číslo sa aj v súčasnosti často objavuje.

Nepozdávalo sa ale profesorovi matematiky na univerzite v Kodani Sörenovi Eilersovi, a preto sa rozhodol ho preveriť. V roku 2004 zostavil počítačový program, ktorý vypočítal, že zo šiestich kociek lega možno vytvoriť až neuveriteľných 915.103.765 kombinácií. Lego je skutočne mostom medzi realitou a fantáziou, ktoré milióny detí a fanúšikov inšpirovalo a inšpiruje k hre a tvoreniu.

Hlavné sídlo spoločnosti leží v centre Dánska v meste Billund. Práve tu otvorili v roku 1968 aj prvý zábavný park pre celú rodinu, ktorý sa opieral o variabilnosť a mnohostrannosť použitia lego kociek.

Postupne vyrástli ďalšie Legolandy - napríklad v roku 1996 v poradí druhý na svete vo Windsore na britských ostrovoch a v roku 1999 otvorili v meste v Carslbad v Kalifornii prvý Legoland park mimo Európy. Zatiaľ posledný Legoland otvoril svoje brány 5. mája 2022 v juhokórejskom meste Chuncheon.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.