Zelená stredomorská strava vás dokáže zbaviť brušného tuku, stačí jesť toto

Zelená stredomorská diéta znižuje dvojnásobné množstvo viscerálneho tuku ako stredomorská diéta a o 10 % viac ako bežná zdravá strava.
Zelená stredomorská diéta výrazne redukuje nebezpečné viscerálne tukové tkanivo. Ide o typ tuku, ktorý sa hromadí okolo vnútorných orgánov a je oveľa nebezpečnejší ako bežná „pneumatika“ okolo pása.
Vedci porovnali stredomorskú stravu, jej zelený variant a bežnú zdravú stravu vo veľkej klinickej intervenčnej štúdii – DIRECT PLUS. Následná analýza zistila, že zelená stredomorská diéta znížila viscerálny tuk o 14 %, stredomorská diéta o 7 % a zdravá strava o 4,5 %. Štúdia bola publikovaná v BMC Medicine.
Redukcia viscerálneho tuku sa považuje za skutočný cieľ chudnutia, pretože je dôležitejším ukazovateľom ako hmotnosť osoby alebo obvod pása. Viscerálny tuk sa časom zhlukuje medzi orgánmi a produkuje hormóny a látky spojené so srdcovými chorobami, cukrovkou, demenciou a predčasnou smrťou.
Menej mäsa a viac zeleného čaju a rias
Výskumný tím DIRECT-PLUS ako prvý predstavil koncept zelenej stredomorskej stravy. Táto strava je oproti bežnej stredomorskej diéte obohatená o dietetické polyfenoly a obsahuje menej červeného/spracovaného mäsa.
Okrem denného príjmu vlašských orechov (28 gramov) účastníci pili 3-4 šálky zeleného čaju za deň a 100 gramov (mrazených kociek) kokteilu zo zelených rias za deň. Zelené riasy majú vysoký obsah biologicky dostupných bielkovín, železa, B12, vitamínov, minerálov a polyfenolov a nahrádzajú živiny z mäsa.
Tím v predchádzajúcich štúdiách ukázal, že zelená stredomorská diéta má rôzne blahodarné účinky od zlepšenia mikrobiómu až po prevenciu degeneratívnych ochorení súvisiacich s vekom.
Na 18-mesačnom výskume sa zúčastnilo dvestodeväťdesiatštyri účastníkov. Hlavný autor štúdie Iris Shai v tlačovom vyhlásení uviedol:
„Zdravý životný štýl je pevným základom každého programu na chudnutie. Z výsledkov nášho experimentu sme sa dozvedeli, že kvalita potravín nie je o nič menej dôležitá ako počet skonzumovaných kalórií a cieľom je dnes pochopiť mechanizmy rôznych živín, napríklad pozitívnych, ako sú polyfenoly, a negatívnych, ako sú napr. prázdne sacharidy a spracované červené mäso, na tempe diferenciácie tukových buniek a ich agregácie vo vnútornostiach.“
„Zníženie viscerálneho tuku o 14 % je dramatickým úspechom pri vykonávaní jednoduchých zmien vo vašej strave a životnom štýle. Chudnutie je dôležitým cieľom iba vtedy, ak je sprevádzané pôsobivými výsledkami v redukcii tukového tkaniva,“ poznamenala spoluautorka štúdie Hila Zelicha.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.