• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
12°Bratislava

Sudca musí mať etiku v sebe, obhajoval sa Štefan Harabin

  • 7:00 30.10.2013
  • BRATISLAVA
Sudca musí mať etiku v sebe, obhajoval sa Štefan Harabin

Sudca, respektíve už adept na sudcovské povolanie musí mať etiku v sebe, vyhlásil predseda súdnej rady a najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Reagoval tak na kritiku združenia VIA IURIS, podľa ktorého urobila súdna rada krok späť, keď na septembrovom rokovaní rozhodla o vypustení vzdelávania budúcich sudcov o etike.

"Adept na sudcu, ktorý ide do pozície sudcu, musí mať etiku v sebe. Keď ju nemá, nesmie prejsť výberovým konaním. Pretože to je základná predispozícia na výkon funkcie sudcu," oponuje Harabin.

Pripomenul, že ak sa sudca dopúšťa prehreškov, ktoré sú v rozpore so sudcovskými povinnosťami, tak potom nastupuje disciplinárne konanie.

"My potrebujeme sfunkčniť disciplinárny súd, aby bol poriadok v justícii. Alebo urobiť špeciálny disciplinárny súd z emeritných (vyslúžených - pozn. SITA) sudcov a prokurátorov. Pokiaľ toto nebude, nikdy nebude disciplína a poriadok v justícii," tvrdí Harabin.

Harabina názory združenia nezaujímajú

Disciplinárne senáty nie sú funkčné, pretože sa stále nepodarilo zvoliť členov a predsedov senátov, z ktorých sa skladajú senáty pre jednotlivé prípady. Podľa ľudí z prostredia justície nie je medzi sudcami veľký záujem riešiť disciplinárne prípady vlastných kolegov.

VIA IURIS vyzýva Súdnu radu SR, aby vypustenie etického vzdelávania budúcich sudcov prehodnotila. "Justícia na Slovensku aj v tejto oblasti kráča proti trendu vyspelých európskych krajín, kde je vzdelávanie v etike súčasťou budovania dôveryhodného a vzdelaného sudcovského stavu," uviedlo združenie v stanovisku, ktoré poskytla mediálna zástupkyňa VIA IURIS Miriam Kejzlarová.

Predseda súdnej rady tvrdí, že ide o reprezentantov opozičných politických strán. "Toto nie je štátny orgán, ich názory ma vôbec nezaujímajú. Oni plnia politickú agendu," uviedol Harabin.

VIA IURIS poukazuje na príklad susedného Rakúska, kde je vzdelávanie v profesijnej etike zaradené ako predmet do vzdelávania uchádzačov o úrad sudcu. V týchto kurzoch sa uchádzači stretnú s prednáškami, vysvetľovaním zásad a diskutujú o možných etických dilemách.

Rovnako vo Francúzsku Národná sudcovská škola zaviedla etiku ako vzdelávací modul pre budúcich sudcov a prokurátorov. Podobne je to so vzdelávaním v sudcovskej profesijnej etike aj v Maďarsku či v Rumunsku. Rovnakou cestou sa vydalo aj Nemecko a dlhodobú tradíciu majú krajiny ako Veľká Británia, Kanada a USA.

Vo vzdelaní bude chýbať etika

Združenie pripomína, že na rokovaní súdnej rady 24. a 25. septembra na Teplom vrchu sa stal presný opak. Súdna rada na návrh riaditeľa Justičnej akadémie schválila zmenu v obsahovej náplni prípravného vzdelávania, ktorou sa z fázy prípravného vzdelávania vypustí aj téma etiky.

"Znamená to, že sudcovská etika úplne vymizne z procesu vzdelávania tých, ktorí majú absolvovať odbornú justičnú skúšku," dodala VIA IURIS s tým, že rada tak rozhodla v situácii, keď súčasný etický kódex sudcov nedáva sudcom odpovede na mnohé konkrétne otázky a nie je pre nich pomôckou v etických dilemách.

"Tento všeobecne formulovaný dokument má už takmer 13 rokov, nie je aktualizovaný a je stručný v porovnaní s podobnými materiálmi v európskych krajinách." V štandardných demokraciách býva etický kódex základom dobrého systému profesijnej etiky sudcov, spolu s pravidelným vzdelávaním a Etickou komisiou.

Združenie hovorí, že rozhodnutie vypustiť z prípravy sudcov etiku urobili členovia Súdnej rady v období, keď viac ako dve tretiny občanov Slovenskej republiky nedôverujú súdnictvu. Z ďalšieho prieskumu zároveň vyplýva, že väčšina respondentov (až 77 percent) súhlasí s tým, aby požiadavky na etiku správania sa sudcov boli upravené v podrobnejších etických pravidlách.

„Sme krajinou, kde je podceňovaný význam sudcovskej j etiky. Je úplne ignorovaný fakt, samozrejmý v zahraničí, že pozornosť venovaná etike má priamy vplyv na mieru dôvery verejnosti. Tá je zase považovaná za základný kameň sudcovskej nezávislosti. Je to veľké nepochopenie obsahu a významu profesijnej etiky,“ doplnila Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS, ktorá sa téme sudcovskej etiky dlhodobo venuje.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".