• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Sklamanie, alebo výhra? Najbližšia čierna diera nie je to, čo sme si mysleli

  • 7:55 17.10.2022
  • Bratislava
Sklamanie, alebo výhra? Najbližšia čierna diera nie je to, čo sme si mysleli

Pred dvoma rokmi sa všetky oči upierali k sústave, nachádzajúcej sa približne tisíc svetelných rokov od nás.

V sústave HR 6819 sa ukrýval jeden z najpozoruhodnejších a najzáhadnejších objektov, aké poznáme – čierna diera. Za objavom stál tím, vedený Európskym južným observatóriom (pozn. redakcie: ESO). V tej dobe dokázal strhnúť pozornosť nielen vedeckej komunity a médií, ale aj kritikov. Tí objavu najbližšej čiernej diery neverili a ich podozrenia sa nakoniec ukázali ako správne. Vedecký tím z belgickej univerzity KU Leuven v marci tohto roku prišiel s definitívnym verdiktom. Sústava HR 6819 nie je domovom čiernej diery, ale zvláštneho druhu „vampírej“ hviezdy.

Kozmický „kanibalizmus“

Astronómovia mali na stole dva scenáre: Prvý scenár popisuje trojitú sústavu, v ktorej jedna hviezda obiehala okolo čiernej diery každých 40 dní, zatiaľ čo sa druhá nachádzala na oveľa širšej obežnej dráhe. Druhý scenár naopak tvrdil, že v sústave ležia len dve hviezdy na 40 dňovej orbite. Tento scenár mal však menší háčik.

Druhé vysvetlenie si vyžadovalo, aby bola jedna z hviezd „vyzlečená“, teda aby prišla o veľkú časť svojej hmoty.

„Dostali sme sa na rázcestie a nemali sme k dispozícii ďalšie dáta, ktoré by nás posunuli ďalej,“ vysvetľuje vedúca štúdie, Abigail Frost.

Obrátiť sa teda vedci museli na nové spôsoby výskumu. Za pomoci teleskopu VLT a interferometra VLTI sústavu študovali ešte raz. Autori výskumu priznávajú, že VLTI predstavovalo jediné zariadenie na svete, ktoré by im umožnilo záhadu rozlúsknuť raz a navždy. Verili, že so správnymi nástrojmi v rukách dokážu jasne rozlíšiť, ktorý z dvoch scenárov môže byť správnym.

Vedci neobjavili žiadne známky hviezdy, ktorá mala obiehať sústavu hviezda-čierna diera vo väčšej vzdialenosti. Objavili však dva jasné body, oddelené vzdialenosťou len tretiny astronomickej jednotky (pozn. redakcie: Astronomická jednotka je vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom a predstavuje približne 150-miliónov km).

„S použitím dvoch prístrojov teleskopu VLT sa nám podarilo definitívne potvrdiť, že v sústave HR 6819 neleží žiadna čierna diera,“ tvrdí Frost.

Lov na čierne diery pokračuje

Namiesto toho objavili binárnu sústavu, v ktorej jedna hviezda vysávala hmotu tej druhej. Ako uvádza Európske južné observatórium, tento jav sa prezýva ako „hviezdny vampírizmus“ a objavuje sa prevažne v binárnych sústavách, v ktorých sa hviezdy nachádzajú blízko pri sebe.

Čo sa však týka prípadu slávnej sústavy HR 6819, astronómovia predpokladajú, že sa na ňu pozreli v správnu chvíľu. Vysvetľujú, že hviezdy objavili len krátko na to, ako jedna z nich stiahla atmosféru tej druhej. Hoci ide o pomerne bežný fenomén, ten je zároveň mimoriadne rýchly. Aby hviezdu astronómovia pristihli pri čine, potrebujú mať teleskopy v správny čas na správnom mieste.

Pred dvoma rokmi sa sústava preslávila ako domov pre najbližšiu čiernu dieru, tento rok sa preslávila tým, že vedcom ukázala fascinujúci krátkodobý fenomén. V ďalších krokoch plánujú astronómovia sústavu sledovať aj naďalej. Prezradiť im toho môže veľa o evolúcii binárnych sústav.

Čo sa týka samotných čiernych dier, autori štúdie hovoria, aby sme neboli sklamaní. Menšie čierne diery sa hľadajú mimoriadne ťažko, no v našej galaxií by ich mali byť desiatky, až stovky miliónov. Pátranie po nich aj naďalej pokračuje.

Zdroj: Info,sk, Richard Zliechovský, eso.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.