Neviete, čo so zvyšnou cuketou? Tip na rýchlu omáčku, šalát a raňajky
- 11:48 07.08.2022
- Bratislava

Ponúkame vám hneď niekoľko menej tradičných spôsobov, aké vám pomôžu odbúrať prebytok cukety z kuchynských zásob. Pripravte si omáčku, šalát alebo raňajky.
Snáď každý záhradkár vie, že august je obdobie, keď nám chladničku zapĺňa cuketa. Táto vďačná plodina obvykle rastie v hojnom počte, a tak si mnohí kuchári lámu hlavu nad tým, ako ju v kuchyni využiť, aby sa neskazila.
Ak vás už omrzela plnená cuketa alebo cuketové cestoviny, ktoré sú väčšine ľudí dobre známe, využite túto všestrannú zeleninu na prípravu menej tradičných receptov, ktoré vás zasýtia počas celého dňa.
Cuketová omáčka na cestoviny
Budete potrebovať:
- 570 gramov nahrubo postrúhanej cukety
- maslo
- 4 strúčiky nadrobno nakrájaného cesnaku
- ¼ KL pomletých čili papričiek
- 45 gramov strúhaného parmezánu
- hrsť listov bazalky
Postup:
V hrnci zohrejte vodu, pridajte soľ a podľa návodu uvarte špagety. Časť vody z cestovín si po scedení odložte bokom, zíde sa vám pri príprave omáčky.
V hrnci roztopte maslo a opražte na ňom cesnak. Po asi minúte pridajte cuketu, soľ podľa chuti a čili papričky. Na miernom ohni za občasného miešania pražte cuketu asi 15 minút, až kým sa nevyparí všetka voda, ktorú vypustila. Ak by cuketa začínala hnednúť, znížte plameň. Na záver varte cuketu ešte asi dve minúty, kým nenadobudne takmer roztierateľnú konzistenciu.
Vlejte do hrnca asi pol šálky odloženej vody z cestovín a zamiešajte. Potom pridajte uvarené cestoviny a spolu varte asi 2 minúty. V prípade potreby omáčku zrieďte väčším množstvom vody z cestovín.
Na záver do omáčky pridajte polovicu parmezánu a bazalky. Po dovarení ňou polejte cestoviny a podávajte ozdobené zvyšným parmezánom a bazalkou.
Cuketové maslo na raňajky
Tu nie je potrebný žiadny nový recept. Omáčka, ktorú ste si pripravili pomocou postupu uvedeného vyššie, vám vo vychladenej (alebo teplej, ak na takú práve máte chuť) podobe skvele poslúži aj ako nátierka na raňajkovú hrianku. Môžete do nej primiešať hrsť nadrobno nakrájaných cherry paradajok.
V predošlom postupe zmeňte len dobu varenia, a omáčku varte dlhšie, kým nebude krémová až takmer suchá. Potom ju naneste na chlieb, pričom na vrch môžete ešte pridať volské oko. Ako ozdoba sa hodia opražené cuketové kvety, ak ich máte.
Cézar šalát s cuketou
Prečo nejesť cuketu aj v surovom stave? Táto univerzálna kráľovná zeleninových záhonov sa skvele hodí nastrúhaná aj do dresingu. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie šalátu v miske, zalejte ich obľúbeným dresingom zmiešaným s kúskami nastrúhanej cukety, pridajte krutóny a na záver posypte strúhaným syrom.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová
Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov
V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.