• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Betaglukán má pozitívny vplyv na cholesterol. Nájdete ho v tejto obilnine

  • 8:02 24.07.2022
  • Svet
Betaglukán má pozitívny vplyv na cholesterol. Nájdete ho v tejto obilnine

Táto potravina obsahuje zdravú vlákninu, ktorá znižuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

Konzumácia jačmeňa a celozrnných produktov z jačmeňa znižuje hladiny dvoch typov „zlého“ cholesterolu – LDL a non-HDL (cholesterol všetkých typov prenášadiel s výnimkou HDL).

Jačmeň obsahuje β-glukán, ktorý je zodpovedný za znižovanie „zlého“ cholesterolu. β-glukán je rozpustná vláknina, ktorá prospieva črevnej flóre a zvyšuje množstvo dobrých baktérií, ako sú laktobacily, a zároveň znižuje škodlivé baktérie, ako sú Enterobacteriaceae. Non-HDL cholesterol zahŕňa tie typy lipoproteínov, ktoré prispievajú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.

Analýza viacerých štúdií publikovaná vo vedeckom časopise European Journal of Clinical Nutrition potvrdzuje, že jačmeň dokáže znížiť tieto dva typy „zlého“ cholesterolu najmenej o sedem percent.

Spoluautor štúdie Vladimir Vuksan povedal: "Jačmeň má u týchto vysokorizikových jedincov znižujúci účinok na celkový zlý cholesterol, ale môže byť prínosom aj pre ľudí bez vysokého cholesterolu."

V inej štúdii publikovanej v akademickom žurnále Applied and Environmental Microbiology jedli účastníci cestoviny buď z pšenice alebo z celozrnného jačmeňa, ktoré obsahovali 3 gramy jačmenného β-glukánu.

Tí, ktorí jedli jačmeň, pocítili zvýšenie prospešných črevných baktérií a zníženie LDL cholesterolu. Každý deň počas dvoch mesiacov jedli 100 gramov cestovín, ktoré obsahovali 25 percent celozrnnej jačmennej múky a 75 percent múky z tvrdej pšenice. Jedlo bolo dobre tolerované a nevyskytli sa žiadne známky bolesti brucha, plynatosti alebo nafukovania.

Napriek tomu, že jačmeň má vyšší obsah β-glukánu ako ovos a ponúka niekoľko zdravotných výhod, nie je taký populárny ako iné zdravé potraviny. Jačmeň obsahuje menej kalórií, viac bielkovín a vlákniny ako ovos, čo sú dôležité faktory pre ľudí s problémami s hmotnosťou.

"Po pohľade na dôkazy môžeme tiež povedať, že jačmeň je porovnateľne účinný ako ovos pri znižovaní celkového rizika kardiovaskulárnych ochorení,“ dodal Vuksan.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, journals.asm.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

DNES - 19:14Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

DNES - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.