Betaglukán má pozitívny vplyv na cholesterol. Nájdete ho v tejto obilnine

Táto potravina obsahuje zdravú vlákninu, ktorá znižuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.
Konzumácia jačmeňa a celozrnných produktov z jačmeňa znižuje hladiny dvoch typov „zlého“ cholesterolu – LDL a non-HDL (cholesterol všetkých typov prenášadiel s výnimkou HDL).
Jačmeň obsahuje β-glukán, ktorý je zodpovedný za znižovanie „zlého“ cholesterolu. β-glukán je rozpustná vláknina, ktorá prospieva črevnej flóre a zvyšuje množstvo dobrých baktérií, ako sú laktobacily, a zároveň znižuje škodlivé baktérie, ako sú Enterobacteriaceae. Non-HDL cholesterol zahŕňa tie typy lipoproteínov, ktoré prispievajú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.
Analýza viacerých štúdií publikovaná vo vedeckom časopise European Journal of Clinical Nutrition potvrdzuje, že jačmeň dokáže znížiť tieto dva typy „zlého“ cholesterolu najmenej o sedem percent.
Spoluautor štúdie Vladimir Vuksan povedal: "Jačmeň má u týchto vysokorizikových jedincov znižujúci účinok na celkový zlý cholesterol, ale môže byť prínosom aj pre ľudí bez vysokého cholesterolu."
V inej štúdii publikovanej v akademickom žurnále Applied and Environmental Microbiology jedli účastníci cestoviny buď z pšenice alebo z celozrnného jačmeňa, ktoré obsahovali 3 gramy jačmenného β-glukánu.
Tí, ktorí jedli jačmeň, pocítili zvýšenie prospešných črevných baktérií a zníženie LDL cholesterolu. Každý deň počas dvoch mesiacov jedli 100 gramov cestovín, ktoré obsahovali 25 percent celozrnnej jačmennej múky a 75 percent múky z tvrdej pšenice. Jedlo bolo dobre tolerované a nevyskytli sa žiadne známky bolesti brucha, plynatosti alebo nafukovania.
Napriek tomu, že jačmeň má vyšší obsah β-glukánu ako ovos a ponúka niekoľko zdravotných výhod, nie je taký populárny ako iné zdravé potraviny. Jačmeň obsahuje menej kalórií, viac bielkovín a vlákniny ako ovos, čo sú dôležité faktory pre ľudí s problémami s hmotnosťou.
"Po pohľade na dôkazy môžeme tiež povedať, že jačmeň je porovnateľne účinný ako ovos pri znižovaní celkového rizika kardiovaskulárnych ochorení,“ dodal Vuksan.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.