Tento typ zeleniny má výrazný vplyv na vznik rakoviny žalúdka

Niektoré rizikové faktory rakoviny nedokážeme ovplyvniť. Strava je však jedným z tých, ktoré vo veľkej miere rozhodujú o zdraví, a zároveň sa dajú modifikovať.
Pred rakovinou sa stopercentne nedokáže ochrániť nikto z nás. Svedčia o tom aj štatistiky, podľa ktorých sa s touto diagnózou počas života stretne každý druhý z nás. Pri rozprávaní o rizikových faktoroch je ale potrebné brať do úvahy najmä tie, ktoré sa dajú ovplyvniť.
Jedným z prekvapivých spôsobov, ako redukovať riziko rakoviny, je vyhnúť sa jednému typu zeleniny. Na prvý pohľad neškodné kvasené potraviny totiž podľa lekárov podporujú vznik rakoviny žalúdka.
„Je všeobecne známe, že konzumácia zeleniny prispieva k redukcii rizika rakoviny žalúdka,“ podotýkajú vedci v žurnále Cancer Science. Rozhodli sa však preskúmať aj teoretickú možnosť, že zelenina môže byť škodlivá.
Výskum sa primárne zameral na obyvateľov Japonska a Južnej Kórey, u ktorých sa často vyskytuje rakovina žalúdka aj napriek tomu, že tieto národy spotrebujú množstvo zeleniny.
„Môže to mať na svedomí skutočnosť, že Japonci a Kórejčania konzumujú najmä spracovanú zeleninu, ktorá prešla varom alebo bola konzervovaná soľou alebo zaváraním,“ domnievali sa vedci, ktorí preto analyzovali množstvo zozbieraných údajov o stravovaní týchto dvoch národov.
Do metaanalýzy bolo zahrnutých 8 štúdií o konzumácii čerstvej zeleniny a 14 štúdií o konzumácii kvasenej zeleniny. Osobitná pozornosť sa venovala ďalším štyrom štúdiám o rozdieloch medzi rizikom rakoviny žalúdka u mužov a žien.
Prvá časť výsledkov pravdepodobne nikoho neprekvapí – vedci totiž konštatujú, že vysoký príjem čerstvej zeleniny redukuje riziko rakoviny žalúdka. S čím však nepočítali je skutočnosť, že toto riziko stúpa pri častej konzumácii zaváranej zeleniny.
„Výsledky tejto metaanalýzy predostierajú dôkaz o tom, že vysoký príjem kvasenej zeleniny zvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Pre zníženie rizika tohto typu rakoviny je preto potrebné zvýšiť celkový príjem zeleniny, a nie len jej zaváranej podoby,“ dodávajú vedci v štúdii.
Démon ukrytý pod viečkom
Prečo je zaváraná zelenina taká nebezpečná? Odborníci sa nazdávajú, že to má súvis s vysokým podielom soli, ktorá preniká do jedla v procese zavárania. Experimentálne výskumy potvrdzujú, že soľ poškodzuje sliznicu žalúdka a vyvoláva tvorbu lézií, ktoré sú jedným z rizikových faktorov rakoviny.
V Ázii sa tiež pomerne často vyskytujú infekcie spôsobené baktériou Helicobacter pylori, ktoré takisto prispievajú k tvorbe rakoviny tráviaceho traktu.
Na záver je potrebné zdôrazniť, že následky nadmerného príjmu soli v strave sa líšia v závislosti od krajiny, kde sa skúmajú. Štatistické rozdiely možno pripísať najmä spôsobu merania celkového príjmu soli.
Okrem konzumácie zaváraných potravín sa riziko rakoviny žalúdka zvyšuje aj vplyvom vysokého veku, ktorý súvisí s hromadením poškodených buniek DNA.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.