• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 7.5.2025Meniny má Monika
14°Bratislava

Táto kombinácia stravy dokáže ovplyvniť riziko Alzheimerovej choroby

  • 21:47 09.06.2022
  • Svet
Táto kombinácia stravy dokáže ovplyvniť riziko Alzheimerovej choroby

Kombinácia dvoch diét má prekvapivý účinok na markery Alzheimerovej choroby.

Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále EBioMedicine zistila, že dodržiavanie stredomorskej keto diéty môže viesť k nižším hladinám markerov Alzheimerovej choroby.

To naznačuje, že modifikovaná stredomorská ketogénna strava (MSKS) je schopná ovplyvniť črevné baktérie a ich metabolity, čo následne znižuje riziko Alzheimerovej choroby u dospelých.

Účastníci po dobu 6 týždňov každý deň jedli menej ako 20 g sacharidov, čo predstavuje asi 10 percent celkových kalórií za deň. Diétny plán zahŕňal veľké množstvo potravín bohatých na zdravé tuky.

Mastné ryby, avokádo, vajcia, syr, horká čokoláda, orechy a semená sú príkladmi potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú skutočne výživné a zdravé. Účastníci, ktorí držali túto diétu, jedli rôzne druhy rýb, chudé mäso a extra panenský olivový olej.

Zlepšenie mikrobiálnej rovnováhy ovplyvňuje demenciu

Mikrobiálna nerovnováha v čreve môže ovplyvniť produkciu určitých proteínov známych ako mozgový neurotrofický faktor (MNF). MNF je potrebný pre vývoj neurónov a je dôležitý pre dlhodobú pamäť.

Klesajúce hladiny MNF sú spojené s kognitívnymi poruchami, kognitívnym starnutím a demenciou, vrátane Alzheimerovej choroby. MSKS môže zlepšiť dobré črevné baktérie, čo vedie k pozitívnym účinkom na MNF a nervové dráhy, aby sa spomalil pokles myslenia a pamäti.

Spoluautor štúdie Hariom Yadav povedal:

„Vzťahu črevného mikrobiómu a stravy k neurodegeneratívnym ochoreniam sa nedávno venovala značná pozornosť a táto štúdia naznačuje, že Alzheimerova choroba súvisí so špecifickými zmenami v črevných baktériách a že typ ketogénnej stredomorskej stravy môže ovplyvniť mikrobióm spôsobmi, ktoré by mohli ovplyvniť rozvoj demencie."

Črevný mikrobióm zahŕňa všetky mikroorganizmy a dobré aj zlé baktérie v gastrointestinálnom trakte. Tieto baktérie vytvárajú veľa metabolitov (látok produkovaných počas metabolizmu), ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú funkciu mozgu.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom patria medzi tieto metabolity a vznikajú pri fermentácii nestrávených sacharidov. Tieto mastné kyseliny sú prospešné pre nervový systém a tiež ovplyvňujú signály mozgu na reguláciu chuti do jedla a príjem potravy.

Zdroj: Info.sk, TM, spring.org.uk, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

DNES - 7:07Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

VČERA - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.