Pozor na averziu voči týmto štyrom jedlám – môže poukazovať na smrteľné ochorenie!

Rakovina sa dá ľahšie vyliečiť v prípade, že sa odhalí v skorom štádiu. Príznaky sú však často nejednoznačné, a preto sa treba sústrediť aj na tie menej zrejmé.
O liečbe rakoviny je známe, že môže zmeniť stravovacie návyky. Mnohí pacienti získavajú chuť na jedlá a potraviny, ktoré predtým neznášali, alebo celkom strácajú chuť do jedla. Aj samotné ochorenie však podľa viacerých dôkazov môže ovplyvniť chuťové poháriky, a to dokonca v priemere u každého štvrtého pacienta.
Portál zasvätený upriamovaniu pozornosti na diagnostiku a liečbu onkologických ochorení Cancer Net informuje, že u pacientov s rakovinou môže dôjsť k zmenám vnímania slaných, sladkých alebo horkých jedál.
„Zmeny chute môžu viesť k strate chuti do jedla alebo chudnutiu. Môže sa dostaviť silná nechuť voči niektorým jedlám, tiež známa ako averzia,“ informuje Cancer Net.
Výskumom zmeny chute u onkologických pacientov sa podrobnejšie zaoberal onkológ Thurstan Brewin, ktorý dospel k záveru, že averzia k jedlu sa prejavuje u viacerých druhov onkologických ochorení.
V žurnále Clinical Radiology Brewin uvádza, že k zmene chute dochádza približne u jedného zo štyroch pacientov s rakovinou. „Dvaja muži s rakovinou pľúc na sebe spozorovali nechuť k párkom (jeden tvrdil, že zmena nastala dva roky pred diagnózou, druhý že k zmene došlo tri roky pred diagnózou),“ píše Brewin.
Jeden z pozorovaných pacientov pri jedení párkov uvádzal, že mu po novom chutia ako koža, a druhý sa zas sťažoval na ich príliš intenzívnu chuť.
Zmeny nastali aj u žien s iným druhom rakoviny. „Dve ženy s karcinómom krčka maternice udávajú špecifickú averziu voči vajciam (u jednej k nej došlo šesť mesiacov pred diagnózou, u druhej štyri mesiace pred ňou),“ opisuje Brewin, podľa ktorého sa pacientkam navrátila pôvodná reakcia na vajcia po skončení liečby.
Ďalší pacienti sa sťažovali na zmenu chute syra. Ten bol pre pacientku s rakovinou krčka maternice a pacienta s neoperovateľným nádorom na pľúcach celkom neznesiteľný, čo však pominulo po skončení rádioterapie. „44-ročný muž tvrdil, že jesť syr je ako žuvať žuvačku,“ poznamenáva Brewin.
Zmeny často nastávajú aj pri pití čaju. Mnohí onkologickí pacienti ho po ochorení označujú za „najhnusnejší“.
Americká rakovinová spoločnosť (American Cancer Society) tvrdí, že zmeny vo vnímaní chutí sú časté najmä u pacientov s nádorom v oblasti krku a hlavy. V tomto prípade je kľúčová okamžitá liečba, pretože zmeny chute môžu nakoniec viesť až k podvýžive.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.