• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Jubilant Juraj Ďurdiak: Mojimi vzormi bol Menšík, Filipovský, Filčík a Nicholson

  • 6:35 27.04.2022
  • Bratislava
Jubilant Juraj Ďurdiak: Mojimi vzormi bol Menšík, Filipovský, Filčík a Nicholson

Tak, ako každý človek, aj herec Juraj Ďurdiak má svoje vzory. Ako uviedol pre TASR pri príležitosti svojho okrúhleho životného jubilea 70 rokov, hneď na začiatku kariéry spolupracoval s velikánmi ako Vladimír Menšík či František Filipovský.

Samozrejme, mal som aj ďalšie vzory, napríklad herec Ctibor Filčík bol pre mňa taká osobnosť, v ktorej som sa čiastočne videl. V zahraničí je to zase Jack Nicholson. To je osobnosť, ku ktorej som sa chcel dopracovať a aspoň priblížiť k jeho herectvu. Z režisérov vo filme na mňa na Slovensku zapôsobil hádam najviac Martin Hollý a v divadle pochopiteľne zase Jozef Bednárik,“ vyznal sa jubilant.

Divadelný, filmový a televízny herec, operný spevák a pedagóg Juraj Ďurdiak sa dnes (27. apríla) dožíva 70 rokov.

Narodil sa 27. apríla 1952 v Bratislave. V roku 1974 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) a neskôr na Štátnom konzervatóriu odbor operný spev.

Juraj Ďurdiak má na svojom konte desiatky postáv v rôznych divadelných žánroch, uplatnil sa v opere, operete, v muzikáli i v činohre. Účinkoval v troch desiatkach filmov doma aj v zahraničí a jeho tvár poznajú diváci z viacerých televíznych inscenácií a seriálov.

V rokoch 1974 - 1976 bol členom Divadla pre deti a mládež v Trnave, kde debutoval postavou Mira v inscenácii Prekroč svoj tieň. Ďalej stvárnil Kaya v rozprávke Snehová kráľovná či Skrčka v Nevedkových dobrodružstvách.

V rokoch 1976 až 1983 natočil ako herec v slobodnom povolaní približne 30 filmov v rôznych zahraničných produkciách. Jeho princa z rozprávky Princ a Večernica (1978), v ktorej si zahral po boku Libuši Šafránkovej, poznajú celé generácie televíznych divákov.

Málokomu sa podarilo uspieť rovnako dobre v opere, operete, v muzikáloch aj v činohre. Kombinácia žánrov bola podľa neho na jednej strane náročná, ale na druhej strane to bola výzva. „Som v prapodstate herec. Od troch rokov som stál na javisku, ale operný spev bola pre mňa veľká životná túžba. Istá nedôvera operného prostredia voči hercovi, či sa zhostí postavy v pre neho nie v materskom žánri, bola po celý čas môjho hosťovania v SND citeľná. Ale - zocelilo ma to,“ uviedol všestranný umelec.

Podľa jeho slov niečo podobné sa odohralo v operetnom prostredí na Novej scéne, ale presvedčivý úspech v postave Pimpinelliho (opereta Paganini) túto opatrnosť zlomil. „Nakoniec Komorná opera zanikla a ja som ostal verný Divadlu Nová scéna, ktoré mi napokon dalo naviac javiskových príležitostí. A verím, že ešte dá,“ objasnil Juraj Ďurdiak.

Účinkoval nielen v slovenských, ale aj v nemeckých, maďarských a českých filmoch. Nesmierne ho však oslovila práca v maďarskom filme, kde mal možnosť stretnúť sa najväčšími špičkami ako bol napríklad Tamás Major. „Určitá miera izolácie maďarských umelcov, vyplývajúca predovšetkým z jazykovej bariéry, možno zapríčiňuje, že nevieme o obrovských rozmeroch maďarského divadla aj filmu. Dodnes mám nostalgické spomienky a som za to veľmi vďačný,“ povedal umelec.

Do Poetického súboru Novej scény nastúpil Juraj Ďurdiak v roku 1983. Bol Mozartom v inscenácii Malé tragédie - Mozart a Salieri, Čemickým v hre Jánošík podľa Vivaldiho, či Borisom Dikojom v Ostrovského Búrke. Ako člen Komornej opery (1986 - 1990) spieval napríklad v operách Albert Hering, Ariadna, Číňanky, Lucio Silla, Skriňa. Hosťoval aj v opere SND ako sólista tenor vo viacerých operách i operetách.

V rokoch 2003 až 2006 pôsobil ako umelecký riaditeľ v Divadle Nová scéna a neskôr (2011-2015) bol jeho generálnym riaditeľom. Svoje výrazné herectvo i muzikalitu uplatnil aj v muzikáloch Grand Hotel, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka Bláznov, Krysař, Traja mušketieri, Pokrvní bratia, Princ a Večernica, v súčasnosti hrá postavu Intrigána v muzikáli Jánošík.

Z činoherných inscenácií možno vyzdvihnúť jeho stvárnenie psychológa Dysarta v dráme Equus, ale aj účinkovanie v komédiách Blbec na večeru a Nemocnica na pokraji. Účinkoval vo viacerých televíznych inscenáciách i seriáloch ako napr. Búrlivé víno, Chlapi neplačú, Vlci, Hotel či aktuálne v seriáli Nemocnica. V rámci filmovej tvorby hral v snímkach Smrť šitá na mieru (1979), Úsmev diabla (1987) či z novodobejších Román pre ženy (2004).

Juraj Ďurdiak odovzdáva svoje dlhoročné skúsenosti študentom Konzervatória v Bratislave, kde je od roku 2003 pedagógom v odbore šansón. Svoje životné jubileum, ako prezradil TASR, oslávi v kruhu milých ľudí, dobrého jedla, pitia a láskavej atmosféry na každoročnej akcii vo svojej záhrade, ktorú nazýva Vítanie jari.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.