• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Catherine Ashtonová pochválila Lajčáka, poďakovala mu

  • 18:05 28.02.2013
  • BRATISLAVA
Catherine Ashtonová pochválila Lajčáka, poďakovala mu

Slovenská republika je proeurópska, a to sa vzťahuje aj na oblasť európskej zahraničnej politiky, Slovensko je a bude aktívnou účasťou formovania zahraničnopolitických pozícii Európskej únie.

„Veľmi silno podporujeme osobné úsilie lady Ashtonovej pri formovaní jednotnej zahraničnopolitickej línie Európskej únie, osobitne pokiaľ ide o citlivé rokovania medzi Belehradom a Prištinou, ktoré sa odohrávajú v jej kancelárii a rovnako tak citlivé rokovania s Iránom,“ uviedol dnes po stretnutí s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčkou Európskej komisie Catherine Ashtonovou minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Slovensko podľa jeho slov bude naďalej aktívne spoluformovať európsku politiku, osobitne v oblastiach, v ktorých má pridanú hodnotu, a to sú témy ako rozširovanie EÚ a Východné partnerstvo.

Lajčák zdôraznil, že Ashtonová je tvárou európskej zahraničnej politiky a osobou, ktorá zodpovedá za európsku zahraničnú politiku.

„Vždy, ak sa niečo vo svete udeje, všetci pozerajú na ňu a pýtajú sa, aká je reakcia Európskej únie. Nemusím zdôrazňovať, do akej miery je táto pozícia zodpovedná a ako je dôležité pre lady Ashtonovú mať istotu, že hovorí v mene 27 členských krajín EÚ. A z tohto hľadiska som rád, že dnešná návšteva jej umožnila lepšie spoznať názory a priority tak, ako ich vidíme tu, na Slovenku,“ priblížil šéf rezortu zahraničných vecí.


Ashtonová vyzdvihla Lajčákov prínos pre európsku diplomaciu a poďakovala mu za prácu odvedenú pre úniu. „Ja som stratila, ale moja strata bola vaším ziskom,“ komentovala Lajčákov návrat zo služieb EÚ na ministerský post.

Únia sa podľa jej slov musí angažovať na Západnom Balkáne i vo Východnom partnerstve, ktoré sa zameriava na rozvoj vzťahov s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Politici diskutovali i o posunoch v iránskom jadrovom programe, situácii v Sýrii a humanitárnej pomoci sýrskej opozícii.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hromadná nehoda na D1: Zrazili sa tri autá a dodávka

Hromadná nehoda na D1: Zrazili sa tri autá a dodávka

DNES - 19:49Domáce

Nehody i kolóny spôsobujú zdržania na D1.

SRPKB: Pupočníkovú krv podali doteraz 39 slovenským pacientom

SRPKB: Pupočníkovú krv podali doteraz 39 slovenským pacientom

DNES - 19:08Domáce

Vlastná alebo súrodenecká pupočníková krv bola pre slovenských pacientov použitá 39-krát. Informoval o tom Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek (SRPKB), ktorý aktuálne údaje zverejnil v súvislosti s diskusiou o fungov

Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi

Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi

DNES - 18:59Domáce

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi.

SaS navrhuje, aby ÚPN mal možnosť napadnúť tzv. súdny zmier

SaS navrhuje, aby ÚPN mal možnosť napadnúť tzv. súdny zmier

DNES - 18:51Domáce

Poslanci Národnej rady SR za SaS navrhujú, aby mal Ústav pamäti národa možnosť napadnúť tzv. súdny zmier, ak sa týka zistení ústavu.

Turistka neprežila pád v oblasti Prostredného hrotu

Turistka neprežila pád v oblasti Prostredného hrotu

DNES - 18:47Domáce

Na mieste zasahovali horskí záchranári a vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR.