• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
12°Bratislava

Talianska šéfkuchárka: Najlepšia omáčka na svete obsahuje len tri prísady

  • 13:59 13.02.2022
  • Svet
Talianska šéfkuchárka: Najlepšia omáčka na svete obsahuje len tri prísady

Jednoduché cestoviny s paradajkovou omáčkou sú jedlo, aké snáď najlepšie vystihuje taliansku kuchyňu. Pri tvorbe omáčky ale netreba zbytočne vymýšľať, radí špičková šéfkuchárka.

Ak sa chcete doma zahrať na šéfkuchára a vyčariť si v kuchyni kúzlo Talianska, nemusíte nevyhnutne minúť všetky úspory. Ako totiž tvrdí talianska šéfkuchárka, tajomstvo sa skrýva v jednoduchosti.

Marcella Hazanová premenila svoju niekoľkoročnú prax v kuchyni na užitočné rady a recepty, s ktorými sa zverila v diele The Essentials of Classic Italian Cooking. Šéfkuchárka v knihe prezrádza aj recept na „tú najlepšiu omáčku na svete“, ktorá pozostáva len z troch prísad.

Marcella pochádzala z talianskeho mesta Cesenatico. Známa je aj v Spojených štátoch, kde si otvorila vlastnú kuchársku školu. Predtým, ako v roku 2013 zomrela, stihla svoje poznatky spísať v niekoľkých kuchárskych knihách.

Tá najlepšia paradajková omáčka na cestoviny musí byť podľa Talianky mimoriadne jednoduchá a lacná. Zároveň by však mala obsahovať kvalitné ingrediencie, aby bola aj zdravá. Pri jej príprave si pritom vystačíte len s tromi ingredienciami: pasírovanými paradajkami, cibuľou a hojnou porciou masla.

Recept z roku 1992, ktorým sa dodnes inšpirujú domáci aj profesionálni kuchári po celom svete, je skutočne nenáročný a zaobíde sa dokonca aj bez krájania: polovicu olúpanej cibule stačí vložiť do hrnca s maslom a zaliať paradajkami. Všetko spolu nechajte variť po dobu 45 minút. Vďaka nenáročnosti a lahodnosti si omáčka od mnohých vyslúžila pozitívnu kritiku ako „najlepšia na svete“.

„Marcella bola majsterkou v uspokojovaní chuťových pohárikov,“ uviedol v rozhovore pre portál Epicurious Hazanovej manžel. „Okamžite dokázala pochopiť, aký vplyv má chuť na celé jedlo. Raz si položila otázku – načo krájať cibuľu? Načo pražiť? Cibuľu, paradajky a maslo dám jednoducho do jedného hrnca a zabudnem na ne.“

Pri klasickej talianskej omáčke sú najpodstatnejšou surovinou paradajky, ktoré musia vynikať svojou kvalitou. „Žiadny iný postup vám nedodá takú chutnú esenciu talianskej kuchyne, ako dokonale pripravená omáčka s paradajkami,“ píše vo svojej knihe autorka.

Klasickú taliansku paradajkovú omáčku si samozrejme už vyskúšali pripraviť aj iní zdatní šéfkuchári. Napríklad Jamie Oliver k nej ešte pridáva štyri strúčiky cesnaku a na konci ju ozdobí čerstvou bazalkou. Iní sa spoliehajú na ďalšie druhy byliniek a vylúčený nie je ani olivový olej namiesto masla. Ak však túžite po pravom Taliansku, s Marcelliným receptom určite nič nepokazíte.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, epicurious.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.