• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nepodceňujte raňajky: 4 tipy na zdravé raňajky hotové už do 10 minút

  • 5:54 26.01.2022
  • Bratislava
Nepodceňujte raňajky: 4 tipy na zdravé raňajky hotové už do 10 minút

Kvalitné raňajky nám dokážu dodať energiu na celý deň a naopak, žiadne či málo výživné raňajky nám z energie aj uberú.

Nie nadarmo sa hovorí ráno robí deň. No ako počas hektického rána stihnúť ešte aj prípravu výživných raňajok? Máme pre vás 4 tipy na rýchle raňajky, ktoré vám zaručene dodajú energiu na celé doobedie.

Kaše a kašičky nielen pre detičky

Kým v minulosti sme kaše pripravovali najmä pre deti, dnes sa toto rýchle jedlo stáva čoraz obľúbenejším aj medzi dospelými. A to nehovoríme len o klasickej krupicovej kaši. Možností je omnoho viac.

Raňajkové kaše majú 2 veľké výhody – ich príprava zaberie len pár minút a v jednej miske obsahujú mnoho vitamínov a energie. Navyše sa predávajú porciované vo vrecúšku v rôznych príchutiach. Pestrý výber raňajkových kaší nájdete napríklad pod značkou Crownfield v Lidli. Za nás odporúčame vyskúšať našu srdcovku – čokoládovú ovsenú kašu.

Či už siahnete po ovsenej, ryžovej, pohánkovej alebo inej kaši, na jej prípravu vám bude stačiť trocha vriacej vody. A tú rýchlo zohrejete v rýchlovarnej kanvici aj v rámci prípravy ranného čaju. A tak máte vlastne dva v jednom.

Okrem hotových kaší z obchodu si môžete namiešať aj vlastnú príchuť. Stačia vám ovsené vločky, kúsky čokolády, obľúbeného ovocia či sušené hrozienka. Možností je mnoho. A tak aj keby ste počas roka raňajkovali ráno len kašu, každé ráno môže chutiť inak.

Výživné nátierky

Ďalšou rýchlou raňajkovou možnosťou je pečivo s nátierkou. Tú si zvládnete pripraviť aj večer vopred, vďaka čomu vám príprava raňajok zaberie naozaj len pár minút.

Energicky a výživovo bohatým štartom dňa bude nátierka z tvarohu či avokáda. Chuťové poháriky zaujme aj cícerový humus alebo hrášková pena. Nátierku je možné namiešať takmer z hocičoho, čo vám napadne. Na raňajky preto nemusí byť len rybacia, vajíčková, oškvarková či iná klasika, akú poznáme ešte zo škôlky.

Jedli ste už niekedy napríklad zelerovú, mrkvovú, cvikľovú či špenátovú nátierku? Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov.

Tekuté ovocie a zelenina

Hoci tekuté ovocie sa u nás na Slovensku označujú najmä destiláty, pod tento názov môžeme skryť aj niečo zdravšie – smoothie nápoj. Smoothie nápoje na raňajky zažili svoj najväčší bum približne 4 roky dozadu. A nie je sa vlastne ani čomu diviť. Ich príprava je totiž extrémne jednoduchá (stačí nahádzať do mixéra vybrané suroviny) a skonzumovať takýto nápoj je možné aj cestou do roboty.

V závislosti od vybranej kombinácie ovocia a zeleniny obsahuje smoothie nápoj aj množstvo energie a vitamínov. Ide preto o ideálne raňajky pre všetkých uponáhľaných alebo tých, ktorí zarána ešte nie sú schopní konzumovať tuhšiu stravu.

Podobne, ako pri raňajkových kašách, aj pri smoothie je možné kombinovať suroviny od výmyslu sveta. Môžete sa striktne držať overených receptov, ale aj popustiť uzdu svojej fantázií a namixovať si vlastné smoothie presne podľa svojej chuti.

Vajíčka na milión spôsobov

Vajíčka sú vďačnou raňajkovou surovinou. Ich príprava je nenáročná a dajú sa využiť mnohými spôsobmi. A čo je dôležité, obsahujú množstvo bielkovín, ktoré výborne zasýtia a už vďaka jednému väčšiemu vajíčku dostane telo aj bohatú dávku vitamínov.

Vedeli ste napríklad, že jedno vajíčko obsahuje až 27 % dennej dávky vitamínu B12? Okrem neho si vďaka vajíčku na raňajky doprajete aj vitamíny D, A, B6, E aj tiamín a kyselinu listovú.

Vajíčkové raňajkové klasiky sú nepochybne vajíčko uvarené na hniličku či natvrdo, volské oko, hemendex, omeleta a miešané vajíčka. Vyskúšať môžete aj stratené vajíčko, vajíčko do skla či vajíčkový šalát.

Mnoho ľudí, ktorí neraňajkujú, si to ospravedlňuje tým, že na raňajky počas uponáhľaného rána jednoducho neostáva čas. No ako vidíte, raňajky môžu byť rýchle a zároveň aj chutné a výživné. Takže všetko ostatné sú len výhovorky. Nezabúdajte preto na fakt, že aké si spravíte ráno, taký budete mať aj celý deň.

Zdroj: Info,sk/PR, Kulito
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.