• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Čo je to VPN a prečo by ste mali hneď teraz zvážiť používanie tejto služby?

  • 5:49 19.01.2022
  • Bratislava
Čo je to VPN a prečo by ste mali hneď teraz zvážiť používanie tejto služby?

V posledných mesiacoch čoraz viac ľudí hovorí o VPN pričom pribúdajú aj používatelia, ktorí túto technológiu využívajú. Čo to vlastne je a aké výhody ponúka táto technológia?

Čo je to VPN?

VPN je skratkou od slovného spojenia „Virtual Private Network“ čo znamená, Súkromná virtuálna sieť. Keď pristupujete k internetovým stránkam, tak neustále si vymieňate dáta medzi vašim zariadením a navštívenou webovou stránkou. Každý počítač, smartfón či iné zariadenie pripojené k internetu má pridelenú IP adresu, prostredníctvom ktorej dochádza ku komunikácii medzi zariadením a webovou stránkou. IP adresa je vo všeobecnosti verejnou a je možné prostredníctvom nej identifikovať konkrétne zariadenie, ktoré je pripojené do siete.

VPN, ako už názov naznačuje, tak IP adresu dokáže zamaskovať a vytvára akýsi tunel, ktorý šifruje komunikáciu medzi zariadením a webovými stránkami, či inými obdobnými službami. Pre lepšiu ilustráciu si predstavte, že potom ako si zapnete VPN, tak vaša komunikácia so stránkou neprebieha priamo, ale cez sprostredkovateľa. To umožňuje používateľovi skryť svoji identitu nielen pred stránkou, ale aj pred potenciálnymi hackermi a prípadne i úradmi.

Rovnako treba ešte uviesť, že predtým, ako opustia váš počítač dáta, tak dôjde k ich zašifrovaniu. Tie sa následne dešifrujú prostredníctvom VPN technológie a pošlú sa ďalej. Môže ísť napríklad o príkaz na otvorenie stránky. Potom, ako webová stránka odpovie, tak dáta sú odoslané späť na VPN server, kde sa zašifrujú a odošlú do vášho počítača, kde dôjde k ich odšifrovaniu. Inými slovami, tok informácií medzi vami a internetovými stránkami je počas ich prenosu šifrovaný.

Aké sú výhody používania VPN?

Anonymita

Prvou výhodou, ktorá súvisí s používaním VPN je, že prehliadate internet anonymne. Dôvodom je, že prostredníctvom technológie VPN poskytovatelia služieb, prevádzkovatelia internetových stránok nevidia vašu reálnu IP adresu. Dokonca ani váš poskytovateľ internetu nevidí, čo reálne robíte. Vidí len to, že z vašej strany išiel šifrovaný dotaz na VPN server a naspäť vám prišla odpoveď z VPN servera, ktorá je rovnako šifrovaná.

„Sieť VPN skryje vašu IP adresu a polohu. Keď používate VPN, váš internetový prenos je presmerovaný cez externý server a vaše online aktivity je možné vysledovať iba späť k IP adrese servera VPN, ale už nie k vašej IP adrese a vám.“

Prenos dát je bezpečný

Rovnako treba uviesť, že prostredníctvom VPN dochádza k šifrovaniu toku dát prostredníctvom silných šifrovacích protokolov vďaka ktorým je zachytenie a čítanie vašich údajov takmer nemožné. Rovnako treba povedať i to, že ak surfujte na internete prostredníctvom verejných Wi-Fi sietí, tak sa vystavujete riziku, že niekto môže odchytiť tok dát. Vďaka VPN technológii sa však nemusíte báť využívať i verejnú Wi-Fi sieť.

Obmedzíte veľkých hráčom možnosť, aby zbierali o vás údaje

Zbierane údajov a profilovanie používateľov nie je každému po vôli. Najmä ak na základe profilovania dochádza k prispôsobeniu obsahu, ktorý vidíme na internete. Nemusí ísť pritom len o reklamy ako také, ale i o obsah. Nespornou výhodou VPN je, že pri používaní tejto technológie, nie je vôbec jednoduché prispôsobiť obsah.

Môžete pristupovať k službám, ktoré sú blokované

Ďalej treba spomenúť aj to, že vďaka tomu, že VPN technológia dokáže meniť vašu IP adresu, tak vy môžete pristupovať k obsahu, ktorý je pre vás blokovaný. Môže ísť napríklad o rôzne streamovacie platformy, zahraničné televízne stanice, internetové stránky a podobne. Nehovor viac o tom, že častokrát môžete prostredníctvom VPN i kúpiť rôzne produkty ale aj služby za ceny ponúkané v iných regiónoch. Vďaka tomu viete ušetriť peniaze, najmä pri nákupe softvéru a ďalších online služieb.

Je VPN technológia bezpečnou?

Logická otázka, ktorá vyplýva z podstaty fungovania VPN technológie je, či je táto technológia bezpečnou. Odpoveď je, môže, ale aj nemusí byť. Určite sa neoplatí pri tejto technológii šetriť. Ideálne je vybrať si poskytovateľa služby, ktorému dôverujete. Môže ísť napríklad o známu a spoľahlivú službu NordVPN, ktorá okrem iného využíva novší protokol IPv6. Vďaka tomu majú používatelia k dispozícii oveľa viac IP adries a tým pádom sa nielen ťažšie sledujú, ale i blokujú. Tak isto pri výbere VPN technológie sa pozerajte i na to, či službu môžete využívať ako na počítači, tak i na smartfóne súčasne.

Tiež sa treba pozerať aj potom, koľkými servermi disponuje VPN služba a v akých krajinách. Napríklad vyššie spomínaná služba NordVPN disponuje viac ako 5 200 servermi, ktoré sú rozmiestnené naprieč 60 krajinami sveta. Vďaka tomu môžu používatelia dosiahnuť nielen nižšiu latenciu, ale aj využívať rôzne služby vo viacerých krajinách, ktoré sú štandardne blokované. Treba tiež poznamenať, že NordVPN nijako neobmedzuje používateľov, či už z hľadiska objemu prenesených dát, alebo rýchlosti.

Spoločnosť sa tiež chváli tým, že má sídlo v Paname, čo znamená, že môže legálne chrániť súkromie používateľov.

Zdroj: Info.sk/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.