• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Delta variant nového koronavírusu ďalej mutuje. Vedci však majú dobrú správu

  • 20:25 23.11.2021
  • Tokio
Delta variant nového koronavírusu ďalej mutuje. Vedci však majú dobrú správu

Podľa vedcov môže dominantný delta variant nového koronavírusu mutovať natoľko, že to bude viesť k jeho zániku.

Delta variant nového koronavírusu by mohol mutovať natoľko, že to bude viesť k jeho vyhynutiu. Podľa vedcov sa tak deje už v jednej časti sveta. Japonsko zaznamenáva menej ako 200 prípadov denne napriek tomu, že len pred tromi mesiacmi ho sužoval delta variant nového koronavírusu.

Japonsko prežilo najsilnejšiu vlnu Covid-19 koncom leta, pričom v auguste pribúdalo okolo 23 000 prípadov denne. Vlna sa však náhle zastavila, pričom hlavné mesto Tokio zaznamenáva len okolo 20 prípadov denne. Tím genetických expertov v Japonsku teoretizoval, že náhly pokles infikovaných je spôsobený tým, že Delta sa postarala o jeho zánik mutáciou.

Keď sa vírus replikuje, jeho gény podliehajú náhodným „chybám pri kopírovaní“, ktoré časom vedú k zmenám v zložení vírusov. Mutácie môžu spôsobiť, že sa bude lepšie šíriť, vyhýbať sa imunitnému systému alebo spôsobiť vážny priebeh ochorenia. Inokedy však tieto mutácie môžu byť „evolučnými slepými uličkami“, hovoria odborníci.

Výskumníci vedení Národným inštitútom pre genetiku v Mishime v Japonsku sa zamerali na enzým korigujúci chyby delta variantu s názvom nsp14. Pozorovali mnohé genetické zmeny a potom náhle zastavenie evolučného procesu.

Profesor genetiky Ituro Inoue povedal, že vírus sa snažil opraviť chyby a pokračovať v replikácii. Nakoniec to spôsobilo vlastnú „sebadeštrukciu“. Ako uviedol pre The Japan Times: "Boli sme doslova šokovaní, keď sme videli tieto zistenia. Variant delta v Japonsku bol vysoko prenosný a vyradil ostatné varianty. No myslíme si, že keď sa mutácie nahromadili, nakoniec sa vírus stal chybným a nebol schopný vytvárať svoje kópie. Vzhľadom na to, že prípady sa nezvýšili, myslíme si, že to v určitom bode počas takýchto mutácií viedlo priamo k prirodzenému zániku."

Inoue povedal, že vírus by sa stále šíril, keby bola delta „živá a zdravá“. Delta variant je celosvetovo najdominantnejší typ koronavírusu a prvýkrát spôsobil chaos v Indii koncom roka 2020. Delta je omnoho nákazlivejšia ako pôvodný kmeň vírusu z Wuhanu v Číne.

Simon Clarke, vedúci oddelenia biomedicínskych vied a biomedicínskeho inžinierstva na Univerzite v Readingu vysvetlil, ako môže delta vyhynúť. Ako uviedol pre denník The Sun: „Vírus nahromadí priveľa mutácií, a preto prestáva byť schopný replikácie. Takýto vírus jednoducho vymrie. Je to ako človek, ktorý nemá deti, jeho genetický materiál sa zastaví, koniec cesty. To však neznamená, že všetci ostatní prestanú plodiť deti."

Clarke povedal, že toto sa pravdepodobne stalo aj so SARS - ďalším typom koronavírusu, ktorý spôsobil dve epidémie v Ázii na začiatku 21. storočia. Japonský tím vedcov potvrdil, že keď spôsobili mutácie v časti nsp14 už vyhynutého vírusu SARS, nemohol sa replikovať, keď sa mutácie nahromadili.

Neočakávaný prudký pokles počtu prípadov v Japonsku je predmetom viacerých diskusií. Niektorí odborníci tvrdia, že je za tým vakcína proti COVID-19, pričom v Japonsku dostalo dve dávky 75 percent obyvateľov. Podľa Clarka je ťažko uveriteľné, že by sa celý COVID-19 v Japonsku dostal naraz do slepej uličky: „Zdá sa oveľa pravdepodobnejšie, že čiastočná imunita s akýmikoľvek opatreniami, ktoré Japonci prijali v oblasti verejného zdravia, znížila počet infekcií.“

V súčasnosti je podľa expertov príliš optimistické veriť, že nový koronavírus zažije celosvetovo podobný pokles ako v Japonsku. "Šance nie sú nulové, ale nateraz sa to zdá príliš optimistické," povedal Inoue.

Zdroj: Info.sk, TM, japantimes.co.jp, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.