• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 8.5.2025Meniny má Ingrida
10°Bratislava

Dyslipidémia: Tieto nápoje zvyšujú triglyceridy a znižujú dobrý cholesterol

  • 20:01 04.11.2021
  • Svet
Dyslipidémia: Tieto nápoje zvyšujú triglyceridy a znižujú dobrý cholesterol

Pitie týchto nápojov je spojené s nezdravými hladinami lipidov v krvi.

Štúdia zistila, že pravidelné pitie sladkých nápojov zvyšuje hladiny triglyceridov a znižuje hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL), známeho ako „dobrý“ cholesterol.

Účastníci štúdie, ktorí mali jeden sladký nápoj denne, mali o 98 percent vyššie riziko nízkeho HDL cholesterolu a o 53 percent vyššie riziko zvýšených hladín triglyceridov. Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise Journal of the American Heart Association.

Triglyceridy sú tuky prenášané krvou a abnormálne hladiny týchto lipidov v kombinácii s vysokým LDL (lipoproteínovým cholesterolom s nízkou hustotou, známy ako „zlý“ cholesterol) alebo nízkym HDL cholesterolom sa môžu hromadiť v tepnách.

V takomto prípade ide o dyslipidémiu, čo je lekársky termín pre abnormálne hladiny lipidov v krvi. Dyslipidémia môže viesť k ateroskleróze a možnými následkami sú srdcové choroby, srdcový infarkt a mŕtvica. Nicola McKeown, spoluautorka štúdie, povedala:

„Výsledky naznačujú, že vysoký príjem nápojov s pridaným cukrom, ako je sóda, limonáda alebo ovocný punč, môže ovplyvniť riziko dyslipidémie v starobe. Jednou zo stravovacích stratégií na udržanie zdravších hladín cholesterolu a triglyceridov v krvi môže byť vyhýbanie sa nápojom s pridanými cukrami.“

Výskumný tím tiež preveril, či sú sódy bez cukru alebo 100-percentná ovocná šťava lepšou voľbou ako nápoje sladené cukrom. Nenašli však dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili, že tieto nápoje znížia riziko vzniku dyslipidémie.

„Je lepšie uhasiť smäd vodou,” dodala McKeown s tým, že nápoje s umelými sladidlami by mali byť len príležitostným pôžitkom. “Pokiaľ ide o 100% ovocnú šťavu, najlepšie je obmedziť spotrebu a konzumovať celé ovocie, ak je to možné,” dodala.

Štúdia analyzovala údaje o stravovaní 5 900 dospelých Američanov, ako aj zmeny v koncentráciách cholesterolu a triglyceridov v krvi na základe frekvencie a typov nápojov, ktoré pili. McKeown uzavrela:

„Naše zistenia ukazujú, že to, čo dáme do pohára, môže prispieť k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení prostredníctvom zhoršenia hladín lipidov. Regulácia hladín cholesterolu a triglyceridov v krvi je dôležitým cieľom a sľubnou stratégiou prevencie srdcového infarktu a mozgovej príhody.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

VČERA - 7:07Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.