Dyslipidémia: Tieto nápoje zvyšujú triglyceridy a znižujú dobrý cholesterol

Pitie týchto nápojov je spojené s nezdravými hladinami lipidov v krvi.
Štúdia zistila, že pravidelné pitie sladkých nápojov zvyšuje hladiny triglyceridov a znižuje hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL), známeho ako „dobrý“ cholesterol.
Účastníci štúdie, ktorí mali jeden sladký nápoj denne, mali o 98 percent vyššie riziko nízkeho HDL cholesterolu a o 53 percent vyššie riziko zvýšených hladín triglyceridov. Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise Journal of the American Heart Association.
Triglyceridy sú tuky prenášané krvou a abnormálne hladiny týchto lipidov v kombinácii s vysokým LDL (lipoproteínovým cholesterolom s nízkou hustotou, známy ako „zlý“ cholesterol) alebo nízkym HDL cholesterolom sa môžu hromadiť v tepnách.
V takomto prípade ide o dyslipidémiu, čo je lekársky termín pre abnormálne hladiny lipidov v krvi. Dyslipidémia môže viesť k ateroskleróze a možnými následkami sú srdcové choroby, srdcový infarkt a mŕtvica. Nicola McKeown, spoluautorka štúdie, povedala:
„Výsledky naznačujú, že vysoký príjem nápojov s pridaným cukrom, ako je sóda, limonáda alebo ovocný punč, môže ovplyvniť riziko dyslipidémie v starobe. Jednou zo stravovacích stratégií na udržanie zdravších hladín cholesterolu a triglyceridov v krvi môže byť vyhýbanie sa nápojom s pridanými cukrami.“
Výskumný tím tiež preveril, či sú sódy bez cukru alebo 100-percentná ovocná šťava lepšou voľbou ako nápoje sladené cukrom. Nenašli však dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili, že tieto nápoje znížia riziko vzniku dyslipidémie.
„Je lepšie uhasiť smäd vodou,” dodala McKeown s tým, že nápoje s umelými sladidlami by mali byť len príležitostným pôžitkom. “Pokiaľ ide o 100% ovocnú šťavu, najlepšie je obmedziť spotrebu a konzumovať celé ovocie, ak je to možné,” dodala.
Štúdia analyzovala údaje o stravovaní 5 900 dospelých Američanov, ako aj zmeny v koncentráciách cholesterolu a triglyceridov v krvi na základe frekvencie a typov nápojov, ktoré pili. McKeown uzavrela:
„Naše zistenia ukazujú, že to, čo dáme do pohára, môže prispieť k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení prostredníctvom zhoršenia hladín lipidov. Regulácia hladín cholesterolu a triglyceridov v krvi je dôležitým cieľom a sľubnou stratégiou prevencie srdcového infarktu a mozgovej príhody.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.