• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Na čo myslieť, ak sa rozhodnete požiadať o hypotéku v roku 2021

  • 13:40 03.08.2021
  • Bratislava
Na čo myslieť, ak sa rozhodnete požiadať o hypotéku v roku 2021

Bývať vo vlastnom je snom mnohých ľudí. Nasporiť si dostatok financií na to, aby si to mohli dovoliť, však nie je ľahké. Aj preto sa väčšina musí uchýliť k hypotéke. Zistite, na čo treba myslieť, ak o ňu chcete požiadať v tomto roku.

Dopredu si zistite, aký je váš hypotekárny limit

Ešte predtým, než si necháte vypracovať projekt domu alebo zaplatíte zálohu za byt, zistite, aké máte šance na získanie hypotéky. Overte si, akú maximálnu výšku úveru vám banka poskytne a koľko budete musieť doložiť zo svojich peňazí.

Podmienky sa v každej banke môžu trochu líšiť, takisto aj spôsob posudzovania. Je však dôležité dopredu vedieť, aký je váš hypotekárny limit, aby ste zbytočne neminuli peniaze na niečo, čo si nakoniec nebudete môcť dovoliť.

Pozrite sa na podmienky hypoték

Úrokové sadzby hypoték sú v tomto roku veľmi nízke. Hoci sa to zdá ako príjemný bonus, podmienky pre získanie hypotéky sa, naopak, sprísnili. I keď majú stále pomerne veľkú šancu aj živnostníci či ľudia pracujúci v zahraničí, niektorí musia počítať s väčšou mierou preverovania. Ide najmä o tých, ktorí pre pandémiu prišli o prácu alebo sú zamestnaní v sektoroch, ktoré sú ňou ohrozené.

Foto: bigstock.com

Za menší počet schválených žiadostí môžu aj nové opatrenia Národnej banky Slovenska. Takisto sa znížila aj maximálna výška hypotéky. Banky najčastejšie poskytujú hypotéky do výšky 70 až 80 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Niekedy môže ísť aj o 90 %, no v takomto prípade treba počítať s podmienkami navyše.

Zistite, čo bude banka posudzovať

Banka bude posudzovať najmä vašu bonitu, teda schopnosť splácať úver. Pozrie sa na váš príjem, povolanie, či aká je forma vášho pracovného pomeru. Napríklad, či máte trvalý pracovný pomer alebo ste živnostník.

Takisto zhodnotí zakladanú nehnuteľnosť (prípadne pozemok) a aj vašu úverovú históriu. To znamená, že si overí, či ste už v minulosti nejakú pôžičku mali a či ste ju pravidelne splácali. Priťažiť vám môžu aj nedoplatky na zdravotnom poistení alebo dlhy voči Sociálnej poisťovni.

Po skompletizovaní všetkých týchto informácií vám banka pripraví hodnotenie, na základe ktorého určí, či hypotéku dostanete a tiež to, aká bude jej maximálna výška a úroková sadzba.

Foto: pexels.com

Overte si úrok

Pri všetkých ponukách si dobre overte aj úrokovú sadzbu. Najnižší úrok ešte nemusí byť automaticky najvýhodnejší. Niekedy sa za ním skrývajú rôzne podmienky, ku ktorým sa musíte zaviazať, aby ste ho vôbec získali. Napríklad, že si musíte hypotéku poistiť alebo si v danej banke otvoriť účet. Pri vybavovaní hypotéky sa preto nezabudnite spýtať aj na zdanlivé maličkosti. Predsa len, ide o záväzok na mnoho rokov, tak svoj výber nepodceňte.

Ubezpečte sa, že máte všetky potrebné dokumenty

K žiadosti o hypotéku potrebujete doložiť aj rôzne dokumenty. Vopred sa preto ubezpečte, že máte všetko, čo banka vyžaduje. Okrem samozrejmosti, akou je občiansky preukaz, budete potrebovať aj znalecký posudok k nehnuteľnosti alebo pozemku, ktorý chcete založiť.

Ak nehnuteľnosť od niekoho kupujete, musíte mať pripravený aj návrh kúpnej zmluvy a doklady totožnosti od predávajúceho (potrebné pri podpise záložných zmlúv).

Zdroj: Info.sk/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.