• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Vyšla knižná autobiografia Karla Gotta

  • 13:48 14.07.2021
  • Praha
Vyšla knižná autobiografia Karla Gotta

Knižná autobiografia zosnulého českého speváka Karla Gotta s názvom Má cesta za štěstím vyšla v stredu na jeho nedožité 82. narodeniny.

Gott sa na sklonku života sám rozhodol spísať svoje spomienky. Takmer 700-stranová publikácia obsahuje približne 1800 fotografií a iných obrazových materiálov, z ktorých mnohé ešte neboli zverejnené, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Knihu dokončil a až do posledných dní intenzívne pracoval na obrazovej dokumentácii. Otvorene hovorí o svojom súkromí, dcérach, manželstve, ale aj o veciach, ktoré boli doteraz z rôznych dôvodov zahalené rúškom tajomstva,“ tvrdí vydavateľ.

Gottove spomienky siahajú do jeho najútlejšieho detstva, rozprávajú o rodičoch i širšej rodine, o školských rokoch, o kamarátoch i jeho osobných záľubách, ku ktorým patrilo už v chlapčenských rokoch predovšetkým maľovanie.

Vo svojej inventúre osudu je sebakritický aj mimoriadne úprimný, najmä v záverečných kapitolách, v ktorých opisuje ťažké obdobie zápasu so zákernou chorobou. Čitateľom sa tak dostáva do rúk ucelený, v mnohých smeroch strhujúci obraz osudového vzopätia výnimočnej osobnosti,“ dodal vydavateľ.

Knihu na videokanáli YouTube predstavilo osem Gottových blízkych priateľov a kolegov. Úryvky z knihy čítajú Jiří Bartoška, Michal David, Miroslav Donutil, Vojtěch Dyk, Oldřich Kaiser, Richard Krajčo, Jiří Macháček a Karel Šíp. Knihu virtuálne pokrstili Gottova vdova Ivana a moderátor Libor Bouček.

Karel Gott zomrel v roku 2019 vo veku 80 rokov na leukémiu. Rodák z Plzne sa pôvodne vyučil za elektromontéra a od roku 1957 tri roky pracoval v ČKD Stalingrad v pražských Vysočanoch. Svoju úspešnú spevácku kariéru odštartoval v roku 1958.

Český prezident Miloš Zeman hodlá udeliť Gottovi štátne vyznamenie in memoriam, dopĺňa rozhlasová stanica Frekvence 1.

Som pripravený Karla Gotta tento rok v októbri in memoriam vyznamenať Radom Bieleho leva. Vlani to pre pandémiu nebolo možné. Karla Gotta som si veľmi vážil a cítim, že nášmu národu veľmi chýba,“ povedal prezident.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.