• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 26.9.2021Meniny má Edita
17°Bratislava

Trebuľka voňavá: Liečivá a chutná bylina, ktorú si môžete sami vypestovať

  • 11:03 10.07.2021
  • Bratislava
Trebuľka voňavá: Liečivá a chutná bylina, ktorú si môžete sami vypestovať

Varenie s trebuľkou poskytuje jedlám dodatočnú dávku antioxidantov. Zistite, ako si ju doma vypestovať a v ktorých receptoch ju použiť.

Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) je letnička, ktorá sa často využíva na dochucovanie jedál. Pôvodom je z Kaukazu a má jemnú chuť, podobnú anízu alebo sladkému drievku. Keďže táto chuť sa varením oslabuje, trebuľka sa zvykne pridávať do jedál až na konci po tepelnom spracovaní.

Trebuľka je známa aj vďaka svojim liečivým účinkom. Laboratórne pokusy a pokusy na zvieratách dokazujú, že táto bylina disponuje silnými antioxidantmi, ktoré spomaľujú alebo celkom zastavujú poškodzovanie buniek.

K najväčšiemu poškodeniu buniek dochádza, keď je telo vystavené oxidačnému stresu. Ten je zodpovedný aj za vznik rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a ochorení oka.

Alternatívna medicína už niekoľko storočí pracuje s trebuľkou voňavou pri liečbe

  • kašľa
  • porúch trávenia
  • vysokého tlaku
  • ekzému
  • dny
  • obličkových kameňov
  • zadržiavania vody v tele

Pri varení sa najviac odporúča používať čerstvú trebuľku, ktorú môžete zohnať v obchode alebo si ju vypestovať doma. Netreba jej pritom použiť naraz veľa.

Jedna polievková lyžica sušenej bylinky obsahuje asi 4 kalórie, pričom väčšinu tvoria sacharidy. Pri servírovaní získate aj malé množstvo vitamínov A, C a B6, riboflavínu a kyseliny listovej. Trebuľka obsahuje aj vápnik, železo a horčík.

Výber, príprava a skladovanie

Čerstvá trebuľka sa hodí na dozdobenie a dochutenie polievok; Foto: PhotoSGH/Shutterstock.com

Trebuľka sa tradične používa vo francúzskej kuchyni. Keďže má podobnú chuť ako petržlen, zvykne sa označovať aj ako „francúzsky petržlen“. Francúzi ju často pridávajú do vajec a tradičných domácich omáčok.

Sušená verzia trebuľky sa používa najmä pri príprave dresingov a pečenej zeleniny.

Čerstvé lístky a stonky sú veľmi jemné, a tak nevydržia dlho v chladničke. Pre optimálne skladovanie ich pred odložením zabaľte do vlhkej papierovej utierky. Sušenú trebuľku skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Ako sme už spomenuli, trebuľka sa hodí do vaječných pokrmov, ako je omeleta alebo praženica. Nič s ňou nepokazíte ani pri ochucovaní polievok (skvele chutí napríklad so zemiakovou polievkou), mäsa či zeleniny.

Ako ju pestovať

Trebuľke sa darí v záhone spolu so šalátom a reďkovkami, ale pestovať ju môžete aj samú. Hlavne ju umiestnite do polotieňa a vlhkej pôdy.

S výsadbou môžete začať na jar do črepníka alebo začiatkom leta priamo do pôdy. Semiačka sadíme zhruba do 1-centimetrovej hĺbky s rozostupom 23-30 centimetrov.

Trebuľku môžete prvýkrát ostrihať asi 6-8 týždňov po zasadení. Rastlina by vtedy mala dorastať do výšky asi 10 centimetrov.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, verywellfit.com, westcoastseeds.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po porážke? Toto musí spĺňať liečba

Ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po porážke? Toto musí spĺňať liečba

DNES - 20:39Zdravie

Pri pacientoch, ktorí utrpeli cievnu mozgovú príhodu, sú rozhodujúce prvé sekundy. S celkovou liečbou sa však oplatí počkať.

Deti, ktoré žijú v domácnosti s depresívnym človekom, pociťujú vážne následky

Deti, ktoré žijú v domácnosti s depresívnym človekom, pociťujú vážne následky

DNES - 19:36Zdravie

Deti žijúce v jednej domácnosti s niekým s depresiou majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť na podobné problémy.

Ako znížiť nebezpečné účinky červeného mäsa? Pomôcť môžu tieto zložky

Ako znížiť nebezpečné účinky červeného mäsa? Pomôcť môžu tieto zložky

DNES - 18:27Zdravie

Zbavte sa obáv z rakoviny a iných ochorení, ku ktorým prispieva konzumácia červeného mäsa. Tieto drobné úpravy ich jednoznačne zmiernia.

Zdravý zvyk prekvapivo zvyšuje riziko porážky. Na toto si dajte pozor!

Zdravý zvyk prekvapivo zvyšuje riziko porážky. Na toto si dajte pozor!

DNES - 14:15Zdravie

K porážke dochádza v momente, keď sa oslabí alebo preruší prítok okysličenej krvi do mozgu. K vzniku tohto život ohrozujúceho stavu môže prispieť aj inak zdravý návyk.

Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

DNES - 8:11Zdravie

Pitie tejto zeleninovej šťavy dokáže výraze znížiť krvný tlak.