• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Najlepšie psie plemená pre začiatočníkov

  • 9:31 15.05.2021
  • Svet
Najlepšie psie plemená pre začiatočníkov

Predtým, ako sa rozhodnete pre trvalý záväzok v podobe domáceho miláčika, by ste si mali dobre premyslieť, aké plemeno si osvojíte. Tieto sa hodia aj do domácností začiatočníkov.

Ak si plánujete zaobstarať psíka, dobre si predtým premyslite, či jeho plemeno vyhovuje vašim požiadavkám a náročnosti. V prípade, že ide o vášho prvého domáceho miláčika, sa totiž môžete stretnúť s problémami, aké iní považujú za bežné a jednoducho riešiteľné.

Na tieto psie plemená sa môžete spoľahnúť aj v prípade, že ide o váš prvý pokus.

1. Baset

Milujúce a prispôsobivé basety sú ideálne pre začínajúcich chovateľov. Sú veľmi pokojné, ale aj lenivé, takže sa musíte postarať o to, aby ste ich dosť často venčili.

2. Mopslík

Mopslíky sú hravé a trpezlivé, čo je ideálna kombinácia pre nováčikov. Najlepšie sa im darí v domácnosti, kde nemusia znášať výkyvy počasia. Jediný problém je u nich ten, že neradi ostávajú dlho sami.

3. Ši-cu

Foto: Eli S/Shutterstock.com

Ideálna voľba pre tých, ktorí žijú v byte alebo majú malý dvor. Psíkovia ši-cu radi oddychujú alebo trávia čas v ľudskej spoločnosti. Treba sa však postarať o ich denné česanie.

4. Anglický chrt

Na závodné chrty netreba staviť len pri závodoch. Rady si tiež užijú odpočinok, čo sa hodí najmä nenáročným chovateľom. Anglické chrty málo brešú a nevyžadujú množstvo životného priestoru. Zvyknú si aj na menší byt.

5. Papillon

Papillony sú veľmi učenlivé, takže aj nováčik ich dokáže naučiť užitočné pokyny. Ich dlhá srsť vás nemusí vyplašiť – patria totiž k plemenám, ktoré príliš nepĺznu. Každý mesiac im ale budete musieť zaobstarať kúru v salóne.

6. Nemecká doga

Veľké rozmery a veľké srdce – tak by sa dali charakterizovať nemecké dogy. Nenechajte sa zastrašiť ich rozmermi – nemecké dogy sú jemné a milujúce psy, ktoré pre spokojnosť nepotrebujú rozmerné priestory. Je ale potrebné ich pravidelne venčiť.

7. Bišon

Foto: Spill Photography/Shutterstock.com

Biela huňatá guľôčka roztopí každé srdce. Bišon príliš nepĺzne a na to, aký je malý, je veľmi inteligentný a ľahko sa trénuje. Musíte mu však dožičiť dostatok času na hranie a fyzickú aktivitu.

8. Čínsky chocholatý pes

Vyžadujú si množstvo pozornosti, ale ľahko ich vycvičíte. Čínske chocholaté psy veľmi nepĺznu a sú lojálne voči majiteľovi. Veľa času trávia v prítomnosti ľudí.

9. Anglický mastif

Sú síce veľké, ale skvele sa hodia ako vaša prvá voľba. Anglické mastify si nevyžadujú priveľa starostlivosti a česania, a navyše sú mierne, priateľské a ľahko sa prispôsobujú.

10. Čivava

Sú známe ako hlučné psy, ale z čivavy si tiež viete vychovať veľmi lojálneho spoločníka. Ak si zaobstaráte šteniatko, ľahko si ho vytrénujete. Čivavy netreba často česať a kúpu sa len raz za mesiac alebo viac.

11. Pomoranský špic

Na začiatok treba povedať, že veľmi pĺznu. Ak vám to neprekáža, potom je nemecký alebo pomoranský špic pre vás to pravé. Sú inteligentné a ľahko sa trénujú, hoci niekedy môžu byť tvrdohlavé. Sú tiež priateľské a nepotrebujú byť často vonku.

12. Boxer

Foto: Eudyptula/Shutterstock.com

Boxery sú čistotné a nevyžadujú náročnú hygienu. Sú tiež lojálne, citlivé a inteligentné. Napriek všeobecnej mienke je toto plemeno tiež veľmi inteligentné, čo určite využijete, ak ide o vášho prvého psíka.

Psie plemená, ktoré sa nováčikom nehodia

Ak patríte k nováčikom pri odchove psov, rozhodne si nezaobstarávajte pudlíky. Tie majú totiž vysoké nároky na opateru a pohyb. Ak im to nedožičíte, začnú vám ničiť nábytok.

Nováčikovia v chove psov by si tiež nemali zaobstarať dalmatínca. Toto psie plemeno totiž potrebuje pravidelný pohyb a nemá v obľube byty a koterce.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?