• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Ako často sa rakovina vyskytovala v stredoveku? Vykopávky ukázali pravdu

  • 21:41 30.04.2021
  • Cambridge
Ako často sa rakovina vyskytovala v stredoveku? Vykopávky ukázali pravdu

Pojem "onkologické ochorenia" by ste v starších slovníkoch hľadali len ťažko. Znamená to, že neexistovali, alebo sme len o ich existencii doteraz netušili?

Keď sa hovorí o stredoveku, väčšina ľudí si ako najčastejšiu príčinu úmrtí predstaví mor, hladomor alebo smrť v boji. Len málokto rozmýšľa nad zaradením rakoviny do tohto rebríčka, možno práve preto, že toto ochorenie a jeho príznaky sa dostali do povedomia lekárskej obce a verejnosti až o niekoľko stoviek rokov neskôr.

To, že stredovekí ľudia nevedeli o rakovine, neznamená, že v ich dobe vôbec neexistovala. Výskum z Cambridgeskej univerzity dokonca tvrdí, že zhubné ochorenia sa v stredoveku vyskytovali skôr ako sme si doteraz mysleli.

Dôvodov, prečo sa dnes rakovina vyskytuje častejšie ako inokedy, je niekoľko. Môže za to paradoxne najmä vyššia kvalita života a dlhšia životnosť ľudí, ktorí sú v staršom veku náchylnejší práve na takéto ochorenia.

„Rakovina je celkovo najviac zastúpená v krajinách s najlepšou priemernou dĺžkou života, úrovňou vzdelanosti a vysokým životným štandardom,“ uvádza Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny. Aj toto vyjadrenie podporuje myšlienku, že rakovina v stredoveku predsa nemohla byť na každom kroku.

Archeológ Piers Mitchell skúmal 143 kostier ľudí, ktorí žili v období rokov 500 až 1600 nášho letopočtu na území Veľkej Británie. Nečakal pritom, že na ich pozostatkoch nájde veľa stôp po tumoroch. Dnes totiž vieme, že väčšina druhov zhubných ochorení sa formuje na mäkkých tkanivách, a len málo z nich prenikne do kostí, takže ak aj stredovekí ľudia trpeli rakovinou, malo by byť len ťažké to overiť.

Mitchell však preskúmal kosti do hĺbky, a pri prezentovaní výsledkov netajil prekvapenie. CT vyšetrenie totiž poukázalo na viditeľné dôkazy onkologických ochorení u piatich kostier, z ktorých každá patrila mužovi.

Vzhľadom na skutočnosť, že 50 až 60 percent onkologických ochorení mäkkých tkanív sa neprenáša na kosti, Mitchell vo vestníku Cancer vyslovil presvedčenie, že rakovinou mohlo trpieť 9 až 14 percent stredovekých Angličanov. Druhy rakoviny sa mu nepodarilo presne určiť, ale niektoré dokázal vylúčiť.

„Rakovinu musíme označiť za jeden z najčastejších druhov ochorenia stredovekých ľudí,“ hovorí paleopatologička Jenna Dittmarová.

Ak uznáme, že rakovinou v stredoveku trpelo 14 percent Britov, v porovnaní so súčasnou štatistikou, ktorá hovorí, že toto ochorenie zasahuje 40 až 50 percent populácie, je to stále málo. Musíme však pripomenúť, že ľudia sa v minulosti nedožívali vysokého veku, nečelili znečistenému prostrediu, k tabaku sa často nedostali a miera ich fyzickej aktivity bola oveľa vyššia.

Kosti využité v štúdii pochádzali zo šiestich cintorínov v okolí mesta Cambridge. Väčšina exhumovaných tiel nebola kompletná, takže tím doktora Mitchella skúmal len tie, ktoré obsahovali celú chrbtovú kosť, panvu a stehenné kosti.

Do výskumu bol zahrnutý viac ako dvojnásobok mužských kostier oproti ženským, čo môže jemne ovplyvňovať aj výsledky. Autori tiež poukazujú na malú vzorku skúmaných kostier a úzky geografický profil.

Zdroj: Info.sk, DP, doi.org, iflscience.com, cancer.gov, arch.cam.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

DNES - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

DNES - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

DNES - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

DNES - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.