• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Certifikát Zelená škola získala ďalšia základná škola

  • 7:48 21.09.2013
  • BRATISLAVA
Certifikát Zelená škola získala ďalšia základná škola

Základná škola s materskou školou J. A. Komenského na Hubeného ulici v bratislavskej Rači získala za svoje aktivity počas uplynulých dvoch rokov medzinárodný certifikát Zelená škola a vlajku siete Eco-schools.


Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa starostu bratislavskej mestskej časti Rača Eva Miklánková. Riaditeľku školy Tatianu Kizivatovú zisk certifikátu a to, že sa stali členmi veľkej celosvetovej rodiny zelených škôl veľmi potešilo.

Certifikát programu Zelená škola je udeľovaný školám, ktorým sa úspešne podarí zrealizovať sedem krokov k Zelenej škole, dosiahnuť viditeľné zmeny v škole a jej okolí a splniť certifikačné kritériá. "Získaním certifikátu sa naše úsilie nekončí a my pokračujeme v začatej ceste," dodala Kizivatová.


Metodika je spoločná pre všetky krajiny

Zelená škola je najväčší certifikačno-vzdelávací ekoprogram na svete, do ktorého je zapojených viac ako 40-tisíc škôl z 53 krajín sveta. Od roku 2004 pomáha aj slovenským školám environmentálne vychovávať s prepojením s praktickými krokmi.

Tie vedú školu a jej žiakov k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu. Program získal uznanie Environmentálneho programu OSN a záštitu nad ním prebralo ministerstvo životného prostredia.

K statusu Zelenej školy vedie školy sedem krokov. Ich metodika je jednoduchým, ale účinným nástrojom na to, aby sa zo školy stala skutočná Zelená škola. Táto metodika je spoločná pre všetky krajiny a školy, ktoré sú zapojené do programu Zelená škola, informuje o tom stránka www.zelenaskola.sk.

Prvým krokom je vytvorenie Kolégia Zelenej školy, ktoré bude organizovať a riadiť aktivity projektu na škole. Nasleduje Environmentálny audit školy - analýza dopadov školy na životné prostredie. Tretím krokom je vytvorenie Environmentálneho akčného plánu školy.


Na záver Eko-kódex

Ide o voľbu minimálne jednej z výberových tém (voda, odpad, energia, doprava a ovzdušie, zelené obstarávanie, zeleň a ochrana prírody), ktorej sa bude najbližšie, ideálne, dva roky venovať.

Ďalším krokom k Zelenej škole je Monitoring a hodnotenie, ktoré kladú dôraz na priebežnú kontrolu, či škola v programe postupuje smerom k vytýčeným cieľom a či sa plány napĺňajú.

Piatym krokom je Pro-environmentálna výučba, pričom environmentálna výchova ako prierezová téma zasahuje do všetkých predmetov a je súčasťou učebných osnov. Šiesty krok predstavuje Informovanie a spolupráca.

Kolégium Zelenej školy by sa malo neustále snažiť informovať o programe a o svojich zámeroch vo vnútri školy, ale aj navonok.

Posledným krokom, ktorý vedie školy k statusu Zelená škola, je vytvorenie Eko-kódexu. Ide o spoločné spísanie hodnôt a návod k ohľaduplnému správaniu sa voči životnému prostrediu pre každého, kto navštevuje školu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

DNES - 12:47Domáce

Polícia zverejnila video, ktoré má zachytávať nehodu Andreja Danka.