Tieto prídavné látky v potravinách ovplyvňujú váš imunitný systém a účinok vakcíny
Potravinová zložka dokáže škodiť imunitnému systému a tiež imunitnej odpovedi na vakcínu.
Konzervant používaný v širokej škále potravín a látka na potravinárskych obaloch môžu poškodiť imunitný systém a znížiť imunitnú odpoveď na vakcíny.
Terciárny butylhydrochinón (TBHQ), tiež známy ako E319, je schválená prísada používaná na predĺženie trvanlivosti spracovaných potravín. Nájdeme ho v olejoch, spracovaných alebo mrazených druhoch mäsa, instantných rezancoch, pekárenských výrobkoch, krekroch, cereáliách a mnohých ďalších potravinách. V najvyššej koncentrácii je povolené ho používať v mrazených rybích výrobkoch.
Perfluórované a polyfluorované alkylované látky (PFAS) sa používajú sa na obaloch potravín (potravinové fólie, plastové obaly, tašky a škatule), pričom môžu unikať do jedla a nápojov.
Štúdia publikovaná v akademickom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health hodnotila toxicitu a zdravotné riziká TBHQ a PFAS u ľudí a zvierat. Výsledky ukázali, že TBHQ a PFAS môžu poškodiť imunitný systém.
Vzhľadom na pandémiu koronavírusu je toto zistenie obzvlášť znepokojujúce. Olga Naidenko, prvá autorka štúdie, povedala:
„Pandémia zamerala pozornosť verejnosti a vedy na faktory prostredia, ktoré môžu mať vplyv na imunitný systém. Pred pandémiou sa chemickým látkam, ktoré môžu poškodiť obranu imunitného systému pred infekciou alebo rakovinou, nedostala dostatočná pozornosť úradov verejného zdravotníctva. V záujme ochrany verejného zdravia sa to musí zmeniť.“
Predchádzajúce štúdie naznačujú, že aktivita TBHQ bráni produkcii proteínov imunitných buniek, znižuje účinnosť chrípkových vakcín a zvyšuje riziko potravinových alergií.
Vyššie hladiny PFAS môžu poškodiť imunitné funkcie, čo má za následok nižšiu odolnosť voči chorobám alebo vyššie riziko infekcií. Vysoké hladiny PFAS súviseli s astmou a potravinovými alergiami u dospievajúcich.
Ďalšia štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále PLOS One tiež zistila súvislosť medzi zvýšenými hladinami PFBA v krvi a zvýšeným rizikom závažného priebehu COVID-19.
Mnoho prídavných látok v spracovaných potravinách môže zvýšiť riziko hormonálnej nerovnováhy, rakoviny a poškodenia nervového systému.
Vedci svojim výskumom upozorňujú na nedostatočnú reguláciu potravín, pričom úrady často umožňujú výrobcom rozhodnúť sa, aké chemikálie sú bezpečné na konzumáciu.
Potraviny a nápoje je možné vyrábať bez ktorejkoľvek z týchto škodlivých prísad a pri balení potravín by sa mal uplatňovať bezpečnejší prístup.
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné
Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien
Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou
Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním
Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami
Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.