• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

NBÚ vydal mimoriadne varovanie, toto by mali spraviť všetky firmy a inštitúcie

  • 14:18 16.04.2021
  • Bratislava
NBÚ vydal mimoriadne varovanie, toto by mali spraviť všetky firmy a inštitúcie

Národný bezpečnostný úrad vyzýva firmy a inštitúcie na zálohovanie svojich systémov.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zaznamenal sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele. Upozorňuje všetky firmy a inštitúcie v krajine, aby okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT momentálne nemôže pre citlivosť témy poskytnúť verejne viac podrobností,“ dodal úrad.

Ak subjekty zanedbajú zálohovanie svojich systémov, hrozí im zásadná finančná strata. „Ransomvér je jednou z najväčších hrozieb pre dáta. Útočník prenikne do systému, zašifruje prístup doň a môže od majiteľa alebo prevádzkovateľa žiadať výkupné, aby mu prístup vrátil späť,“ uviedol hovorca NBÚ Peter Habara.

NBÚ potvrdil, že túto metódu vykonali hekeri vo viacerých slovenských organizáciách, kde sa im podarilo zašifrovať kriticky dôležité dáta. „Obmedzili fungovanie aj pracovnú činnosť v týchto inštitúciách,“ spresnil s tým, že slovenské inštitúcie momentálne vydierajú a žiadajú výkupné v sumách rádovo státisícov eur za opätovné sprístupnenie systémov a obnovenie ich plnej funkčnosti.

Pri ransomvérových útokoch ide o výpalníctvo

Pri ransomvérových útokoch ide o typ vírusu či škodlivého softvéru, ktorý ak sa dostane do počítača, postupne zašifruje alebo zneprístupní súbory a pýta si výpalné. Väčšinou v kryptomenách. Pre TASR to uviedol expert na kybernetickú bezpečnosť Juraj Bednár. Reagoval tak na informáciu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý v piatok zaznamenal sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele.

„Na to, aby sa človek dostal k svojim súborom, musí obnoviť zálohu, ak ju má (to je lacnejší spôsob), alebo musí zaplatiť výpalné. Nie je však jasné, či sa dotyčný k svojim súborom dostane aj po zaplatení. Niektoré ransomvéry to po platbe dešifrujú a niektoré len zbierajú peniaze a sľúbené súbory naspäť nedodajú. Závisí to od typu ransomvéru,“ priblížil Bednár.

Väčšinou podľa jeho slov nejde o cielené, ale skôr o plošné útoky na kohokoľvek. Stoja za nimi, ako tvrdí, programátori – „výpaľníci“. „Nie je to tak, že oni si vyberú, že idú zaútočiť na nemocnicu. Skôr zoberú niekde z nejakého úniku dát päť miliónov mailových adries a pošlú všetkým odkaz, a kto si to nainštaluje, tak toho vydierajú. Málokedy je to veľmi cielené,“ vysvetlil expert na kybernetickú bezpečnosť. Poznamenal však, že ešte nepozná detaily aktuálneho útoku.

Verejnosti, firmám i inštitúciám radí, aby si aj v týchto chvíľach zálohovali svoje systémy, aktualizovali operačné systémy a aplikácie, nastavili si silné heslo a dávali si pozor, čo inštalujú a na čo klikajú. Pozor si treba dávať aj na podvodné mailové správy. Bednár odporúča aj spustiť kontrolu zariadenia prostredníctvom antivírusového programu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.