Tento bežný nápoj vás môže chrániť pred COVID-19, je účinný aj proti mutáciám

Zložka v obľúbenom nápoji preukázala účinok proti vírusu SARS-CoV-2.
Do dlhého zoznamu zdravotných výhod zeleného čaju môžeme podľa nového výskumu publikovaného na serveri bioRxiv zaradiť aj schopnosť bojovať s novým koronavírusom.
V novej štúdii sa ukázalo, že jedna zo zložiek v čaji, epigalokatechín galát (EGCG), blokovala väzbu vírusu SARS-CoV-2 na ľudské ACE2 receptory a môže tak následne zabrániť infekcii ľudských pľúcnych buniek. Tento účinok bol pozorovaný aj u ďalších sledovaných variantov SARS-CoV-2.
Zelený čaj je jedným z najviac konzumovaných nápojov v mnohých krajinách Ázie. Má vysoké protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré by mohli pomôcť znížiť riziko vzniku závažných príznakov COVID-19.
Vedci napísali: "Celkovo naše údaje naznačujú možnosť, že konzumácia zeleného čaju alebo jeho účinnej látky EGCG je prospešná na prevenciu alebo zníženie prenosu a infekcie SARS-CoV-2"
Zelený čaj bojuje aj s mutáciami
Zelený čaj účinne bránil infekcii mutáciou SARS-CoV-2 s názvom D614G. Bol účinný aj proti variantom B.1.429 nájdeným v Kalifornii a B.1.351 nájdeným v Južnej Afrike v závislosti od dávky. Vedci tiež zistili, že zelený čaj zabraňuje infekcii inými koronavírusmi.
Vedci ďalej sledovali, čo v zelenom čaji spôsobuje tieto antivírusové účinky. Zamerali sa na katechíny - EGCG, EGC, EKG a EC, pretože sú to účinné látky zeleného čaju. Výsledky ukázali antivírusovú účinnosť u troch katechínov: EGCG, EGC a ECG.
Po bližšom preskúmaní vedci označili EGCG ako najsilnejší inhibítor vírusovej infekcie. EGCG tvorí viac ako 50% katechínov nachádzajúcich sa v zelenom čaji
Okrem toho vystavenie EGCG mutovaným kmeňom, ako sú D614G, K417N, E484K a N501Y, potlačilo jeho schopnosť spôsobiť infekciu. Vedci tiež zistili, že EGCG inhiboval aj infekciu mutáciami, vrátane B.1.17, B.1.351 a B.1.429.
EGCG sa testoval na infikovaných ľudských pľúcnych epiteliálnych bunkách, kde sa zistilo, že dokáže potlačiť SARS-CoV-2 pred a po infekcii. Inhibičná aktivita bola vyššia, keď boli bunky pred infekciou SARS-CoV-2 predbežne ošetrené EGCG.
Antivírusová aktivita katechínu bola tiež účinná pri prevencii infekcie inými príbuznými koronavírusmi. EGCG bol najúčinnejší pri potlačení HCoV OC43, zatiaľ čo EC bol najmenej účinný.
EGCG blokuje viazanie SARS-CoV-2 na ACE2 receptory
EGCG bol najefektívnejší v zabránení vstupu SARS-CoV-2 do ľudských buniek pred infekciou, aj keď do istej miery bol účinný aj počas infekcie.
Vedci zistili, že blokuje vstup vírusu zabránením podjednotky S1 - ktorá má najvyššiu väzbovú afinitu - k ACE2. EGCG tiež znižoval väzbu podjednotky S2, aj keď už mal malú väzbovú afinitu k ACE2.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.