• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Dlhodobé následky koronavírusu: Na vine môžu byť črevné baktérie

  • 19:37 25.03.2021
  • Svet
Dlhodobé následky koronavírusu: Na vine môžu byť črevné baktérie

Dlhodobé príznaky COVID-19, ako je únava, bolesti kĺbov a dýchavičnosť, môžu pretrvávať dlhé mesiace po skončení akútnej fázy ochorenia.

Nový koronavírus môže spôsobiť nerovnováhu v črevných baktériách, ktorá je čiastočne zodpovedná za dlhodobé príznaky ochorenia COVID-19. Uvádza to nový výskum publikovaný v akademickom žurnále GUT.

Medzi dlhodobé príznaky COVID-19 patrí únava, bolesti kĺbov a dýchavičnosť, ktorá pretrváva mnoho mesiacov po ukončení akútnej fázy ochorenia. Ako sa ukázalo, pacienti majú po prekonaní COVID-19 tiež zlé zloženie črevných mikrobiómov a zmeny v bakteriálnej diverzite. Črevá sa preto môžu spolupodieľať na pretrvávajúcich zápalových príznakoch aj po odznení infekcie.

Predchádzajúce štúdie naznačujú, že črevo a jeho mikroorganizmy môžu zmeniť odpoveď imunitného systému. Pre túto štúdiu vedci zhromaždili vzorky krvi a stolice 100 hospitalizovaných pacientov s COVID-19 a 78 dospelých, ktorí nemali COVID-19.

Závažnosť COVID-19 u pacientov bola identifikovaná ako:

  • mierna, ak röntgen nepreukázal zápal pľúc,
  • stredná, ak sa zistil zápal pľúc s horúčkou a príznakmi dýchacích ciest,
  • závažná, ak mali pacienti vážne problémy s dýchaním,
  • a kritická, ak potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu alebo došlo k zlyhaniu orgánov a skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Výsledky preukázali veľký rozdiel v zložení črevnej mikrobioty medzi nakazenými a zdravými pacientmi.

Počet baktérií Ruminococcus torques, Bacteroides dorei a Ruminococcus gnavus bol vyšší u pacientov s COVID-19 ako u pacientov bez infekcie.

Naproti tomu pacienti s COVID-19 mali nižšie množstvá Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale a Bifidobacterium adolescentis, čo sú prospešné baktérie pre imunitný systém.

Ochorenie bolo závažnejšie u pacientov s nižšou hladinou Bifidobacterium bifidum a F. prausnitzii (protizápalová baktéria).

Imunitné bunky vylučujú zápalové cytokíny v reakcii na vírus, ale niekedy reagujú nadmerne a spôsobujú cytokínovú búrku.

Hypercytokinémia alebo syndróm cytokínovej búrky je život ohrozujúci stav, ktorý môže viesť k septickému šoku, poškodeniu tkanív tela a zlyhaniu pľúc.

Mikrobiálna nerovnováha u pacientov s COVID-19 bola tiež spojená s vysokou hladinou zápalových cytokínov a C-reaktívneho proteínu, markera zápalu.

Autori štúdie napísali:

„Vo svetle správ, že u podskupiny uzdravených pacientov s COVID-19 sa vyskytujú pretrvávajúce príznaky, ako je únava, dýchavičnosť a bolesti kĺbov, asi 80 dní po počiatočnom výskyte príznakov, predpokladáme, že dysbiotický črevný mikrobióm by mohol prispieť k imunitným zdravotným problémom po COVID-19.“

Podľa inej štúdie je syndróm presakujúceho čreva ďalším stavom, ktorý umožňuje koronavírusu dostať sa cez povrch vnútorných orgánov a zažívacieho traktu, čo infekciu ešte zhoršuje. Autori dodali:

„Posilnenie užitočných druhov črevných baktérií vyčerpaných po COVID-19 by mohlo slúžiť ako nová cesta k zmierneniu závažného priebehu ochorenia, čo podčiarkuje význam riadenia črevnej mikrobioty pacientov počas a po COVID-19.“

Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Gastroenterology navrhla použitie probiotického vzorca na riešenie črevnej dysbiózy s cieľom posilniť imunitnú obranu proti vírusovým infekciám, ako je COVID-19.

Zdroj: Info.sk, TM, gut.bmj.com, mbio.asm.org, gastrojournal.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.