• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Všedné kožné ochorenie zvyšuje riziko úmrtia zo všetkých ochorení

  • 19:38 07.02.2021
  • Londýn
Všedné kožné ochorenie zvyšuje riziko úmrtia zo všetkých ochorení

Chronické ochorenie pokožky zvyšuje riziko úmrtia v dôsledku rôznych ochorení. Za najväčšiu hrozbu pre pacientov vedci označili infekčné ochorenia.

S atopickým ekzémom zápasí 10-20 percent detí a 10 percent dospelých na celom svete. Ide o chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k začervenaniu a podráždeniu pokožky na celom tele, pričom jeho príznaky sa zväčša periodicky zhoršujú a zlepšujú.

Atopický ekzém je zatiaľ neliečiteľný, ale existuje množstvo liekov a liečivých mastí, ktoré dokážu zmierniť jeho príznaky.

Hoci ide o kožné ochorenie, atopický ekzém má vplyv aj na ďalšie oblasti ľudského zdravia, čo dokázal aj článok publikovaný vo vedeckom žurnále Journal of Allergy and Clinical Immunology, podľa ktorého pacientom s atopickým ekzémom hrozí zvýšené riziko úmrtia zo všetkých druhov ochorení, pričom najviac ich ohrozujú infekčné ochorenia.

„Nedávne výskumy viedli k zmene pohľadu, akým sa dívame na atopický ekzém, od zamerania na pokožku a súvisiace alergické reakcie k vnímaniu ekzému ako súčasti ďalších dôležitých zdravotných ukazovateľov. Nedávno sme zistili, že atopický ekzém súvisí aj so vznikom infarktu myokardu, ischemickej porážky, angíny a srdcovým zlyhaním.“

Podľa profesorky klinickej epidemiológie na Londýnskej škole hygieny a tropickej medicíny Sinéad Langanovej sa len málo štúdií zaoberalo potenciálnym vplyvom atopického ekzému na riziko úmrtia. Preto sa to spolu s kolegami rozhodla zmeniť.

Štúdia, ktorá prebiehala od roku 1998 po rok 2016, zisťovala rozdiely medzi tromi miliónmi pacientov s atopickým ekzémom a bez neho. Jedným z jej cieľov bolo tiež zistiť, či má závažnosť ekzému vplyv na riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny.

Výsledky zdôrazňujú malú, ale podstatnú spojitosť medzi atopickým ekzémom a úmrtím z akejkoľvek príčiny – toto riziko u pacientov s ekzémom rastie o 4 percentá. Pod pojmom „úmrtie z akejkoľvek príčiny“ si pritom treba predstaviť napríklad dýchacie a tráviace ochorenia a ochorenia obehovej sústavy, ktoré boli pozorované v rámci výskumu.

Najhoršie výsledky v súvislosti so zisťovaním rizika úmrtia dosiahli pacienti so závažnou formou atopického ekzému. V porovnaní so zdravými ľuďmi u nich riziko všeobecného úmrtia stúpa až o 62 percent, pričom najväčšiu hrozbu pre ich zdravie predstavujú infekčné ochorenia.

„Veríme, že nové informácie pomôžu ďalšiemu výskumu zaoberajúcemu sa vzťahom a mechanizmom, ktoré prispievajú k zvýšenému riziku, a zároveň skvalitniť liečebné procesy pacientov so závažnou formou ekzému.“

Zdroj: Info.sk, DP, jacionline.org, mayoclinic.org, iflscience.com, medicalxpress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

DNES - 21:44Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

DNES - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.