Táto kombinácia syru a alkoholu vás môže chrániť pred neurodegeneratívnym ochorením

Ukázalo sa, že mimoriadne obľúbená kombinácia syru a vína vás môže chrániť pred Alzheimerovou chorobou.
Vedci z Iowa State University majú dobré správy pre všetkých labužníkov. Štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Journal of Alzheimer’s Disease ukazuje, že kombinácia syru a vína môže skutočne prispievať k lepšiemu kognitívnemu zdraviu. Vedci tvrdia, že ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá zisťuje, že konkrétne potraviny môžu pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe.
Štúdia skúmala zdravotné záznamy takmer 1 800 dospelých vo Veľkej Británii vo veku 46 až 77 rokov. Účastníci absolvovali test fluidnej inteligencie na začiatku štúdie v rokoch 2006 až 2010. Potom v rokoch 2012-13 a 2015-16 absolvovali ďalšie hodnotenia inteligencie. Všetky tieto testy poskytli vedcom prehľad o tom, ako sa kognitívne schopnosti účastníkov vekom menili.
Počas každého z troch testov 1778 účastníkov odpovedalo aj na otázky týkajúce sa ich konzumácie jedla a alkoholu. V prieskume uvádzali množstvá čerstvého ovocia, sušeného ovocia, surovej zeleniny, šalátu, varenej zeleniny, mastných rýb, chudých rýb, spracovaného mäsa, hydiny, hovädzieho, jahňacieho, bravčového, syra, chleba, obilnín , čaju, kávy, piva, cideru, červeného vína, bieleho vína, šampanského a alkoholu, ktoré každý účastník konzumoval.
Správny výber potravín môže zabrániť Alzheimerovej chorobe
Vedci zistili, že syr poskytuje najväčšiu ochranu pred kognitívnymi problémami súvisiacimi s vekom. Jeho vplyv je výrazne väčší ako v prípade ktorejkoľvek inej potraviny v štúdii.
Štúdia tiež zistila, že každodenná konzumácia alkoholu, najmä červeného vína, môže zlepšiť kognitívne funkcie. Zatiaľ čo červené mäso je naďalej predmetom diskusií, vedci tvrdia, že konzumácia jahňacieho mäsa aspoň raz týždenne môže dlhodobo zlepšiť výkon mozgu.
Vedci tiež zistili, že pre dlhodobé fungovanie mozgu je najmenej priaznivé nadmerné používanie soli. Dodávajú, že ľudia, ktorí už sú ohrození Alzheimerovou chorobou, sú pravdepodobne jediní, ktorí si musia prísne strážiť príjem solí.
Spoluautor štúdie Brandon Klinedinst vo vyhlásení univerzity uviedol:
„V závislosti na genetických faktoroch, ktoré si nesiete, sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení väčšiemu riziku. To znamená, že som presvedčený, že správny výber potravín môže úplne zabrániť chorobe a kognitívnym poklesom.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.