• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Najčastejšie vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu

  • 21:00 11.12.2020
  • Bratislava
Najčastejšie vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu

Čo možno čakať po zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19? Vylúčené nie sú ani vedľajšie účinky. Zistite, ako dlho s nimi budete žiť.

Pokiaľ ide o vedľajšie účinky očkovania, vakcína proti koronavírusu nie je žiadnou výnimkou. Je takmer isté, že práve ona nám dodá ochranný štít pred ochorením COVID-19, ktoré je v nejednom prípade smrteľné, no je možné, že u niektorých zaočkovaných sa prejavia aj vedľajšie účinky.

Hneď na začiatok je nutné poznamenať, že pozitívne účinky vakcíny ďaleko prevyšujú jej negatívne dopady na telo, s čím súhlasí aj väčšina vedcov, ktorí sa zaoberajú jej vývojom a štúdiom vírusu SARS-CoV-2.

„Pre celkovú populáciu je to veľmi dôležité – udržať ľudí zdravých, aby sa mohli vrátiť do práce a školy, a aby sme mohli znovu otvoriť spoločnosť tak, ako sme ju poznali predtým,“ zdôrazňuje pediatrická epidemiologička skúmajúca infekčné ochorenia na Stanfordskej univerzite Yvonne Maldonadová.

Medzi najčastejšie krátkodobé účinky patrí bolesť ruky, bolesť hlavy a horúčka

Vo svete prebiehajú klinické testy niekoľkých druhov vakcín, no ako najsľubnejšie sa spomínajú tie od spoločností Pfizer a Moderna.

„Veľmi podrobne skúmame bezpečnosť týchto vakcín. Musia prejsť prvou, druhou a treťou fázou klinického výskumu, ktorého sa zúčastňujú desiatky tisícov účastníkov,“ hovorí vedúci Centra pre medzinárodnú dostupnosť vakcín na Bloombergskej škole verejného zdravia Johnsa Hopkinsa William Moss.

AKO JE MOŽNÉ, ŽE VAKCÍNA PROTI COVID-19 BOLA VYVINUTÁ A OTESTOVANÁ TAK RÝCHLO? Okolo tejto otázky sa šíri množstvo...

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Utorok 8. decembra 2020

Počas klinických výskumov sa niektorí z účastníkov stretli s takými krátkodobými vedľajšími účinkami, aké sa bežne vyskytujú aj pri iných druhoch očkovania. Problémy pritom postihli len asi 5 až 15 percent zúčastnených.

U ľudí, ktorí sa stretli s nežiaducimi účinkami, podľa Mossa došlo k vzniku zápalu, ktorý sa utvoril ako odpoveď imunitného systému na vpichnutú cudziu látku.

Medzi ďalšie krátkodobé problémy patrí aj bolesť na mieste vpichu, nízka horúčka, bolesť hlavy a svalov a slabosť. Tieto účinky pretrvávajú 12 až 36 hodín po aplikovaní očkovacej látky.

Vedľajšie účinky boli silnejšie v druhom kole

Vakcína od Pfizeru a Moderny je účinná len za podmienky, že sa v krátkom čase aplikuje dvakrát. Podľa Maldonadovej sa pri klinických testoch ukázalo, že vedľajšie účinky sú silnejšie pri druhej dávke, hoci v 90 až 95 percentách prípadov sa stále dajú hodnotiť ako mierne.

„Niektoré štúdie Moderny ukazujú prípady, keď sa účastníci stretli s horúčkou len po druhej dávke,“ uvádza Maldonadová s tým, že ľudia po druhom očkovaní častejšie spomínali aj bolesti hlavy a celkovú bolesť tela.

Aj Pfizer pri testovaní zaznamenal vyššiu mieru ľudí s bolesťou hlavy, horúčkou a celkovou bolesťou. Stále však ide len o mierne prejavy.

Pri testovaní sa vyskytlo aj niekoľko vážnejších prípadov, ktoré však predstavovali podstatnú menšinu. Ľudia s kritickejšími účinkami nevydržali jeden deň v práci, no ich stav sa rýchlo zlepšil.

Dlhodobé vedľajšie účinky sú stále predmetom výskumu

Keďže koronavírus je pomerne nové ochorenie, a prvé vakcíny vyšli len nedávno, vedľajšie účinky u pacientov sa stále pozorne sledujú.

„Vieme o krátkodobých účinkoch a o väčšine ďalších, ktoré prebehnú do 30 až 40 dní od očkovania,“ hovorí Moss. Účastníci klinického testovania už po zaočkovaní prekročili tento limit.

Moss ďalej vysvetľuje, že najmenej polovicu dobrovoľníkov sledujú počas ďalších dvoch mesiacov od podania vakcíny, takže krátkodobé vedľajšie účinky sú dobre známe. Pri tých dlhodobých ale bude potrebný rozsiahlejší výskum.

Vedľajšie účinky sú očakávané pri väčšine očkovaní

Ak sa po očkovaní stretnete s ktorýmkoľvek zo spomínaných účinkov, netreba hneď panikáriť. Naopak – znamená to, že vaše telo odpovedá na podanú látku. „Väčšina vakcín so sebou prináša mierne vedľajšie účinky, ktoré sú vlastne imunitnou a zápalovou odpoveďou tela na neznámu látku,“ hovorí epidemiologička Maldonadová.

Imunitná odpoveď so sebou podľa odborníkov nevyhnutne prináša zápal. Ten sa môže prejaviť miernym začervenaním, bolesťou v mieste vpichu injekcie, opuchom, ale aj bolesťou hlavy alebo horúčkou.

Vedľajšie účinky vakcíny sa dajú čiastočne liečiť protizápalovými liekmi.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.