• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Z nemocnice unikla fotografia, ktorá spôsobila ošiaľ

  • 20:57 08.12.2020
  • Washington
Z nemocnice unikla fotografia, ktorá spôsobila ošiaľ

Tragické pozadie fotografie z nemocnice na internete rozžialilo nejedno srdce.

Rok 2020 sa neúprosne chýli ku koncu. Pandémia koronavírusu, ktorá zasiahla všetky odvetvia každého jedného štátu na svete, nás núti povedať „konečne“. Len máloktorý rok z našej mladej histórie bol pre Slovákov taký ničivý, ako práve tento.

Obavy o zdravie, finančná neistota, nemožnosť kontaktu s blízkymi a mnohé ďalšie obmedzenia môžu zmiznúť zrejme až po tom, ako sa podarí vyvinúť prvú bezpečnú a overenú vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2. V tomto ohľade sa už črtajú prvé pozitívne správy, a niekoľko firiem z celého sveta denne pracuje na dosiahnutí tohto cieľa.

Zdá sa, že v roku 2020 nás už nemá čo prekvapiť, no fotografia, ktorá unikla z americkej nemocnice, možno zmení váš názor. Fotografia zobrazuje desiatky iPadov na stojanoch v prázdnom sklade. Keď zistíte, na čo ich používajú, pochopíte, prečo obrázok pôsobí tak tragicky.

„Tieto iPadové stojany pripravil lekár zabezpečujúci paliatívnu liečbu pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Slúžia na virtuálnu poslednú rozlúčku s umierajúcimi pacientmi,“ vysvetlil lekár, ktorý zverejnil fotografiu na Twitteri.

Keďže okolnosti pandémie nedovoľujú, alebo dovoľujú len s obmedzeniami navštevovať pacientov v nemocniciach, virtuálne posledné rozlúčky sa na amerických jednotkách intenzívnej starostlivosti stali samozrejmosťou.

Hoci sa masové očkovanie proti koronavírusu čoraz viac blíži, ani v najbližších týždňoch si Američania nebudú môcť vydýchnuť – dokonca sa predpokladá, že situácia v Spojených štátoch sa ešte zhorší.

Imunológ a vedúci amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia Anthony Fauci pre The New York Times koncom novembra povedal, že nárast prípadov nakazených predstavuje exponenciálnu krivku.

„Keď exponenciálna krivka takto rastie, bude trvať oveľa dlhšie, kým dosiahne vrchol a začne klesať. Myslím si, že december, január a začiatok februára budú pre nás nesmierne bolestivé,“ uviedol Fauci.

Od zverejnenia vo štvrtok 3. decembra fotografiu zdieľalo už takmer 40-tisíc užívateľov Twitteru. Silné zázemie si všimol aj jej autor, ktorý upozornil na to, že nestojí o pozornosť verejnosti. „Takže toto sa nejakým spôsobom stalo populárne, k čomu nemám čo dodať. Nemám tu čo propagovať,“ píše užívateľ s prezývkou roto_tudor. „Ale môžete niečo darovať na charitu, alebo aspoň zavolajte starému známemu a zistite, ako sa mu darí,“ dodal skromne.

Zdroj: Info.sk, DP, twitter.com/roto_tudor, sciencealert.com, nytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.