• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Tento druh športu najviac škodí kolenám, prispieva k artritíde a degenerácii kĺbov

  • 16:15 28.11.2020
  • OAK BROOK
Tento druh športu najviac škodí kolenám, prispieva k artritíde a degenerácii kĺbov

Mimoriadne nebezpečný je pre ľudí s nadváhou.

Fyzická aktivita v každom veku pomáha zlepšiť vaše zdravie. No spôsob, akým cvičíte, pre vás nemusí byť vždy vhodný. Štúdia zverejnená Rádiologickou spoločnosťou Severnej Ameriky uvádza, že raketové športy, ako je tenis a squash, patria k najhorším pohybovým aktivitám pre kolená.

Toto zistenie platí najmä pre ľudí s nadváhou. Vedci odhaľujú, že tieto športy urýchľujú degeneráciu kolenných kĺbov viac ako väčšina iných foriem cvičenia.

Artróza kolenného kĺbu je progresívne opotrebovanie chrupaviek tela a môže spôsobovať silné bolesti alebo dokonca zdravotné postihnutie. Príliš vysoká telesná hmotnosť môže zvýšiť riziko vzniku tohto ochorenia.

Stav vašich kolien môže závisieť od toho, ako cvičíte

Aj keď ľudia s nadváhou potrebujú športovať, nesprávny druh pohybov môže koleno poškodiť ešte viac ako váha navyše. Štúdia skúmala mieru degenerácie kĺbov u 415 pacientov s nadváhou alebo obezitou s priemerným vekom 59 rokov. Doteraz len málo štúdií používalo na sledovanie štrukturálnych zmien kolena u jedincov s nadváhou MRI vyšetrenia.

Viac ako štyri roky si každý účastník pravidelne zapisoval čas strávený cvičením šiestich rôznych druhov cvičení. Zahŕňali loptové športy, bicyklovanie, jogging, eliptický tréning, raketové športy a plávanie. Každý účastník na začiatku štúdie podstúpil základné MRI vyšetrenie a potom vedci v priebehu rokov sledovali degeneráciu ich kolien.

Výsledky ukázali, že raketové športy spôsobujú oveľa väčšiu degeneráciu ako použitie eliptického trenažéra, ktorý spôsobil najmenšiu zmenu v kolenách za posledné štyri roky. Tenis či squash dokonca spôsobil výrazne vyššie skóre degenerácie ako jogging.

„V našej štúdii bola progresia celkovej degenerácie kolenného kĺbu trvale vyššia u pacientov s nadváhou a / alebo obezitou, ktorí sa venovali raketovým športom,“ uvádza v tlačovej správe hlavná autorka štúdie Silvia Schirò.

Prečo raketového športy poškodzujú kolená?

Vedci si myslia, raketové športy sú náročne pre kolená najmä pre vysoký počet rýchlych laterálnych pohybov. Tieto rýchle pohyby zo strany na stranu môžu mať negatívny vplyv na femorotibiálny kompartment. Táto štruktúra v kolene obsahuje kondyl femuru, zaoblený koniec stehennej kosti, ktorý mu pomáha kĺzať po holennej kosti a meniskus. Meniskus je kúsok chrupavky v tvare C medzi týmito dvoma kosťami.

U pacientov s nadváhou alebo obezitou sa vedci domnievajú, že nadmerná hmotnosť môže tiež narušiť normálnu kĺbovú mechaniku v tele. Preťaženie týchto kĺbov môže zvýšiť tlak na meniskus a ohroziť koleno. „Fyzická aktivita so zvýšeným zaťažením a vysokými šmykovými silami môže tento proces spustiť a urýchliť. Účastníci, ktorí športovali s raketou, navyše preukázali výrazne väčšiu degeneráciu menisku v porovnaní so zvyškom študijnej skupiny,“ dodáva Dr. Schirò.

Ľuďom, ktorí sa nechcú vzdať svojej rakety, vedci odporúčajú, aby prešli na pomalšie raketové hry ako je bedminton, aby zmiernili zaťaženie kolien.

Zdroj: Info.sk, TM, rsna.org, training-conditioning.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

DNES - 21:44Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

DNES - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.