• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Ak sa stretnete s týmito 6 problémami, hneď volajte elektrikára!

  • 20:36 18.10.2020
  • Bratislava
Ak sa stretnete s týmito 6 problémami, hneď volajte elektrikára!

Ako zistiť, či vám elektrina v domácnosti funguje bez problémov? Týchto 6 signálov jednoznačne svedčí o tom, že ste niečo zanedbali. Zistite, aký problém vám hrozí.

Najmä v starších domoch a panelákoch sa stretávame s problémom občasných skratov a nefunkčnej elektriny, ktoré však po čase môžu viesť k oveľa väčším problémom, vrátane požiarov či celkovému prerušeniu dodávky elektriny.

O problémoch s elektrinou v domácnosti vám dá vedieť aj týchto 6 znakov, ktoré svedčia o tom, že by ste čím skôr mali volať elektrikára.

1. Zástrčky sú teplé na dotyk

Ak sa pri používaní mierne ohreje spotrebič, je to celkom normálne. Pri teplej zástrčke ale treba zvýšiť pozornosť. K jej zahrievaniu obvykle dochádza vtedy, keď nie je dostatočne pripevnená k elektrickému obvodu, takže cez ňu prechádza vyšší prúd. Nevyužitá elektrina sa potom premieňa na teplo.

Ak si doma nájdete teplú zástrčku alebo viac zástrčiek, odpojte ich od prúdu a zavolajte profesionála, ktorý vám ich správne pripojí.

2. Blikajúce svetlá

Foto: Erik House/Shutterstock.com

Blikanie svetiel v domácnosti môže naznačovať netesné spoje. V prvom rade treba zistiť, ktoré lampy blikajú. V prípade, že sa problém týka len jednej, na vine môže byť povytiahnutý alebo inak uvoľnený kábel. Ak ich bliká viacero, pre istotu skontrolujte alebo nechajte skontrolovať celú rozvodovú skriňu.

3. Zástrčky nedoliehajú k stenám

Nejde len o kozmetický problém. Povolené zástrčky sú tiež nebezpečné, pretože sa z nich ľahko môžu odpojiť káble, čím dochádza k iskreniu, skratu, a v najhoršom prípade aj požiaru.

4. Potkany

Aj keď sú len malé, hlodavce vo väčšine domácností nemajú svoje miesto. Nielen že sú šíriteľmi chorôb a radi vykrádajú zásoby jedla v pivnici, ale sa môžu podieľať aj na prerušení elektrického prúdu hryzením káblov. Takto môže dôjsť až ku skratu alebo iskreniu na mieste prerušeného obvodu.

5. Hliníkové rozvody

Foto: Igor Hotinsky/Shutterstock.com

Nájdete ich vo všetkých neprerobených bytovkách a rodinných domoch. Hliníkové rozvody sa pri výstavbe používali najmä v 60. rokoch kvôli ušetreným nákladom a nedostatku medi. Bohužiaľ, po niekoľkých rokoch používania sú takéto rozvody obrovským rizikom.

Pri hliníkových rozvodoch je najväčšou hrozbou ich sublimácia, pri ktorej dochádza k postupnému stenčovaniu hliníkového drôtu a jeho strácaniu. To sa deje najmä na miestach, kde sa drôt dotýka iných materiálov, takže napríklad v elektrických spínačoch a zástrčkách. V prípade, že hliníkové rozvody pravidelne nekontrolujete, môžu spôsobiť prehriatie a skrat.

6. Smrad zhoreniny

Smrad zhoreniny nemusí vždy signalizovať len pripálený koláč. V kritických chvíľach tiež môže dôjsť k prehriatiu vedenia, pri ktorom sa začne roztápať plastový povrch elektrických káblov. V tejto chvíli treba čím skôr konať. Rýchlo vypnite všetky ističe v domácnosti a vyhľadajte zdroj problému.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

22:06 06.05.2024Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.