• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Herec a recitátor Viliam Záborský sa narodil pred 100 rokmi

  • 8:11 09.10.2020
  • Bratislava
Herec a recitátor Viliam Záborský sa narodil pred 100 rokmi

Významný slovenský herec a pedagóg Viliam Záborský si divákov a fanúšikov získal už v mladom veku ako skvelý recitátor.

Viliama Záborského si ľudia pamätajú aj ako televízneho sprievodcu obsahom literárnych diel Pavla Országha Hviezdoslava. Celú profesionálnu kariéru, teda viac než 40 rokov, prežil v Činohre Slovenského národného divadla (SND) ako člen legendárnej hereckej generácie. Prednášal aj v pražskom Národnom divadle.

Viliam Záborský sa narodil 9. októbra 1920 vo Vrábľoch. Už v roku 1938 ako študent bratislavského gymnázia získal druhú cenu v pražskej celoštátnej recitačnej súťaži. Po maturite študoval súčasne na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave. V tom istom roku sa stal aj členom činoherného súboru SND v Bratislave.

Záborský bol hercom veľkých úloh. Z tých najznámejších možno spomenúť Vodníka Ivana v Lucerne Aloisa Jiráska, Herodesa v Hviezdoslavovej hre Herodes a Herodias, Sira Johna Falstaffa v Shakespearovej inacenácii Veselé paničky windsorské a Porfirija v Platonovovi od Antona Pavloviča Čehova.

Hral Galilea Galileiho v inscenácii Život Galileiho od Bertolda Brechta, Cléanta v Moliérovom Tartuffovi, Panovníka v hre Dnes ešte zapadá slnko nad Atlantídou Vítězslava Nezvala. Možno spomenúť aj jeho rolu Claudia v Hamletovi či Lorenzca v hre Rómeo a Júlia (William Shakespeare), Kreonta v Sofoklovom Kráľovi Oidipovi a Dona Diega v Cidovi, ktorého autorom bol Pierre Corneille. Záborský často hral pod režijným vedením Jána Jamnického a Jozefa Budského.

Ako o svojom kolegovi z divadla prezradil Ladislav Chudík v relácii Pamätáte sa na nich, ktorú v roku 1997 odvysielala Slovenská televízia, Viliam Záborský zápasil po celý život s tým, že je nielen recitátor, ale aj herec.

Hral vynikajúco a hrával veľké postavy a hral ich predovšetkým preto, že bolo naňho spoľahnutie, bol to príkladný profesionál. Medzi prvými ovládal text, perfektne sa pripravoval, hľadal a tvoril. Hral vždy presne, s prísnym dodržiavaním všetkých inscenačných nárokov a postupov. Výkyv bol len v kontúrach, nikdy nie v tvare, lebo neuznával svojvôľu na javisku a mal ambíciu realizovať koncepciu, na ktorej vždy s režisérom spolupracoval,“ povedal Chudík.

Film bol na herecké príležitosti pre Viliama Záborského skúpejší. Jeho prvou filmovou skúsenosťou boli v roku 1948 hneď tri filmy – Bílá tma (František Čáp), Čertova stena (Václav Wasserman) a Vlčie diery (Paľo Bielik). Objavil sa v komédii Štvorylka, ktorú v roku 1955 nakrútili Karol Krška a Jozef Medveď, či v historickej dráme Posledná bosorka (Vladimír Bahna, 1957).

Zhodou okolností práve na filmovom plátne sa Záborský stretol s Chudíkom v prvej slovenskej detektívke Muž, ktorý sa nevrátil, ktorú v roku 1959 nakrútil Peter Solan. Do svojho Jánošíka ho v roku 1963 obsadil Paľo Bielik. V roku 1965 si zahral v ďalšej kriminálke režiséra Andreja Lettricha Smrť prichádza v daždi. Nemohol chýbať v poetickej snímke Rok na dedine, ktorú v roku 1967 dokončili Martin Ťapák a Karol L. Zachar. Práve Zachar zveril Záborskému aj hlavnú rolu v televíznej inscenácii Kocúrkovo (1971). K vrcholom Záborského hereckého a recitátorského umenia na obrazovke potom patria televízne adaptácie Hviezdoslavovho Eža i Gábora Vlkolinského – v roku 1978 ich nakrútil Jozef Pálka a Záborský oboma dielami sprevádza televízneho diváka ako rozprávač a recitátor.

Bol celoživotným a vášnivým obdivovateľom Pavla Országha Hviezdoslava a jeho veršov. Počas celého svojho profesionálneho života ostával verný poézii a jej prednesu v rozhlase, na javisku aj v televízii. Azda pred najväčším publikom predviedol svoje umenie, keď pred zaplneným amfiteátrom na hrade Devín zarecitoval známu báseň Mor ho! od Sama Chalupku.

Viliam Záborský vyučoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave (1944–1950) a tiež na Vysokej škole múzických umení (1950–1982), kde bol vedúcim katedry herectva a réžie (1952–1953), docentom (1963–1969), profesorom (1969–1982) a dekanom divadelnej fakulty (1966–1972). V roku 1965 vydal učebnicu Výslovnosť a prednes.

Za svoje recitačné umenie získal Záborský mnoho ocenení: Štátnu cenu (1953), vyznamenanie Za zásluhy o výstavbu (1960), titul Zaslúžilý (1966) a neskôr Národný umelec (1973). Okrem toho bol držiteľom televíznej ceny Zlatý krokodíl (1973) a Ceny Andreja Bagara za rok 1973 (získal ju v roku 1974).

Herec a zakladateľ slovenského umeleckého prednesu Viliam Záborský zomrel náhle 5. februára 1982 v Prahe vo veku 61 rokov.

V umení človek musí dávať vždy viac, než očakáva, že sa mu vráti. Ale potom sa mu môže stať aj to, že sa mu znásobene vráti, čo vôbec nečakal,“ povedal v jednom z rozhovorov herec a recitátor Viliam Záborský.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.