• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 16.5.2025Meniny má Svetozár
15°Bratislava

Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

  • 20:13 04.10.2020
  • Svet
Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

Aj pomocou konzumácie správneho ovocia a zeleniny sa dá schudnúť.

Ak chce človek stratiť hmotnosť, väčšinou sa odporúča prejsť na zdravý jedálniček, v ktorom má veľké zastúpenie zelenina a ovocie. Ale nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú rovnako prospešné, tvrdí výskum publikovaný vo vedeckom žurnále PLOS Medicine.

Podľa štúdie s viac ako 100 000 zdravotnými sestrami môže byť ovocie pri chudnutí dokonca účinnejšie ako zelenina. Štúdia potvrdila niekoľko najlepších druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú spojené s chudnutím:

  1. Bobuľové ovocie,
  2. jablká / hrušky,
  3. tofu / sója,
  4. karfiol,
  5. hlúbová a zelená listová zelenina, ako je brokolica a ružičkový kel.

Dôvod, prečo sú tieto potraviny spojené s väčším úbytkom hmotnosti, je pravdepodobne ten, že obsahujú menej kalórií a vďaka nim sa ľudia cítia sýtejší.

Vedci dospeli k týmto záverom po analýze stravovacích údajov od 133 468 zdravotných sestier. V prieskume sledovali u sestier ich váhu, stravu a príjem konkrétneho ovocia a zeleniny.

Najviac schudli ľudia, ktorí jedli ovocie

Údaje za 24 rokov ukázali, že ľudia, ktorí jedli ovocie, zaznamenali najväčší úbytok hmotnosti, zatiaľ čo niektoré druhy zeleniny boli tiež spojené s chudnutím.

Autori štúdie píšu:

„Zvýšenie celkového príjmu ovocia teda bolo spojené so zmenou hmotnosti v intervale 4 rokov o - 0,24 kg na každú ďalšiu dennú dávku a zvýšenie celkového príjmu zeleniny bolo spojené so zmenou hmotnosti o - 0,11 kg na každú ďalšiu dennú porciu.“

Niektoré druhy zeleniny však boli spojené s prírastkom hmotnosti. Išlo o zemiaky, hrášok a kukuricu. No aj u zeleniny, ktorá bola spojená s chudnutím, záviselo množstvo stratenej váhy od glykemickej záťaže, píšu autori:

„Je pozoruhodné, že zelenina s vyšším obsahom vlákniny a s nižšou glykemickou záťažou (napríklad brokolica a ružičkový kel) bola silnejšie inverzne spojená so zmenou hmotnosti ako zelenina s nízkym obsahom vlákniny a vyššou glykemickou záťažou (napríklad mrkva a kapusta).“

Autori štúdie dospeli k záveru:

„Naše zistenia potvrdzujú výhody zvýšenej konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii dlhodobého priberania a poskytujú ďalšie špecifické pokyny pre prevenciu obezity, primárneho rizikového faktora pre cukrovku 2. typu, kardiovaskulárne choroby, rakovinu a mnoho ďalších zdravotných stavov. “

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.