Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

Aj pomocou konzumácie správneho ovocia a zeleniny sa dá schudnúť.
Ak chce človek stratiť hmotnosť, väčšinou sa odporúča prejsť na zdravý jedálniček, v ktorom má veľké zastúpenie zelenina a ovocie. Ale nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú rovnako prospešné, tvrdí výskum publikovaný vo vedeckom žurnále PLOS Medicine.
Podľa štúdie s viac ako 100 000 zdravotnými sestrami môže byť ovocie pri chudnutí dokonca účinnejšie ako zelenina. Štúdia potvrdila niekoľko najlepších druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú spojené s chudnutím:
- Bobuľové ovocie,
- jablká / hrušky,
- tofu / sója,
- karfiol,
- hlúbová a zelená listová zelenina, ako je brokolica a ružičkový kel.
Dôvod, prečo sú tieto potraviny spojené s väčším úbytkom hmotnosti, je pravdepodobne ten, že obsahujú menej kalórií a vďaka nim sa ľudia cítia sýtejší.
Vedci dospeli k týmto záverom po analýze stravovacích údajov od 133 468 zdravotných sestier. V prieskume sledovali u sestier ich váhu, stravu a príjem konkrétneho ovocia a zeleniny.
Najviac schudli ľudia, ktorí jedli ovocie
Údaje za 24 rokov ukázali, že ľudia, ktorí jedli ovocie, zaznamenali najväčší úbytok hmotnosti, zatiaľ čo niektoré druhy zeleniny boli tiež spojené s chudnutím.
Autori štúdie píšu:
„Zvýšenie celkového príjmu ovocia teda bolo spojené so zmenou hmotnosti v intervale 4 rokov o - 0,24 kg na každú ďalšiu dennú dávku a zvýšenie celkového príjmu zeleniny bolo spojené so zmenou hmotnosti o - 0,11 kg na každú ďalšiu dennú porciu.“
Niektoré druhy zeleniny však boli spojené s prírastkom hmotnosti. Išlo o zemiaky, hrášok a kukuricu. No aj u zeleniny, ktorá bola spojená s chudnutím, záviselo množstvo stratenej váhy od glykemickej záťaže, píšu autori:
„Je pozoruhodné, že zelenina s vyšším obsahom vlákniny a s nižšou glykemickou záťažou (napríklad brokolica a ružičkový kel) bola silnejšie inverzne spojená so zmenou hmotnosti ako zelenina s nízkym obsahom vlákniny a vyššou glykemickou záťažou (napríklad mrkva a kapusta).“
Autori štúdie dospeli k záveru:
„Naše zistenia potvrdzujú výhody zvýšenej konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii dlhodobého priberania a poskytujú ďalšie špecifické pokyny pre prevenciu obezity, primárneho rizikového faktora pre cukrovku 2. typu, kardiovaskulárne choroby, rakovinu a mnoho ďalších zdravotných stavov. “

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.