• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Alexijevičová sa obávala únosu, chrániť ju prišli diplomati krajín EÚ vrátane Slovenska

  • 19:49 09.09.2020
  • Štokholm
Alexijevičová sa obávala únosu, chrániť ju prišli diplomati krajín EÚ vrátane Slovenska

Veľvyslanci Švédska, Rakúska a Rumunska v stredu v Minsku prišli do bytu bieloruskej spisovateľky Sviatlany Alexijevičovej, aby zabránili jej prípadnému zadržaniu a vyjadrili takto podporu bieloruskej opozícii.

Informovali o tom v stredu švédsky denník Dagens Nyheter i ruský spravodajský portál RBK, ktorý napísal, že laureátku Nobelovej ceny za literatúru prišli brániť diplomati Litvy, Nemecka, Poľska, Slovenska, Česka a Švédska.

Fotografia zo stretnutia diplomatov v Alexijevičovej byte zverejnila švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Na možnú hrozbu svojho únosu a zadržania upozornila Alexijevičová na sociálnych sieťach, keď si v okolí domu, kde býva, všimla neznámych mužov, ktorí neskôr klopali na jej dvere.

Redaktori proopozičných médií, zalarmovaní jej príspevkom na sociálnych sieťach, sa o krátky čas zhromaždili pred jej domom.

Ako na svojom webe napísal denník L'Ouset France, nevysvetliteľné a náhle zmiznutia známych predstaviteľov bieloruskej opozície sú v posledných dňoch častou praxou. Alexijevičová je momentálne poslednou členkou predsedníctva opozíciou vytvorenej Koordinačnej rady, ktorá je ešte na slobode.

Naposledy bol zadržaný Maksim Znak, ktorý v stredu prišiel do svojej kancelárie, odkiaľ sa mal ku kolegom pripojiť v rámci videokonferencie. Stihol však len poslať krátku správu so slovom „masky“. Informovala o tom tlačová služba Koordinačnej rady, ktorá na sociálnej sieti Telegram zverejnila aj fotografiu zachytávajúcu Znaka, ako ho eskortujú neznámi maskovaní muži v civile.

Neskôr bieloruský Vyšetrovací výbor informoval, že Znak a ďalšia — mediálne známejšia — členka predsedníctva Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová sú vo vyšetrovacej väzbe na základe podozrenia z pokusu o uzurpáciu moci v Bielorusku a z činnosti zameranej na destabilizáciu sociálno-politickej a ekonomickej situácie.

Kalesnikavovú ráno 7. septembra uniesli neznámi muži priamo z ulice v centre Minska. V utorok ráno sa objavila informácia, že bieloruské úrady sa jej pokúsili nanútiť exil a odviezť na Ukrajinu.

Tento zámer im nevyšiel — okrem iného aj pre to, že Kalesnikavová tesne pred hranicou zničila svoj pas. Následne ju bieloruskí pohraničníci zadržali. Podľa svojej právničky sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väznici v Minsku.

Bieloruská generálna prokuratúra nedávno deklarovala, že činnosť Koordinačnej rady je zameraná na uzurpáciu moci v krajine, preto proti nej vedie vyšetrovanie.

Na výsluch boli od vzniku Koordinačnej rady predvolaní prakticky všetci členovia jej predsedníctva vrátane Alexijevičovej.

Viacerých z predstaviteľov Koordinačnej rady za účasť na stále prebiehajúcich protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi i svoje politické aktivity odsúdili na niekoľkodňové väzenské tresty. Ďalší boli donútení k odchodu z krajiny. Samotná Alexijevičová však aj v stredu deklarovala, že z Bieloruska neodíde. Uznala však, že bezpečnostné zložky majú svoje metódy, ako k tomu odporcov režimu donútiť.

Členovia rady opakovane tvrdia, že sa nechcú dostať k moci, iba sa snažia revidovať výsledky prezidentských volieb, ktoré podľa bieloruskej volebnej komisie vyhral Lukašenko.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.