• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
19°Bratislava

Britský herec Hugh Grant slávi 60. narodeniny

  • 7:22 09.09.2020
  • Londýn/Bratislava
Britský herec Hugh Grant slávi 60. narodeniny

V stredu 9. septembra sa britský herec Hugh Grant dožíva 60 rokov.

Britský herec Hugh Grant patril dlhé roky k najznámejším starým mládencom. Plachý chlapčenský úsmev a modré oči z neho robili idol mnohých žien. V rebríčku o najvysnívanejšieho manžela sa umiestnil na druhom mieste. V posledných mesiacoch sa dostával na stránky novín a časopisov ako tvrdý odporca brexitu a ako kritik premiéra Borisa Johnsona. Zvažoval aj vstup do politiky, avšak ako sám priznal, mal by problém s dodržiavaním pravidiel, ktorými sú politické strany zviazané.

Hugh Grant, celým menom Hugh John Mungo Grant, sa narodil 9. septembra 1960 v Londýne ako syn učiteľky a predavača kobercov. Po štúdiu angličtiny na prestížnej Oxfordskej univerzite začal postgraduálne študovať dejiny umenia, pred ziskom titulu však uprednostnil hereckú kariéru.

Po filmovom debute s názvom Privileged (1982) sa objavil v niekoľkých menších rolách a v televíznych seriáloch, výraznejšie na seba upozornil v dráme Maurice (1987). Nesporné herecké kvality však naplno predviedol v psychologickom filme Romana Polanského s názvom Bitter Moon (Horký mesiac, 1992). O rok neskôr zažiaril po boku Anthonyho Hopkinsa a Emmy Thompsonovej v komornom príbehu o nenaplnenej láske The Remains of the Day (Súmrak dňa, 1993).

Prelomovým filmom Hugha Granta sa stala čierna romantická komédia Four Weddings and a Funeral (Štyri svadby a jeden pohreb, 1994). V celosvetovo úspešnom filmovom hite stvárnil nesmelého a nerozhodného, avšak neodolateľného starého mládenca a za svoj výkon získal Zlatý glóbus, Cenu BAFTA i medzinárodnú popularitu.

Nasledovala okúzľujúca historická snímka na motívy svetoznámeho románu Jane Austenovej Sense and Sensibility (Rozum a cit, 1995) a láskyplné komédie - Nine Months (Dvaja v tom, 1995) a divácky mimoriadne úspešná snímka Notting Hill (1999). V príbehu pomenovanom podľa malebnej londýnskej štvrte zažiaril Hugh Grant po boku americkej hviezdy Julie Robertsovej.

Definitívnemu zaškatuľkovaniu filmového romantického hrdinu sa Grant vyhol, keď prijal úlohu atraktívneho, no prelietavého a drzého Daniel Cleavera v ďalšej nemenej populárnej snímke Bridget Jones's Diary (Denník Bridget Jonesovej, 2001). Roztomilú a trapasy priťahujúcu Bridget zvádzal i v pokračovaní Bridget Jones: The Edge of Reason (Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch, 2004).

Druhú nomináciu na Zlatý glóbus si herec vyslúžil za stvárnenie bohatého playboya Willa v komédii About a Boy (Ako na vec, 2002).

V roku 2003 stvárnil Hugh Grant postavu britského premiéra v britsko-francúzskej komédii Love Actually (Láska nebeská). Richard Curtis, scenárista predošlých Grantových filmov Notting Hill či Denník Bridget Jonesovej, je pod touto snímkou podpísaný aj ako režisér.

V roku 2015 hral Hugh Grant v akčnej snímke The Man from U.N.C.L.E. (Krycie meno U.N.C.L.E., 2015). O rok neskôr sa objavil vo filme Florence Foster Jenkins (Božská Florence) ako manažér hlavnej hrdinky v podaní Meryl Streepovej. V roku 2017 si zahral v rodinnej rozprávke Paddington 2 a jeho zatiaľ poslednou snímkou je komédia Gentlemani z roku 2019.

Grantovou dlhoročnou priateľkou bola slávna modelka a herečka Elizabeth Hurleyová. Dnes je herec otcom piatich detí, ktoré má s bývalou partnerkou Tinglan Hongovou a švédskou televíznou producentkou Annou Eberteinovou. Žije v Londýne, kde vlastní niekoľko domov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tublatanka predstavuje pieseň Súboj víťazov k Majstrovstvám sveta v hokeji!

Tublatanka predstavuje pieseň Súboj víťazov k Majstrovstvám sveta v hokeji!

8:37 06.05.2024Kultúra

Skupina Tublatanka fandí hokeju! Rocková legenda pripravila novú pieseň Súboj víťazov pre Majstrovstvá sveta v hokeji 2024 v Českej republike pre fanúšikov slovenského hokeja.

Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

Na koncert Madonny prišlo na pláž Copacabana v Riu 1,6 milióna ľudí

16:48 05.05.2024Kultúra

Viac ako milión ľudí sa v sobotu večer zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny.

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

Zomrela obľúbená česká herečka, našli ju mŕtvu v jej byte

15:16 05.05.2024Kultúra

Polícia sa vyjadrila k príčine úmrtia známej herečky.

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.