• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Prečo sa v stredovekej Európe vo veľkom pochovávalo tvárou nadol?

  • 20:05 04.09.2020
  • Bern
Prečo sa v stredovekej Európe vo veľkom pochovávalo tvárou nadol?

Dôvody, ktoré viedli ľudí v stredoveku k pochovávaniu zosnulých dole tvárou, nie vždy súviseli s poverčivosťou a kriminalitou. Častejšie za to mohlo aktuálne dianie.

Pri skúmaní starodávnych pohrebísk sa archeológovia neraz stretnú s kurióznymi spôsobmi pochovávania. Niektorých ľudí pochovali bez hlavy, iní spočinuli v neprirodzenej polohe, a ďalších dokonca pochovali zaživa.

Rôznia sa aj dôvody nezvyčajných metód pochovávania. Pochovanie zaživa sa v Anglicku používalo ako forma popravy kriminálnikov, ktorí sa napríklad dopustili „obchodovania so Židom alebo Židovkou, spáchania beštiálnych skutkov alebo sodomie“. Ľudia, ktorých pochovali s polámanými kosťami alebo prebodnutým srdcom, zas budili podozrenie, že by sa mohli po smrti prebudiť.

V období stredoveku sa ale najčastejšie stretávame so záhadným spôsobom pochovávania, ktorý sa v nemecky hovoriacich krajinách zachoval až do raného novoveku – pochovanie človeka tvárou nadol.

Ako s tým súvisia povery a epidémie

Antropológovia z Inštitútu forenznej medicíny na Bernskej univerzite (Švajčiarsko) analyzovali 95 hrobov zo 60 nálezísk vo Švajčiarsku, v Nemecku a Rakúsku, pričom vo všetkých boli nebožtíci pochovaní tvárou nadol. Ich snahou bolo zistiť, ako sa takéto pohreby vykonávali a ako sa menili ich dôvody postupom času.

Niektoré z pozostatkov prezradili, že nebožtík bol pochovaný netradičným spôsobom pravdepodobne na vlastné prianie. Niektorí z nich boli bohatí alebo pochovaní pri kostole či v kostolnej kaplnke. To naznačuje, že pochovanie tvárou dole symbolizuje pokoru pred Bohom, a to aj v prípade, že išlo o vysokopostavených ľudí.

V neskoršom stredoveku a ranom novoveku (približne 14.-15. storočie) sa počet pohrebov tvárou nadol zvýšil, a zároveň prebiehali ďalej od najprestížnejších cintorínov. Stále sa však vykonávali na cintorínoch, čo vylučuje možnosť, že išlo o kriminálnikov, ktorých činy by boli dostatočným dôvodom na zamietnutie cirkevného pohrebu.

Za nárast počtu pohrebov tvárou nadol v tomto období podľa odborníkov môže germánsky folklór, ktorý hovorí o takzvanom „nachzehrerovi“, respektíve upírovi. Podľa povier nachzehrer v hrobe požieral vlastné telo aj rubáš, pri čom vydával mľaskavé zvuky. Okrem toho hral podstatnú rolu aj pri šírení epidémií - „keď skupina ľudí umrie na rovnakú chorobu, ten, kto umrie prvý, sa označuje za príčinu úmrtí celej skupiny.“

Európa sa od 14. do 17. storočia zmietala v smrteľných moroch, čo takisto prispelo k pochovávaniu dole tvárou. Strach ľudí zo smrti rástol s počtom tiel, ktoré denne videli rozkladať sa na uliciach. Aj preto ich po smrti otáčali na brucho. Táto poloha mohla tiež súvisieť s poverčivou snahou zastaviť šírenie ochorení.

Zdroj: Info.sk, DP, plos.org, iflscience.com, fordham.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

6:32 24.04.2024Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.