• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 15.9.2024Meniny má Jolana
11°Bratislava

Tomuto klamstvu o bielej čokoláde ste doteraz verili aj vy

  • 20:06 22.08.2020
  • Svet
Tomuto klamstvu o bielej čokoláde ste doteraz verili aj vy

Niektorí ľudia ju milujú viac ako mliečnu. Aké tajomstvo v sebe ukrýva biela čokoláda?

Ak patríte k čokoholikom, potom určite viete, že chuť bielej čokolády je jedinečná a v mnohom sa nepodobá na tmavšiu mliečnu či zdravšiu horkú čokoládu. Na rozdiel od týchto dvoch druhov v sebe biela čokoláda skrýva tajomstvo, o ktorom nie každý vie.

Asi každý z nás predpokladá, že v bielej čokoláde sa nachádza čokoláda – ako to napokon vyplýva aj z názvu. Táto informácia ale nie je celkom pravdivá.

Biela čokoláda sa vo svete priemyslu označuje ako „čokoládová cukrovinka“, čo znamená, že nejde o čistú čokoládu bez obsahu iných látok. Pri jej výrobe sa v skutočnosti používa kakaové maslo, cukor, mlieko, vanilková esencia a emulgátor lecitín.

Rozdiel medzi čokoládou a bielou čokoládou vysvetľuje aj gurmánsky web Bon Appetit:

„Po vylúpnutí kakaového bôbu zo struku, jeho fermentovaní, vysušení, upražení, otvorení a odstránení škrupiny získame kakaové hroty. Tie sa zomelú na pastu nazývanú čokoládový roztok.

Čokoládový roztok sa dá rozdeliť na kakaové kúsky, ktoré dodávajú chuť, a kakaové maslo, ktoré je vlastne tuk.“

Na to, aby sme výrobok mohli kvalifikovať ako čokoládu, musí obsahovať pevné kakaové časti, ktoré vznikajú pri delení čokoládového roztoku. Tie by ste však v bielej čokoláde hľadali márne. Pravda je teda taká, že podľa potravinárov pri jedení bielej čokolády jeme len čokoládový výrobok, a nie samotnú čokoládu.

Ako sa vyrába biela čokoláda

Zdroj: Info.sk, DP, bonappetit.com, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Európska krajina varuje pred pestom, piati konzumenti skončili v nemocnici

Európska krajina varuje pred pestom, piati konzumenti skončili v nemocnici

VČERA - 20:06Zaujímavosti

Piati pacienti, ktorí skončili v nemocnici, podľa lekárov zjedli pesto s obsahom smrtiacej baktérie.

Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

7:20 13.09.2024Zaujímavosti

Winnifred Jacqueline Fraser-Bissetová, známa ako Jacqueline Bissetová, sa dnes dožíva 80 rokov.

Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

21:43 11.09.2024Zaujímavosti

Polhodina zohrievania v mikrovlnke dokáže odhaliť pravú tvár burgera z rýchleho občerstvenia. Mnohí prejdú radšej na zdravšiu stravu.

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

6:57 11.09.2024Zaujímavosti

Patril k jedným z mála väzňov, ktorý prežil útek z najprísnejšie stráženého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

6:21 11.09.2024Zaujímavosti

Pitie alkoholu môže zmeniť fungovanie mozgu, ale účinky nie sú vždy jednoznačné.

Vosveteit.sk