• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

V boji s koronavírusom nám môžu pomôcť mačky

  • 19:57 18.08.2020
  • Svet
V boji s koronavírusom nám môžu pomôcť mačky

Podľa vedcov by sa v boji proti nákaze novým koronavírusom mohli osvedčiť dva lieky, ktoré sú primárne určené pre mačky.

Dva experimentálne lieky pre mačky môžu potenciálne pomôcť liečiť ľudí infikovaných COVID-19. Typ koronavírusu, ktorý infikuje iba mačky, môže spôsobiť „enterický mačací koronavírus“ (FeCV). Ide o infekciu, ktorá ovplyvňuje gastrointestinálny trakt a málokedy spôsobuje akékoľvek príznaky.

Avšak u približne jednej z 10 infikovaných mačiek vírus mutuje takým spôsobom, ktorý mu umožňuje preniknúť do špecifických imunitných buniek, šíriť sa po celom tele a spôsobiť silný zápal. V tomto štádiu sa infekcia nazýva „vírus infekčnej peritonitídy mačiek“ (FIPV) a obvykle je smrteľná, ak sa nelieči.

Experimentálne lieky pre mačky môžu pomôcť aj ľuďom

Na liečbu mačiek s FIPV boli navrhnuté dve experimentálne liečivá, pričom predbežný výskum naznačuje, že by sa mohli použiť na odstránenie ľudských koronavírusov vrátane vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19.

Jeden z liekov sa nazýva GC376. Druhé liečivo s názvom GS-441524 je „vysoko účinné pri liečbe infekčnej peritonitídy mačiek a zvyčajne bez akejkoľvek inej liečby“, uviedol pre Science News Niels Pedersen, veterinár, ktorý študuje mačacie koronavírusy na University of California, Davis.

Tieto dve liečivá pôsobia tak, že bránia replikácii mačacieho koronavírusu v mačacích bunkách. Podobným spôsobom by mohli narušiť replikáciu SARS-CoV-2 v ľudských bunkách.

Na základe týchto výsledkov plánuje spoločnosť Anivive Lifesciences, ktorá vyrába GC376, testovať liečivo na ľuďoch ako liečbu COVID-19.

Lieky musia otestovať na ľuďoch

Druhé experimentálne liečivo, GS-441524, preukázalo podobný úspech v štúdiách na SARS-CoV-2 u zvierat. Funguje podobne ako remdesivir, ktorý preukázateľne skracuje dobu zotavenia u hospitalizovaných pacientov s COVID-19.

Štúdia publikovaná v časopise Cell Reports ukázala, že okrem zastavenia mačacích koronavírusov môže GS-441524 tiež zabrániť replikácii SARS-CoV-2 v opičích a ľudských bunkách pestovaných v laboratóriu. Avšak GS-441524 bol najúčinnejší v opičích bunkách, zatiaľ čo remdesivir pracoval v ľudských pľúcnych bunkách lepšie ako GS-441524.

Biofarmaceutická spoločnosť Gilead Sciences, ktorá navrhla remdesivir aj GS-441524, začala rané štúdie na porovnanie účinkov oboch liekov proti SARS-CoV-2, uviedol pre Science News hovorca spoločnosti.

Spoločnosť predtým uviedla, že na začiatku pandémie sa rozhodla zamerať na remdesivir pred GS-441524, pretože remdesivir už bol testovaný na ľuďoch ako antivírusová liečba eboly. Počas testovania remdesiviru na ebolu sa Gilead nesnažil schváliť použitie GS-441524 u zvierat, pretože liek sa tak veľmi podobal remdesiviru a mohol istým spôsobom ovplyvniť proces schvaľovania FDA. Dodnes GS-441524 nebol schválený na použitie u mačiek a obvykle sa vyskytuje na čiernom trhu, informoval The Atlantic.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencenews.org, cell.com, theatlantic.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.