Vedecky potvrdené: Tieto potraviny vás ochránia pred koronavírusom

Štúdia francúzskych výskumníkov potvrdila ochranné účinky potravín pred koronavírusom.
Znižovanie rizika nákazy novým koronavírusom spočíva najmä v častom umývaní rúk, nosení rúšok a ďalších preventívnych opatreniach. Nová štúdia teraz naznačuje, že pred infekciou vírusom vás môže ochrániť aj konzumácia kapusty
Štúdia vedcov z Université de Montpellier vo Francúzsku zistila, že kapusta, uhorky, nakladaná zelenina a fermentované mliečne výrobky môžu ľuďom pomôcť budovať odolnosť voči vírusu.
Vedúci štúdie Jean Bousquet uviedol: „Šíreniu a závažnosti vírusu a regionálnym rozdielom v strave sa venovala malá pozornosť, ale zmeny v stravovaní môžu mať veľký prínos. Výživa môže zohrávať úlohu v imunitnej obrane proti COVID-19 a môže vysvetliť niektoré rozdiely, ktoré sa vyskytujú v celej Európe.“
Výskum naznačuje, že zvýšenie priemernej spotreby kapusty alebo uhorky o 1 gram za deň by mohlo znížiť úmrtnosť v krajine o 13,6%. Bousquet odporúča do stravy začleniť surovú kapustu trikrát týždenne, kyslú kapustu aspoň raz týždenne a tiež nakladanú zeleninu.
Krajiny, v ktorých jedia veľa týchto potravín majú nižšiu úmrtnosť na COVID-19
Podľa vedcov nám pochopenie rozdielov v strave a ich ochranných faktorov môže pomôcť zvládnuť túto pandémiu. V štúdii sa vedci zaoberali mierou úmrtnosti na COVID-19 a stravou po celom svete.
Z ich analýzy vyplynulo, že Bulharsko, Grécko a Rumunsko - krajiny, v ktorých je kapusta populárna - mali najnižšiu mieru úmrtnosti.
Vedci vo svojej štúdii vysvetlili: „Aj keď je ťažké porovnávať zdravotné systémy a hlásenia úmrtnosti v európskych krajinách, Bulharsko, Grécko a Rumunsko majú veľmi nízku úmrtnosť. Môže to súvisieť aj so stravou, pretože kapusta (Rumunsko) a fermentované mlieko (Bulharsko a Grécko) sú tu bežné potraviny."
Fermentované mliečne produkty sú známe ako prírodný inhibítor ACE. „Turecko, ďalšia krajina s zjavne nízkou mierou úmrtnosti, tiež konzumuje veľa kapusty a fermentovaných mliečnych výrobkov,“ uviedli vedci.
Podľa vedcov sa sila týchto potravín skrýva v proteíne nazývanom Nrf2. Vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, často vedie k vážnym zápalom a NrF2 môže tento zápal zmierniť. Zelenina ako kapusta a uhorka môžu zvýšiť produkciu NrF2.
Stručne povedané, vyššia konzumácia uhoriek a kapusty znamená, že máte väčšiu šancu vyhrať nad vírusom.
Hoci tieto zistenia naznačujú možné spojenie medzi rizikom koronavírusu a stravou, vedci zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum. Ako dodali: „Strava predstavuje iba jednu z možných príčin epidémie COVID-19 a jej význam je potrebné lepšie posúdiť.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.