• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 14.5.2025Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Vedecky potvrdené: Tieto potraviny vás ochránia pred koronavírusom

  • 19:27 03.08.2020
  • Montpellier
Vedecky potvrdené: Tieto potraviny vás ochránia pred koronavírusom

Štúdia francúzskych výskumníkov potvrdila ochranné účinky potravín pred koronavírusom.

Znižovanie rizika nákazy novým koronavírusom spočíva najmä v častom umývaní rúk, nosení rúšok a ďalších preventívnych opatreniach. Nová štúdia teraz naznačuje, že pred infekciou vírusom vás môže ochrániť aj konzumácia kapusty

Štúdia vedcov z Université de Montpellier vo Francúzsku zistila, že kapusta, uhorky, nakladaná zelenina a fermentované mliečne výrobky môžu ľuďom pomôcť budovať odolnosť voči vírusu.

Vedúci štúdie Jean Bousquet uviedol: „Šíreniu a závažnosti vírusu a regionálnym rozdielom v strave sa venovala malá pozornosť, ale zmeny v stravovaní môžu mať veľký prínos. Výživa môže zohrávať úlohu v imunitnej obrane proti COVID-19 a môže vysvetliť niektoré rozdiely, ktoré sa vyskytujú v celej Európe.“

Výskum naznačuje, že zvýšenie priemernej spotreby kapusty alebo uhorky o 1 gram za deň by mohlo znížiť úmrtnosť v krajine o 13,6%. Bousquet odporúča do stravy začleniť surovú kapustu trikrát týždenne, kyslú kapustu aspoň raz týždenne a tiež nakladanú zeleninu.

Krajiny, v ktorých jedia veľa týchto potravín majú nižšiu úmrtnosť na COVID-19

Podľa vedcov nám pochopenie rozdielov v strave a ich ochranných faktorov môže pomôcť zvládnuť túto pandémiu. V štúdii sa vedci zaoberali mierou úmrtnosti na COVID-19 a stravou po celom svete.

Z ich analýzy vyplynulo, že Bulharsko, Grécko a Rumunsko - krajiny, v ktorých je kapusta populárna - mali najnižšiu mieru úmrtnosti.

Vedci vo svojej štúdii vysvetlili: „Aj keď je ťažké porovnávať zdravotné systémy a hlásenia úmrtnosti v európskych krajinách, Bulharsko, Grécko a Rumunsko majú veľmi nízku úmrtnosť. Môže to súvisieť aj so stravou, pretože kapusta (Rumunsko) a fermentované mlieko (Bulharsko a Grécko) sú tu bežné potraviny."

Fermentované mliečne produkty sú známe ako prírodný inhibítor ACE. „Turecko, ďalšia krajina s zjavne nízkou mierou úmrtnosti, tiež konzumuje veľa kapusty a fermentovaných mliečnych výrobkov,“ uviedli vedci.

Podľa vedcov sa sila týchto potravín skrýva v proteíne nazývanom Nrf2. Vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, často vedie k vážnym zápalom a NrF2 môže tento zápal zmierniť. Zelenina ako kapusta a uhorka môžu zvýšiť produkciu NrF2.

Stručne povedané, vyššia konzumácia uhoriek a kapusty znamená, že máte väčšiu šancu vyhrať nad vírusom.

Hoci tieto zistenia naznačujú možné spojenie medzi rizikom koronavírusu a stravou, vedci zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum. Ako dodali: „Strava predstavuje iba jednu z možných príčin epidémie COVID-19 a jej význam je potrebné lepšie posúdiť.“

Zdroj: Info.sk, TM, medrxiv.org, 7news.com.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.