• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

Matovič: Podvod som spáchal nevedome, ak ma odvolajú, odídem z politiky

  • 17:40 22.07.2020
  • Bratislava
Matovič: Podvod som spáchal nevedome, ak ma odvolajú, odídem z politiky

Matovič vyhlásil, že prípadný podvod pri svojej diplomovej práci spáchal nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na štvrtkovej (23. 7.) mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii s tým, že koaliční poslanci majú voľné ruky pri hlasovaní o dôvere premiérovi. Vyhlásil, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje. Doplnil, že pri svojom odvolávaní v parlamente bude prítomný. To, či tam bude celý čas, bude podľa jeho slov závisieť od diskusie.

„Nikdy som sa nesnažil zatajiť, že som vychádzal zo spomínanej štúdie, a som si istý, že som ju aj priamo v diplomovej práci citoval,“ povedal Matovič v súvislosti s informáciami, že do svojej práce skopíroval texty z dvoch iných publikácií. Poznamenal, že aj preto si dovolil v minulosti iných kritizovať za podobné kauzy, lebo si bol istý, že jeho práca je v poriadku, a nepredpokladal, že texty nie sú správne citované. Za svoju prácu podľa vlastných slov berie plnú zodpovednosť. Podotkol, že štátnice zvládol dobre a nikdy sa titulom nechválil, pretože nie je hrdý na svoj prístup ku škole v posledných rokoch štúdia. Za svoju skutočnú diplomovú prácu opätovne označil svoju firmu a za svoj doktorát samit v Bruseli.

Dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť. Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté. Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky.

Ako alternatívu zverejnenia práce uviedol, že je ochotný podstúpiť detektor lži v zahraničí. Pre premiéra je dôležitejší prípadný úmysel prácu plagizovať, a preto si myslí, že zverejnenie práce nič nedokáže.

Matovič poznamenal, že už pred ôsmimi rokmi vyšiel článok o jeho práci, v ktorom sa hovorilo, že sa odvolával na autorov, o ktorých v súčasnosti médiá tvrdia, že ich necitoval. Aktuálne informácie o jeho práci Denník N podľa Matoviča zverejnil účelovo a zákerne, pretože vyšli v deň, keď cestoval na samit v Bruseli.

Matovič bude po prvý raz od nástupu do funkcie čeliť odvolávaniu na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

VČERA - 21:29Domáce

Tínedžerky brutálne napadli vychovávateľku.

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

VČERA - 20:35Domáce

Zákazníci by si mali skontrolovať, či uvedený šalát nemajú doma.

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

VČERA - 18:26Domáce

Mráz môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

VČERA - 17:04Domáce

Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

VČERA - 16:47Domáce

Podľa novozvolenej predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej je to kompetencia parlamentu, koho im dajú.