• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

  • 7:54 04.07.2020
  • Svet
Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

Strava má značný vplyv aj na zdravie vášho mozgu. Niektoré potraviny dokonca zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ktoré to sú?

Demencia je syndróm, ktorý sa dostavuje pri oslabení funkcie mozgu. Jedným z najvýraznejších príznakov tohto problému je strata pamäte, ktorá sa často spája s najčastejším druhom demencie – Alzheimerovou chorobou.

Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny liek, preto lekári často zdôrazňujú potrebu prevencie. Tak, ako pri iných druhoch ochorenia, aj pri Alzheimerovej chorobe platí, že o jej nástupe vo veľkom rozhoduje aj strava. Niektoré potraviny dokonca dokážu podporiť jej vznik.

Štúdia zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition napríklad porovnávala snímky mozgov ľudí s normálnou kognitívnou funkciou s ich glykemickým profilom. U 26 percent z nich našli zvýšenú hladinu amyloidov v mozgu, ktoré zrýchľujú nástup Alzheimerovej choroby. Išlo o tých 26 percent ľudí, ktorým zároveň zmerali najvyšší glykemický profil.

Ktoré jedlá sú vysoko glykemické?

Glykemický index je pojem, ktorý označuje rýchlosť zvýšenia cukru v krvi vplyvom sacharidov. Jedlá s vysokým glykemickým indexom spôsobujú prudké výkyvy tejto hladiny a hovorí sa o nich ako o vysoko glykemických potravinách. Patria medzi ne aj:

  • Spracované jedlá – biele pečivo, spracované cereálie (neobsahujú pôvodné množstvo vlákniny)
  • Varené biele zemiaky, čipsy, biela ryža
  • Niektoré druhy ovocia a zeleniny (paštrnák, červená dyňa)
  • Sladené ovocné džúsy

S vysoko glykemickými potravinami sú dobre oboznámení aj cukrovkári, ktorí sa im kvôli svojmu ochoreniu vyhýbajú. Spojenie medzi cukrovkou a Alzheimerovou chorobou dokonca zrejme nie je náhodné.

Meta-analýza 28 rôznych štúdií zverejnená na stránkach Journal of Diabetes Investigation poznamenáva, že u pacientov s diabetom je o 56 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby a o 127 percent vyššie riziko vzniku vaskulárnej demencie ako u zdravých ľudí.

Aj ďalšie štúdie naznačujú, že strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a s vysokým obsahom sacharidov, ktoré normalizujú hladinu cukru a inzulínu v krvi, prospešne mení úroveň látok v organizme, ktoré sa podieľajú na vzniku Alzheimerovej choroby.

Strava, ktorá podporuje zdravie mozgu

Mnohí vedci sa zhodujú na tom, že kognitívnemu zdraviu mozgu najviac prospieva stredozemská strava a malo by sa k nej pristupovať ako k preventívnemu opatreniu proti vzniku demencie.

Zdroj: Info.sk, DP, ncbi.nlm.nih.gov, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

DNES - 7:20Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.