• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 5.8.2020Meniny má Hortenzia
18°Bratislava

Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

  • 7:54 04.07.2020
  • Svet
Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

Strava má značný vplyv aj na zdravie vášho mozgu. Niektoré potraviny dokonca zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ktoré to sú?

Demencia je syndróm, ktorý sa dostavuje pri oslabení funkcie mozgu. Jedným z najvýraznejších príznakov tohto problému je strata pamäte, ktorá sa často spája s najčastejším druhom demencie – Alzheimerovou chorobou.

Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny liek, preto lekári často zdôrazňujú potrebu prevencie. Tak, ako pri iných druhoch ochorenia, aj pri Alzheimerovej chorobe platí, že o jej nástupe vo veľkom rozhoduje aj strava. Niektoré potraviny dokonca dokážu podporiť jej vznik.

Štúdia zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition napríklad porovnávala snímky mozgov ľudí s normálnou kognitívnou funkciou s ich glykemickým profilom. U 26 percent z nich našli zvýšenú hladinu amyloidov v mozgu, ktoré zrýchľujú nástup Alzheimerovej choroby. Išlo o tých 26 percent ľudí, ktorým zároveň zmerali najvyšší glykemický profil.

Ktoré jedlá sú vysoko glykemické?

Glykemický index je pojem, ktorý označuje rýchlosť zvýšenia cukru v krvi vplyvom sacharidov. Jedlá s vysokým glykemickým indexom spôsobujú prudké výkyvy tejto hladiny a hovorí sa o nich ako o vysoko glykemických potravinách. Patria medzi ne aj:

  • Spracované jedlá – biele pečivo, spracované cereálie (neobsahujú pôvodné množstvo vlákniny)
  • Varené biele zemiaky, čipsy, biela ryža
  • Niektoré druhy ovocia a zeleniny (paštrnák, červená dyňa)
  • Sladené ovocné džúsy

S vysoko glykemickými potravinami sú dobre oboznámení aj cukrovkári, ktorí sa im kvôli svojmu ochoreniu vyhýbajú. Spojenie medzi cukrovkou a Alzheimerovou chorobou dokonca zrejme nie je náhodné.

Meta-analýza 28 rôznych štúdií zverejnená na stránkach Journal of Diabetes Investigation poznamenáva, že u pacientov s diabetom je o 56 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby a o 127 percent vyššie riziko vzniku vaskulárnej demencie ako u zdravých ľudí.

Aj ďalšie štúdie naznačujú, že strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a s vysokým obsahom sacharidov, ktoré normalizujú hladinu cukru a inzulínu v krvi, prospešne mení úroveň látok v organizme, ktoré sa podieľajú na vzniku Alzheimerovej choroby.

Strava, ktorá podporuje zdravie mozgu

Mnohí vedci sa zhodujú na tom, že kognitívnemu zdraviu mozgu najviac prospieva stredozemská strava a malo by sa k nej pristupovať ako k preventívnemu opatreniu proti vzniku demencie.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, ncbi.nlm.nih.gov, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Týchto 12 faktorov by dokázalo zabrániť takmer polovici prípadov demencie

Týchto 12 faktorov by dokázalo zabrániť takmer polovici prípadov demencie

DNES - 19:39Zdravie

Najväčší svetoví odborníci na demenciu a Alzheimerovu chorobu sa zhodli na tom, že s prevenciou pred demenciou treba začať už v mladom veku. Rozhodujúcich je pritom týchto 12 faktorov.

Koronavírus môže zasiahnuť aj štítnu žľazu, toto si musíte všímať na krku

Koronavírus môže zasiahnuť aj štítnu žľazu, toto si musíte všímať na krku

VČERA - 20:48Zdravie

Podľa lekárov by sme si pri ochorení COVID-19 mali všímať okrem hrdla aj krk.

Vedecky potvrdené: Tieto potraviny vás ochránia pred koronavírusom

Vedecky potvrdené: Tieto potraviny vás ochránia pred koronavírusom

19:27 03.08.2020Zdravie

Štúdia francúzskych výskumníkov potvrdila ochranné účinky potravín pred koronavírusom.

Najlepšie vitamíny a potraviny, ktoré vás ochránia pred koronavírusom. Dôležité sú dávky

Najlepšie vitamíny a potraviny, ktoré vás ochránia pred koronavírusom. Dôležité sú dávky

20:10 02.08.2020Zdravie

Tieto živiny sú pri správnom dávkovaní efektívne na prevenciu pred ochorením COVID-19.