• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

10 vecí, ktoré by ste počas búrky nemali robiť

  • 20:36 18.06.2020
  • Bratislava
10 vecí, ktoré by ste počas búrky nemali robiť

Či už vás búrka zastihne doma alebo von, niektorým činnostiam sa počas búrky oplatí vyhnúť.

Interiér je počas búrky považovaný za najodolnejšie útočisko. Či už ste doma alebo v práci, je veľmi nepravdepodobné, že by bola vaša bezpečnosť v ohrození. Napriek tomu existujú činnosti, pri ktorých si môžete ublížiť.

Aby ste sa doma či vonku počas búrky vyhli zbytočným rizikám, nevykonávajte týchto 10 činností:

1. Nepoužívajte tečúcu vodu

Foto: GreenMiles/Shutterstock.com

Sprchovanie, kúpanie a umývanie riadu radšej odložte na neskôr. Kontakt s vodou z vodovodu môže byť nebezpečný, ak sú je potrubie vyrobené z vodivého kovu (najčastejšie medi). Nebezpečie narastá aj kvôli časticiam v pitnej vode, ktoré sú rovnako dobrými vodičmi. V prípade, že do budovy alebo potrubia náhodou udrie blesk, elektrický výboj by mohol zasiahnuť aj vás.

2. Nedotýkajte sa betónových povrchov

Počas búrky sa neopierajte o betón, neležte na ňom ani sa ho vôbec nedotýkajte. V betónových kvádroch sa totiž nachádzajú železné rúrky, ktoré sú vodivé a mohli by vás ohroziť.

Z betónového povrchu by ste ďalej mali odstrániť plastové fľaše s vodou, pretože plast dokáže vstrebať chemikálie, ktoré sa používajú pri výrobe cementu. Kvôli tomu voda stráca kvalitu a prestáva byť pitná.

3. Nezapaľujte sviečky

Foto: HTWE/Shutterstock.com

Pri búrke mnohí vypínajú elektrické spotrebiče a zapaľujú sviečky. Netreba však zabudnúť na to, že z otvoreného ohňa v domácnosti môže vzniknúť požiar a v kritickom počasí nie je ľahké privolať na pomoc záchranné zložky. Ak sa dá, vždy sa radšej spoľahnite na svetlo baterky.

4. Neskrývajte sa v pivnici

Pri víchrici alebo záplave sa pivnica môže javiť ako bezpečná voľba, no opak je pravdou. Ak sa vaša pivnica nachádza v podzemí a nemá žiadne okná ani viacero dverí, môže ju zaplaviť a vy sa nebudete mať ako dostať na povrch.

5. Nespúšťajte záložný generátor

Keď počas búrky vypadne elektrina, pomôže generátor, ktorý v niektorých domácnostiach na chvíľu zachráni aspoň chladničku, klimatizáciu a iné druhy najpotrebnejšej elektroniky. Napriek tomu je lepšie ho v týchto chvíľach nevyužívať.

Generátor totiž za chodu uvoľňuje oxid uhoľnatý, ktorý v uzavretom priestore môže spôsobiť otravu. Prejavuje sa to bolesťou hlavy, nevoľnosťou, slabosťou a zvracaním.

6. Nestojte v blízkosti okien

Sledovať blesky na oblohe z okna je síce romantické a zaujímavé, ale nie veľmi bezpečné. Pozor si dajte najmä vtedy, ak vonku zúri víchrica, ktorá by okno mohla rozbiť alebo vylomiť. V starších domoch sa môže stať, že blesk v ojedinelých prípadoch prenikne do interiéru cez praskliny na okne.

7. Neotvárajte okná

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Pri otváraní okien za lejaku sa do domácnosti môže dostať vlhkosť, ktorá zapríčiňuje vznik plesní. Extrémne víchrice môžu pri otvorených oknách oslabiť pevnosť strechy a vznikajúci podtlak by mohol spôsobiť až jej poškodenie. O prievane, samozrejme, asi nemusíme hovoriť.

8. Nenechávajte elektroniku zapojenú

Ak potrebujete narýchlo využiť počítač, siahnite radšej po laptope, ktorý ale nepripájajte k elektrickej sieti. V tomto prípade ani tak nehrozí priamy zásah blesku, ale skôr preťaženie siete, ktoré môže zničiť vaše zariadenia.

Aj pri práci na notebooku a iných elektronických zariadeniach platí, že by ste sa mali vyhýbať blízkosti okien, aby sa vo vašej blízkosti nehromadila statická elektrina.

9. Nedotýkajte sa kovových povrchov a elektroniky

Niektoré spotrebiče a iné predmety v domácnosti sú vodivé podobne ako betón, preto sa preventívne vyhnite kontaktu s nimi. Ide napríklad o káble, televízor, vodovod alebo kovové dvere.

10. Vonku sa vyhnite vyvýšeným a otvoreným priestranstvám

Foto: MMcAdam/Shutterstock.com

Ak vás búrka zastihne pri turistike alebo inde, kde neviete narýchlo nájsť prístrešok, vystavujete sa najväčšiemu riziku. Je preto potrebné dodržať niekoľko zásad.

V prvom rade sa nedotýkajte kovových povrchov, ako sú rúčky dáždnikov alebo volant bicykla. Vyhýbajte sa vyvýšeným miestam a otvoreným priestranstvám – ideálne je skryť sa v jame alebo zákope.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

6:32 24.04.2024Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.