Trik, ako dokonale upiecť kurča: Jamie Oliver odhalil svoje tajomstvá
- 8:03 20.06.2020
- Londýn
Jamie Oliver vysvetlil, ako dokonale upiecť kurča. Upozornil pritom na viaceré chyby, ktorých sa dopúšťame.
Pečené kurča môže byť pri správnej príprave šťavnaté a plné chuti, no ak ho v rúre necháte pridlho, bude príliš suché a ak zabudnete na správne prísady, ostane vám nevýrazné kuracie mäso. Našťastie, Jamie Oliver sa podelil o jednoduchý postup, ako správne upiecť kurča a vyhnúť sa pritom bežným chybám.
Horúca citrusová bomba
Mnohí ľudia vedia, že obyčajný citrón dodá kuraciemu mäsu zaujímavú chuť, no podľa Olivera ho aj často využívajú nesprávne. Jamie odporúča vložiť citrón do kurčaťa pred pečením, no nemal by byť studený. „Ak tam dáte studený citrón, horúci vzduch sa tam nedostane a nebude sa tak piecť rovnomerne," uviedol šéfkuchár.
Na to, aby sa vám kurča upieklo rovnomerne, by ste doňho mali vložiť teplý citrón. Jamie ho odporúča zohriať v mikrovlnnej rúre na 40 sekúnd a potom doňho urobí zopár dier nožom „Je to v podstate horúca citrusová bomba,“ uviedol Jamie.
Pred pečením je vhodné v na kuracích stehnách urobiť zopár zárezov, aby sa prepiekli aj dovnútra. Jamie pri príprave kurčaťa zvykne zmiešať bylinky ako majoránka, petržlenová vňať a bazalka so soľou, korením a olivovým olejom a rozdelí zmes na dve časti.
Bylinky a maslo pod kožou
Jamie prstami jemne potiahne kuraciu kožu smerom k sebe a potom pomocou gumovej špachtle oddeľuje kožu od kuracích pŕs. Potom pod kožu až ku prsiam natlačí polovicu bylinkovej zmesi a kúsok masla na obe strany, pričom je opatrný, aby kožu neroztrhal.
Vďaka triku s bylinkami a maslom budú kuracie prsia šťavnaté a koža chrumkavá. Mäsiarskou šnúrkou následne zviaže kurčaťu nohy k sebe a obviaže šnúrku cez prsia nohy, aby kurča získalo tvar, vďaka ktorému sa lepšie prepečie.
Omáčka z výpeku, cibule a cesnaku
Zvyškom bylinkovej zmesi potrie kurča a položí ho na pekáč s dvomi cibuľami rozrezanými na polovice a strúčikmi z jedného cesnaku. Pri 220 stupňoch Celzia sa kurča pečie hodinu. Podľa Jamieho budete vedieť, že je mäso dopečené, keď sa bude oddeľovať od kosti a v pekáči vám ostane hnedá šťava.
Z výpeku na pekáči Jamie urobí omáčku. Iba odstráni šupky z cibule, pridá lyžicu múky a všetko jemne roztlačí. Netreba ani vývar, stačí pridať vodu a priviesť zmes k varu. Po scedení máte perfektnú omáčku na poliatie kuraciny.
Video: Pozrite si celý postup
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak
O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue
Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.
Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax
Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana
Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.
Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu
Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.