Mlieko a jeho vplyv na cukrovku a vysoký tlak

Prelomová štúdia, ktorá prebehla za účasti takmer 150.000 dobrovoľníkov, poukázala na nečakaný vplyv mlieka na diabetes a hypertenziu.
Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje asi 355.000 slovenských pacientov s cukrovkou, pričom každoročne toto číslo rastie zhruba o 20.000. Vysoký krvný tlak zas trápi asi 200.000 zaznamenaných pacientov, pričom ročne k nim pribúda ďalších 30.000.
Rastúci trend ochorení súvisiacich s vysokým krvným tlakom a cukrovkou zaznamenávame najmä v západných krajinách, z čoho vyplýva, že na vzniku týchto ochorení sa v značnej miere podieľa životný štýl.
Azda najväčším rizikovým faktorom cukrovky aj vysokého tlaku je nezdravé stravovanie. Veda sa niekoľkokrát pokúsila o určenie postavenia mlieka a mliečnych výrobkov pri liečbe a prevencii cukrovky a vysokého tlaku, no všetky doterajšie štúdie boli len čiastkové a prebiehali za účasti nízkeho počtu ľudí.
Najnovší výskum, publikovaný na stránkach BMJ Open Diabetes Research & Care, skúmal až 150.000 účastníkov, pričom sa potvrdilo, že príjem vysokých dávok mliečnych výrobkov, najmä plnotučných, znižuje riziko vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku.
Častá konzumácia plnotučného mlieka okrem toho slúži aj ako prevencia pred metabolickým syndrómom (ide o súhrnný názov niekoľkých príznakov vedúcich k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení).
Univerzálny nález
Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá sa zaoberala dopadom mliečnych výrobkov na zdravie občanov z až 21 krajín. Išlo o ľudí z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky aj Európy. Všetkých 147.812 účastníkov spadalo do vekovej skupiny 35 až 70 rokov.
Prvým krokom bolo pomocou dotazníka zistiť, ako sa účastníci bežne stravujú. V priebehu nasledovných 9 rokov sa monitorovala ich konzumácia konkrétnych vedcami určených potravín, ako sú mlieko, jogurt, syr a jedlá s obsahom mliečnych výrobkov. Maslo a smotana z tohto zoznamu vynechali, pretože nie každý k nim mal rovnaký prístup.
Výskum bral do úvahy aj zdravotný stav každého účastníka, jeho vzdelanie, hodnoty krvného tlaku, obvod pása a hladinu glukózy a tuku v krvi. Posledné ukazovatele sú podstatné pre určenie cukrovky a metabolického syndrómu.
Výsledky ukázali, že ľudia v priemere skonzumujú 179 gramov mliečnych výrobkov denne. Toto množstvo by sa dalo prirovnať k menšiemu poháru mlieka alebo k tégliku jogurtu.
Európania a obyvatelia Severnej a Južnej Ameriky v priemere skonzumujú viac mliečnych výrobkov ako Aziati a Afričania, no najčastejšie siahajú po nízkotučných variantoch, čo neplatí pre iné regióny.
Z výsledkov výskumu vyplýva, že konzumácia minimálne dvoch porcií mliečnych výrobkov za deň sa spája s 24-percentným poklesom rizika metabolického syndrómu. V prípade 2 porcií plnotučných mliečnych výrobkov toto riziko klesá o 28 percent.
Prečo sa netreba báť tukov
Pokiaľ ide o vysoký krvný tlak a cukrovku, riziko obidvoch ochorení klesá o 11-12 percent v prípade konzumácie minimálne 2 porcií mliečnych výrobkov denne. Silnejšia spojitosť sa opäť potvrdila u tých, ktorí uprednostňujú plnotučné výrobky.
Spoluautor štúdie Andrew Mente z Výskumného inštitútu populačného zdravia v Hamiltone (Kanada) takto zhrnul výsledky:
„Vyšší príjem mliečnych výrobkov, ako je mlieko, jogurt a syr, a to zvlášť v prípade plnotučných výrobkov, sa spája s nižším rizikom metabolického syndrómu a vzniku vysokého krvného tlaku a cukrovky.“
Zatiaľ síce nie je jasné, prečo práve mliečne výrobky pomáhajú v boji proti zmieneným poruchám, no vedci sa to pokúsia objasniť pomocou ďalších pokusov.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.