• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 14.5.2025Meniny má Bonifác
16°Bratislava

Mlieko a jeho vplyv na cukrovku a vysoký tlak

  • 16:02 02.06.2020
  • Hamilton
Mlieko a jeho vplyv na cukrovku a vysoký tlak

Prelomová štúdia, ktorá prebehla za účasti takmer 150.000 dobrovoľníkov, poukázala na nečakaný vplyv mlieka na diabetes a hypertenziu.

Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje asi 355.000 slovenských pacientov s cukrovkou, pričom každoročne toto číslo rastie zhruba o 20.000. Vysoký krvný tlak zas trápi asi 200.000 zaznamenaných pacientov, pričom ročne k nim pribúda ďalších 30.000.

Rastúci trend ochorení súvisiacich s vysokým krvným tlakom a cukrovkou zaznamenávame najmä v západných krajinách, z čoho vyplýva, že na vzniku týchto ochorení sa v značnej miere podieľa životný štýl.

Azda najväčším rizikovým faktorom cukrovky aj vysokého tlaku je nezdravé stravovanie. Veda sa niekoľkokrát pokúsila o určenie postavenia mlieka a mliečnych výrobkov pri liečbe a prevencii cukrovky a vysokého tlaku, no všetky doterajšie štúdie boli len čiastkové a prebiehali za účasti nízkeho počtu ľudí.

Ako zabrániť cukrovke: Tento vitamín vám nesmie chýbať

Najnovší výskum, publikovaný na stránkach BMJ Open Diabetes Research & Care, skúmal až 150.000 účastníkov, pričom sa potvrdilo, že príjem vysokých dávok mliečnych výrobkov, najmä plnotučných, znižuje riziko vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Častá konzumácia plnotučného mlieka okrem toho slúži aj ako prevencia pred metabolickým syndrómom (ide o súhrnný názov niekoľkých príznakov vedúcich k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení).

Univerzálny nález

Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá sa zaoberala dopadom mliečnych výrobkov na zdravie občanov z až 21 krajín. Išlo o ľudí z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky aj Európy. Všetkých 147.812 účastníkov spadalo do vekovej skupiny 35 až 70 rokov.

Prvým krokom bolo pomocou dotazníka zistiť, ako sa účastníci bežne stravujú. V priebehu nasledovných 9 rokov sa monitorovala ich konzumácia konkrétnych vedcami určených potravín, ako sú mlieko, jogurt, syr a jedlá s obsahom mliečnych výrobkov. Maslo a smotana z tohto zoznamu vynechali, pretože nie každý k nim mal rovnaký prístup.

Výskum bral do úvahy aj zdravotný stav každého účastníka, jeho vzdelanie, hodnoty krvného tlaku, obvod pása a hladinu glukózy a tuku v krvi. Posledné ukazovatele sú podstatné pre určenie cukrovky a metabolického syndrómu.

Výsledky ukázali, že ľudia v priemere skonzumujú 179 gramov mliečnych výrobkov denne. Toto množstvo by sa dalo prirovnať k menšiemu poháru mlieka alebo k tégliku jogurtu.

Európania a obyvatelia Severnej a Južnej Ameriky v priemere skonzumujú viac mliečnych výrobkov ako Aziati a Afričania, no najčastejšie siahajú po nízkotučných variantoch, čo neplatí pre iné regióny.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že konzumácia minimálne dvoch porcií mliečnych výrobkov za deň sa spája s 24-percentným poklesom rizika metabolického syndrómu. V prípade 2 porcií plnotučných mliečnych výrobkov toto riziko klesá o 28 percent.

Prečo sa netreba báť tukov

Pokiaľ ide o vysoký krvný tlak a cukrovku, riziko obidvoch ochorení klesá o 11-12 percent v prípade konzumácie minimálne 2 porcií mliečnych výrobkov denne. Silnejšia spojitosť sa opäť potvrdila u tých, ktorí uprednostňujú plnotučné výrobky.

Spoluautor štúdie Andrew Mente z Výskumného inštitútu populačného zdravia v Hamiltone (Kanada) takto zhrnul výsledky:

„Vyšší príjem mliečnych výrobkov, ako je mlieko, jogurt a syr, a to zvlášť v prípade plnotučných výrobkov, sa spája s nižším rizikom metabolického syndrómu a vzniku vysokého krvného tlaku a cukrovky.“

Zatiaľ síce nie je jasné, prečo práve mliečne výrobky pomáhajú v boji proti zmieneným poruchám, no vedci sa to pokúsia objasniť pomocou ďalších pokusov.

Zdroj: Info.sk, DP, drc.bmj.com, medicalnewstoday.com, nczisk.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.