• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Video: Tisícky prasiat uvarili zaživa, kvôli pandémii nešli na odbyt

  • 22:22 01.06.2020
  • Iowa
Video: Tisícky prasiat uvarili zaživa, kvôli pandémii nešli na odbyt

Prasatá, ktoré kvôli ekonomickej kríze spôsobenej pandémiou COVID-19 nemohli prijať ani na bitúnkoch, vyvraždili nehumánnym spôsobom.

Skupina ochrancov práv zvierat Direct Action Everywhere (DxE) odhalila prípad nehumánneho zaobchádzania s prasatami, ktoré brutálne usmrtili na farmách v americkom štáte Iowa. Zábery, ktoré unikli z tohto kroku, ukazujú, ako bola na prasatá hromadne vypustená para v teplote 60 stupňov Celzia.

Podobná metóda sa využíva na masové vyhubenie veľkého počtu zvierat, ktoré sa vo vzduchotesných stodolách doslova uvaria zaživa. Predtým môžu trpieť aj niekoľko hodín. Podľa nemenovaného zdroja, ktorý prehovoril pre denník The Intercept, sa tento proces často využíva v prípade nadbytku zvierat na farme.

Väčšina prasiat kruté zaobchádzanie neprežila, no kvíkanie niektorých sa vo videu ozývalo aj po skončení procesu. Prasatá, ktoré prežili, farmári zabíjajú prestrelením hlavy. Mŕtve telá sa potom zbierajú buldozérmi a inou ťažkou technikou.

Farmárska spoločnosť Iowa Select Farms má podobné praktiky využívať už od apríla 2020. Farmári najprv údajne uzatvárali malé skupiny prasiat do stodoly, kde uzavreli všetky prístupy k čerstvému vzduchu a zvýšili teplotu v interiéri. Keďže táto metóda nepriniesla požadované výsledky, začali používať horúcu paru.

Americký mäsový spracovateľský priemysel, ako mnohé iné, utrpel v dôsledku ekonomickej krízy spôsobenej pandémiou vírusového ochorenia COVID-19. Mnohí ľudia prišli o prácu a klesol aj dopyt po mäse, preto sa viaceré farmy museli vysporiadať s prebytkom hospodárskych zvierat. Situácii nepomohlo ani hromadné uzatváranie bitúnkov.

Podľa oficiálnych vyjadrení štátnych úradov mohlo byť v Iowe takýmto krutým spôsobom dokopy usmrtených až okolo 700.000 prasiat.

Podľa denníka The Intercept sa na farmách naraz zabíja obrovské množstvo prasiat, a tak farmári po usmrtení nekontrolujú ich pulz. Môže sa tak stať, že medzi stovkami zvierat sa nájdu také, ktoré prežijú uvarenie parou aj streľbu do hlavy, a tak umrú až po tom, ako ich zaživa pochovajú.

Pri usmrcovaní zvierat prichádza do úvahy aj zlyhanie ventilácie. V takom prípade sa vo vzduchotesnej hale môže stať, že prasatá nemajú prístup ku kyslíku, a tak sa udusia.

Spoločnosť Iowa Select Farms sa k vyšetrovaniu DxE najprv nevyjadrovala, no hovorca médiám napokon poskytol stanovisko, v ktorom potvrdil nehumánny prístup k zvieratám. „Myšlienka eutanázie celého stáda je ničivá. Iowa Select, bohužiaľ, musela pristúpiť k takémuto bolestnému kroku pre časť dobytka.“

Zdroj: Info.sk, DP, theintercept.com, dailymail.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.