Vznik Alzheimerovej choroby sa spája s nedostatkom tejto látky

Ak sa nedostatočne zásobujete jedlami s obsahom tejto látky, spadáte do rizikovej skupiny.
Populácia Slovenska celkovo starne, a jedným z následkov takéhoto vývoja je aj vyšší počet ochorení spojených s vekom. Jedným z nich je aj Alzheimerova choroba, ktorá je hlavnou príčinou demencie.
Presná príčina vzniku Alzheimerovej choroby dosiaľ nie je známa, ale čoraz viac výskumov ukazuje prstom na stravu. Mnohí vedci majú za to, že takzvaná stredomorská diéta je kľúčom k tomu, ako sa v starobe vyhnúť problémom s pamäťou, a teda aj ochoreniam ako je Alzheimerova choroba.
Jednou zo zložiek, ktorými stredomorská diéta prekypuje, sú flavonoidy. Sú to prírodné chemikálie, ktoré možno nájsť v ovocí a zelenine a niektorých nápojoch, ako je čaj alebo víno. Štúdia Výskumného centra ľudskej výživy na Tuftsovej uninverzite v Medforde (štát Maryland) naznačuje, že dlhodobá konzumácia jedál bohatých na flavonoidy predpovedá znížené riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
Štúdia pozorovala konzumáciu 6 rozličných typov flavonoidov u 2.801 ľudí po dobu viac ako 20 rokov. Účastníci každé 4 roky sami uviedli, ako často jedia jedlá bohaté na flavonoidy, ako je bobuľovité ovocie, jablko a čaj.
V rámci skupiny účastníkov sa sledovalo ich celkové zdravie, pričom vedci kládli dôraz na príznaky Alzheimerovej choroby a s ňou spojených demencií.
„Naša štúdia poskytuje obraz o tom, ako sa stravovanie podpisuje na oslabení kognitívnych funkcií,“ vysvetľuje nutričný epidemiológ a autor štúdie doktor Paul Jacques.
Z 2.801 účastníkov u 193 po čase došlo k vzniku rôznych typov demencií, pričom u ďalších 158 sa vyvinula samotná Alzheimerova choroba. Z analýzy výsledkov vyplýva, že ľudia, ktorí konzumujú nízke dávky flavonoidov, sú 2- až 4-krát náchylnejší na vznik rôznych typov demencií spojených s Alzheimerovou chorobou.
4-násobné riziko vzniku demencie hrozí podľa výskumníkom ľuďom, ktorí jedia málo jedál s obsahom antokyánov (napríklad bobuľovité ovocie), zatiaľ čo dvojnásobné riziko hrozí tým, ktorí prijímajú málo flavonolov, napríklad vo forme jabĺk, hrušiek a čaju.
O nízkej dávke v týchto prípadoch možno hovoriť v prípade konzumácie asi jedného jablka, žiadneho čaju a žiadneho bobuľovitého ovocia za mesiac. Vysoké dávky zas reprezentujú asi 7,5 šálky bobuľovitého ovocia, 8 jabĺk alebo hrušiek a 19 šálok čaju za mesiac.
„Keďže v súčasnosti neexistujú lieky na liečbu Alzheimerovej choroby, prevencia vo forme zdravej stravy je dôležitá,“ hovorí Jacques, podľa ktorého je zmena stravovania efektívnou prevenciou aj v prípade, že sa pre ňu rozhodnete vo vyššom veku.
„Riziko demencie sa reálne zvyšuje po dovŕšení 70-ky. Výskum hovorí, že ak sa blížite k 50-ke alebo máte menej rokov, mali by ste začať uvažovať o zdravšom stravovaní,“ uvádza Jacques. Zmena pritom nemusí byť náročná – stačí denne vypiť jednu šálku čaju alebo si párkrát do týždňa dopriať bobuľovité ovocie.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.