• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
11°Bratislava

Raši: Nové ministerstvo neprinesie žiadny efekt, len väčšie náklady

  • 13:03 13.05.2020
  • Bratislava
Raši: Nové ministerstvo neprinesie žiadny efekt, len väčšie náklady

Zmena Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) na nové ministerstvo má za cieľ len posilnenie politických štruktúr. Myslí si to bývalý šéf úradu a súčasný poslanec Richard Raši (Smer-SD). Vytvorenie ministerstva podľa neho neprinesie žiadny efekt, len vyššie náklady.

Podotkol, že vytvorenie ministerstva znamená desiatky tisíc eur každý mesiac, pretože je to spojené s vytvorením pozície dvoch až troch štátnych tajomníkov. S tým zároveň podľa jeho slov súvisia ďalšie náklady na sekretariát, poradcov, vodiča, vozidlo, poistky či zahraničné cesty. Poukázal tiež na to, že pri zmene názvu sa budú musieť meniť logá, vizitky, webové stránky a budú sa musieť robiť aj nové označovania projektov. „Všetky tieto množstvá zmien stoja ďalšie a ďalšie eurá, ktoré sa budú musieť na toto vynaložiť,“ zdôraznil v stredu na tlačovej konferencii pred parlamentom. Vyčíslil, že transformácia úradu na ministerstvo môže stáť daňových poplatníkov za celé volebné obdobie aj niekoľko stotisíc až miliónov eur.

Štátni tajomníci zároveň podľa neho nebudú vykonávať žiadnu odbornú agendu, pretože teraz ju vykonávajú generálni riaditelia sekcií, riaditelia odborov a odborný aparát. Zmena tak podľa Rašiho neprinesie nič pozitívne. „Vytvára akurát nové teplé miestečká pre štátnych tajomníkov, ktorými sa stanú dvaja poslanci za stranu Za ľudí, a to pán Vladimír Ledecký a Marek Antal,“ dodal.

Raši poznamenal, že predkladatelia návrhu v materiáli konštatujú, že novela nebude mať vplyv na rozpočet, čo podľa neho nie je pravda. Tiež sa tam uvádza, že nebude mať vplyv ani na informatizáciu či podnikateľské prostredie. To je podľa neho dôkazom, že zákon nemá zmysel.

Poslanec Smeru-SD Ján Ferenčák spochybnil aj tzv. zrýchlený režim k tomuto návrhu zákona. „Máme za to, že použiť skrátené legislatívne konanie v tomto nemá žiaden zmysel,“ skonštatoval. Raši zároveň požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby návrh zákona nepodpísala, pretože nespĺňa kritériá na skrátené legislatívne konanie. Ak sa ho rozhodne podpísať, vyzval ju, aby tak ako v minulosti požiadala Ústavný súd, aby sa vyjadril, či boli splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. „Tento zákon, keby bol predložený o mesiac, o tri týždne, o tri mesiace, nič zásadné sa nestane,“ tvrdí Raši.

Prijatie 13. dôchodku v zrýchlenom režime bolo podľa neho veľmi dôležité a ide o odlišnú tému. „Teraz by táto vláda v živote nič pre nielen sociálne, ale ani ekonomicky najslabšiu skupinu seniorov neschválila,“ poznamenal.

Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš zároveň v súvislosti s návrhom zákona z dielne ministerstva obrany k štátnej službe profesionálnych vojakov kritizoval vládu za to, že netransparentne obsadzuje štátne pozície. Súčasne komentoval aj medializované informácie o tom, že koalícia sa dohodla na pomoci podnikateľom s nájmom. Uviedol, že vítajú akékoľvek opatrenie, ktoré uľahčí nájomcom situáciu. Prichádza však podľa neho pomerne neskoro. „Chvalabohu a konečne, že dospeli k nejakému riešeniu, pretože už v okolitých krajinách ako Česká republika, Nemecko toto opatrenie dávno v nejakom formáte fungovalo,“ dodal Tomáš.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.