• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
21°Bratislava

Centrum súčasnej architektúry ARCHA bude na veľtrhu v Nitre

  • 12:54 26.02.2013
  • BRATISLAVA
Centrum súčasnej architektúry ARCHA bude na veľtrhu v Nitre

Centrum súčasnej architektúry ARCHA matériO predstaví na veľtrhu Nábytok a bývanie 2013 v Nitre v spolupráci s FA STU v Bratislave kolekciu študentských prác z dyhy. „Pre študentov architektúry, dizajnu či úžitkových umení, je ručná práca s materiálom veľmi potrebnou a obohacujúcou skúsenosťou. V rámci workshopu, zameraného na preskúmanie tvarových možností dyhy, vytvorili študenti architektúry na FA STU viaceré pôvabné návrhy – 3D štúdie, ktoré sme sa rozhodli predstaviť odbornej verejnosti na výstave v našom sídle v Bratislave a širšej verejnosti na veľtrhu Nábytok a bývanie 2013,“ vysvetľuje architektka Ľubica Fábri, riaditeľka Centra ARCHA matériO Bratislava a kurátorka výstavy. Realizáciu workshopu odštartovalo bezodplatné poskytnutie dýh rakúskou firmou, obchodujúcou s drevenými materiálmi.

Od leta 2012 sa študenti v dvoch etapách zaoberali najprv vytvorením obalov s využitím dyhy a neskôr tvarovými štúdiami – zámerne bez ambície vytvoriť funkčné objekty či reprodukovateľné dizajny. „U viacerých z prác vytvorených na druhom workshope je síce zrejmý silný sklon mladých autorov konkretizovať svoju predstavu o možnej funkcii objektov z dyhy (svietidlá, dekoratívny prvok/záves a pod.), väčšine návrhov to však neuberá na sviežosti, autentickosti a poetike,“ komentuje Ľubica Fábri. Workshop viedli pedagógovia Ústavu interiérov a výstavníctva FA STU – Veronika Kotradyová a Dušan Kočlík, v spolupráci s hosťujúcim konzultantom z Rakúska – pedagógom a architektom Wolfgangom Haiplom. „Drevo v tejto podobe naberá nový rozmer, je flexibilné, ľahké a stále má rovnako krásnu textúru, farbu a pôvab aký vyžaruje masívne drevo,“ komentuje výsledky workshopu Veronika Kotradyová.

Ako celistvá kolekcia, vypovedajúca o rôznych autorských prístupoch, vynikajú študentské dielka ešte viac – čo potvrdila komorne ladená výstava s názvom Dýhajte zhlboka v Centre architektúry ARCHA matériO Bratislava (13. 12. 2012 – 3. 3. 2013). S výsledkami workshopu študentov FA STU sa mohli už predtým oboznámiť návštevníci výstavy MODDOM 2012 v októbri 2012 v Bratislave, kde kolekcia získala jednu z cien veľtrhu MODDOM 2012. Študentské štúdie z dyhy budú od 5. do 10. 3. 2013 predstavené na veľtrhu Nábytok a bývanie 2013 v Nitre v stánku ARCHA matériO v pavilóne M3.



Viac o kreatívnych možnostiach moderných drevených materiálov sa záujemcovia dozvedia aj na prednáške Ľubice Fábri, architektky a riaditeľky centra ARCHA matériO, dňa 5. 3. 2013 v rámci sprievodného odborného programu k veľtrhu Nábytok a bývanie 2013 na výstavisku Agrokomplex v Nitre.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.